İbrahim Çanakcı: Hükümet sandığı milletin önüne getirmeli

İbrahim Çanakcı: Hükümet sandığı milletin önüne getirmeli

DEVA Partili İbrahim Çanakcı, TÜİK'in açıkladığı açıkladığı 2021 yılı enflasyon verisi için, "Açıklanan rakamlar, son 20 yılın en yüksek rakamları, rekor enflasyon oranları. Yeni yıla girerken yapılan fahiş fiyat artışlarıyla 2022 yılında da maalesef enflasyonda yeni bir rekor kırılacağı anlaşılıyor. Bu hükümetin bundan sonra yapacağı en doğru şey bir an önce sandığı milletin önüne getirmektir" açıklamasında bulundu

DEVA Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı Çanakcı, TÜİK’in açıkladığı 2021 enflasyon rakamlarını yorumladı. Çanakcı, yaptığı videolu açıklamada şunları söyledi:

AÇIKLANAN RAKAMLAR REKOR ENFLASYON ORANLARI

Açıklanan rakamlar, son 20 yılın en yüksek rakamları, rekor enflasyon oranları. Hatta üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makas yüzde 44 seviyesinde. Bu da tarihin en yüksek rakamları. Sayın Cumhurbaşkanı ve hükûmet yetkilileri zaman zaman değişik alanlardaki rekorlardan bahsediyorlar, ama vatandaşı etkileyen olumsuz rekor, enflasyon rakamlarında yaşandı.

2022 YILINDA YENİ BİR REKOR KIRILACAĞI ANLAŞILIYOR

Bağımsız yapılan enflasyon tahminlerine baktığımızda tablonun çok daha kötü olduğunu, bağımsız enflasyon tahminlerinin TÜİK’in açıkladığı TÜFE enflasyonunun 2 katından fazla olduğunu görüyoruz. Yeni yıla girerken yapılan fahiş fiyat artışlarıyla 2022 yılında da maalesef enflasyonda yeni bir rekor kırılacağı anlaşılıyor.

BURNUNUN UCUNU GÖREMEYEN BİR EKONOMİ YÖNETİMİNE KİM GÜVENSİN

2015 yılında kendilerine devredilen tüketici fiyatları enflasyonunu 5 katından fazla artırarak yüzde 36’ya, yüzde 6 olarak devredilen üretici fiyatları enflasyonunu 13 kattan fazla arttırarak yüzde 80’e çıkarttılar. Benzer şekilde kendilerine devredilen kuru, beş katından fazla artırdılar. Politika faizlerini de iki katına yakın artırdılar. Bu hükûmet enflasyon konusunda inandırıcılığını, güvenilirliğini tümüyle yitirmiştir. 2021 yılına başlarken yüzde 6 enflasyon hedefiyle başladılar. Daha iki ay önce Merkez Bankası enflasyonu bu yıl için yüzde 18 olarak öngörüyordu. Bugün açıklanan rakamlar, resmî verileri baz alsak bile yüzde 36 seviyesinde. Bir yıl öncesine göre 6, iki üç ay öncesine göre 2 kat sapma söz konusu. Bırakın bir yıl sonrasını; altı ay, üç ay, bir ay sonrasını, hatta üç gün sonrasını göremeyen, tabir caizse burnunun ucunu göremeyen bir ekonomi yönetimine kim, nasıl güvensin? Nasıl üretim, yatırım, istihdam kararı versin?

HÜKÜMETİN YAPACAĞI EN DOĞRU ŞEY SANDIĞI GETİRMEK

Bu hükûmet, enflasyonla mücadelede ipin ucunu kaçırmıştır. Bozan düzeltemez düsturundan hareketle, hükûmetin enflasyonu tekrar tek haneli seviyelere düşürmesi mümkün değildir. Bu hükumetin bundan sonra yapacağı en doğru şey bir an önce sandığı milletin önüne getirmektir. DEVA Partisi olarak enflasyonu tekrar düşük, tek haneli düzeylere indirmek için hazırız. Kadrolarımızla, programımızla, eylem planlarımızla hazırlıkları tamamladık.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN