Hukukçular İl Seçim Kurulu'nun 'Abdullah Zeydan' kararını yorumladı: Karar yok hükmünde...

Hukukçular İl Seçim Kurulu'nun 'Abdullah Zeydan' kararını yorumladı: Karar yok hükmünde...

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde seçilmiş belediye başkanı Abdullah Zeydan'ın mazbatasının AK Parti adayı Abdulahat Avras'a verilmesi, hukuk camiasında ve siyasi kulislerde yoğun tepkilere sebep oldu. 2005'te Yeni Türk Ceza Kanunu'nu hazırlayan iki ünlü ceza hukukçusu Prof. Dr. Adem Sözüer ve Prof. Dr. İzzet Özgenç de karara tepki göstererek 'Yok hükmündedir' dedi.

Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine DEM Parti Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan'ın seçilme hakkı dün geri alındı. İl Seçim Kurulu, Zeydan'ın mazbatasını AK Partili Abdulahat Arvas'a verme kararı aldı. Karara tepkiler gelmeye devam ederken hukukçular serbestiyet.com.'da kararın demokrasiye aykırı olduğunu vurgulayarak 'yok hükmünde' olduğunu vurguladı.

'HUKUKA AYKIRI'

Prof. Dr. Adem Sözüer, kesinleşmiş bir mahkeme kararının, aynı mahkeme tarafından "hata yaptım" gerekçesiyle kaldırılamayacağını belirtti. Bu durumun hukuka aykırı olduğunu vurgulayan Sözüer kararın "yok hükmünde" olduğunu vurguladı.

Sözüer, mazbatanın seçilen adaya değil, ikinci sıradaki adaya verilmesinin de hukuka aykırı olduğunu belirtti. Hukukçu, seçime yeterliliğin sağlandığının belirtilmesine rağmen sonradan kaydedildiğinin anlaşıldığı hallerde dahi mazbatanın ikinci sıradakine verilmesinin seçme ve seçilme hakkıyla ve demokrasiyle bağdaşır bir yönünün olmadığını ifade etti.

'KEYFİ BİR KARAR'

Prof. Dr. İzzet Özgenç de 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının hiçbir hukuki geçerliliğinin bulunmadığına vurgu yaptı. Özgenç, kararın hukuku aykırı ve keyfi olduğunu söyledi.

'ZORLAMA BİR YORUM'

Prof. Dr. Osman Can iki mesele olduğunu, ilkinin 298 sayılı kanunun 130. maddesine dayanılarak mazbatanın verilmemesinin zorlama bir yorum olduğunu, ikincisinin de aldığı mahkumiyetin kendisi olduğunu ve asıl sorunun burada başladığını ifade etti.

'KESİNLEŞEN KARAR EK KARARLA KALDIRILAMAZ'

Doç. Dr. Volkan Aslan da yasaklanmış hakların geri verilmesiyle ilgili yerel mahkeme yanlış karar vermiş olsa dahi kesinleşen kararı alacağı ek kararla kaldırılamayacağını belirtti. "Görüldü" işleminin yapılmasının kararın kesinleşmesini engellemediğini ve Van belediye başkanlığı ile ilgili verilen kararın açıkça hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

'BİR DİZİ HUKUKSUZLUK...'

Prof. Dr. Ersan Şen de biz dizi hukuksuzluk olduğunu ve seçmenin iradesinin hiçe sayıldığını belirtti.

Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçimi tartışması halen devam ediyor. Hukukçular olayın hukuksal açıdan yanlış olduğunu ve seçmenin iradesinin yok sayıldığını vurguluyor.

Öte yandan, seçilmiş belediye başkanı Zeydan ve avukatları, YSK'ya itirazda bulunacaklarını açıkladı.

NE OLMUŞTU?

Zeydan, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015’de yapılan genel seçimlerde Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Hakkari Milletvekili seçildi. 4 Kasım 2016’da tutuklanarak “örgüte yardımdan” 5 yıl, “örgüt propagandası yapmaktan” 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası aldı. Hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan Zeydan 6 Ocak 2023’te verilen kararla tahliye edildi.

Yasaklı haklarının mahkeme tarafından iade edilmesinin ardından, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Zeydan’ın 2024 yerel seçimleri için yaptığı belediye başkan adaylığı başvurusunu kabul etmişti. Van'da seçimi yüzde 55 ile açık farkla kazanarak Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Zeydan'ın mazbatası 'seçilme hakkı' geri alınarak İl Seçim Kurulu tarafından AK Parti adayı Abdulahat Avras'a verildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN