Ekonomistlerden tartışmalı TÜİK enflasyonu yorumu: Yangın tam gaz devam edecek

Ekonomistlerden tartışmalı TÜİK enflasyonu yorumu: Yangın tam gaz devam edecek

TÜİK'in enflasyonu yüzde 36,08 olarak açıklaması sonrası ekonomist Uğur Gürses, "Enflasyon yangını tam gaz devam edecek" derken, ekonomist Atilla Yeşilada, "Ocak enflasyonu asgari ücret zammının dörtte birini götürdü" yorumunda bulundu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz ise iktidarı "Ödenen onca bedele rağmen bir inat uğruna başlangıç noktasının gerisine düşüp topluma yeniden bedel ödetmeye kimsenin hakkı yok" diyerek eleştirdi.

Doğruluğu tartışmalara konu olan Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2021 yılı enflasyon oranını yüzde 36,08 olarak açıklaması sonrası ekonomistlerden tepki gecikmedi.

Ekonomist Uğur Gürses: Yüzde 80'lik bir üretici fiyat artışı, Ocak ve Şubat'ta hanelere enflasyon yangınının tam gaz devam edeceğini gösteriyor... Bu 'deneye' son verin artık.

Ekonomist Atilla Yeşilada: Ocak enflasyonu asgari ücret zammının dörtte birini götürdü bilem...Zama-zamma-zam dönemine girdik, vatana millete hayırlı olsun.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Merkez Bankası eski Başkanı Durmuş Yılmaz: 2002 de %29,7 olarak devir alınan enflasyonu 2005 te %7 ye düşürdükten sonra % 36.1 yükseltmek ciddi bir başarı! Ödenen onca bedele rağmen bir inat uğruna başlangıç noktasının gerisine düşüp topluma yeniden bedel ödetmeye kimsenin hakkı yok. Enf’la mücadele ciddiye alınmalı.

Yaşadığımız ekonomik sorunların kök nedeni enflasyondur. Bu para politikasıyla netice alınamayacağı görüldü. Acil bir istikrar programı çerçevesinde Merkez Bankasının bir an önce asli görevine geri dönmesi sağlanmalı.

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Kamil Yılmaz: Ne demiştik? Dalgalı kur popülist politikanın sopasıdır. Siz popülist politikada ısrar ettikçe kur kontrolden çıkar. Bunun faturası enflasyon olarak bütün ülkeye çıkar. Bu politikada ısrar ederseniz, enflasyon bu yıl %100'ü de geçer. Gelin yol yakınken bu yanlıştan dönün!!!

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi, TCMB eski başekonomisti Hakan Kara: Bu dönemde ekonomide yaşananlar ilerde sadece ekonomi kitaplarında değil orta okul ve lisede temel vatandaşlık bilgisi olarak okutulmalı.

Ekonomist Enes Özkan: Vatandaş için neredeyse hiçbir anlam ifade etmeyen enflasyon rakamları açıklandı, ÜFE-TÜFE farkı hala korkunç. Bildiğiniz gibi hükümetin politikası vatandaşın eşşeğini kaybedip buldurma üzerine kurulu. Yakında şunu duyarız “aylık %13’tü, tek haneye düşürdük enflasyonu biz ya!”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: TÜİK verilerinin dahi gizleyemediği gerçek: Hızla yoksullaşıyoruz. ÜFE'nin yüzde 80'e dayanmış olduğu göz önüne alındığında enflasyon tırmanmaya, biz yoksullaşmaya devam edeceğiz.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik: Bir kez daha TÜİK rakamları bizi yanıltmadı . Rakamlar gerçeği yansıtmıyor. ENAG: Tüketici Fiyat Fiyat Endeksi (E-TÜFE) aralık ayında %19.35 arttı, 2021 yılındaki artışı ise %82.81 olarak gerçekleşti Kamu emekçileri ve emeklilerin ücretleri en az yüzde 50 arttırılmalıdır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
11 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN