Herkes markete koşup o ürünü stoklasın! Artık kesinleşti fiyatlar patlayacak

Herkes markete koşup o ürünü stoklasın! Artık kesinleşti fiyatlar patlayacak

Artan fiyatlarla altın gibi değerlenen ürünün fiyatının patlayacağı kesinleşti! Bu üründe fiyatlar artık düşmeyecek! Herkes markete koşup satın alacak! Yaşanan yokluk nedeniyle dünya çapında ulaşılamayan o ürün patlayacak...

Küresel iklim değişikliği nedeniyle zeytin veriminde bu sene dünya çapında büyük düşüş yaşandı. Yaşanan düşüş nedeniyle zeytinyağında ‘artan fiyatlar sabit mi kalacak yoksa düşecek mi?’ gibi sorular merak konusu oldu.

Türkiye'de, küresel iklim değişikliği ve yok yılı etkileriyle zeytinyağı rekoltesi 180,000 ton olarak belirlendi. Bu durum, zeytinyağı fiyatlarının düşmeyeceği anlamına geliyor, çünkü düşük rekolte dünya genelinde de etkili oldu.

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Dr. Mustafa Tan geçen yılki rekoltenin inanılmaz bir rakam olduğunu söyleyerek “Bu yılın yok yılı olduğu da düşünüldüğünde rakam çok kötü değil. Geçen yıldan da 180,000 ton devir var. Bu da elimizde 360,000 zeytinyağı olacağı anlamına geliyor. İç tüketimin 150,000 ton olacağını, ihracatın da geçen yılki gibi 150,000 ton ile rekora ulaşacağını varsaysak bile yeterli zeytinyağımız olacak.” dedi.

ZEYTİNYAĞI FİYATI DÜŞECEK Mİ?

zeytin-yagi-ihracati-yasak-mi.webp

Zeytinyağı ihracatına süresiz olarak getirilen "fiili yasak" nedeniyle iç pazarda fiyatlar yükselmiş olsa da maliyetlerin yüksekliği sebebiyle fiyatların düşmesi beklenmiyor. Erken hasat zeytinyağının litresinin Körfez bölgesinde 250-300 TL'ye kadar ulaştığı belirtildi. Bu da tüketicinin en iyi ihtimalle 330-340 TL'ye zeytinyağı satın alabileceği anlamına geliyor.

Ayrıca, İspanya gibi dünyanın en büyük zeytinyağı üreticilerinden biri olan ülkede de rekoltenin düşük olduğu görülüyor. İspanya'da geçen yıl olduğu gibi bu yıl da rekolte beklenenin altında. Bu, dünya genelinde zeytinyağı arzının azalacağı anlamına geliyor.

FİİLİ YASAK SÜRECEK Mİ?

zeytin-yagi-ihracati-yasak-mi.jpg

Türkiye'de resmi bir ihracat yasağı olmasa da 1 Ağustos'tan bu yana uygulanan "fiili yasak", iç piyasadaki zeytinyağı fiyatlarının yükseldiğine inanılarak başlatılmıştı. Ticaret Bakanlığı, 18 Ekim'deki açıklamasında bu ifadelere yer vermişti: “Dünyada artan zeytin yağı fiyatlarında herhangi bir gerilemenin olmayacağı ve artan dış talebin devam edeceği dikkate alındığında, iç piyasada tüketici refahı ve fiyatları bakımından arz yönlü sıkıntılara mahal verilmemesini teminen, ürün rekoltesindeki gelişmelerin bir süre daha takip edilerek, dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yönelik olarak uygulanan tedbirin bir süre daha devam ettirilmesi ihtiyacı hasıl olmuştur. Anılan değerlendirmelerin tümü Tarım ve Orman Bakanlığımız ile tam bir koordinasyon halinde yapılmış ve kararlar buna istinaden alınmıştır. Öte yandan, ambalajlı ve kutulu zeytinyağı ihracatına yönelik uygulanan herhangi bir tedbirin bulunmadığının da kamuoyuyla paylaşılmasında yarar görülmektedir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN