Son dakika! TÜİK, merakla beklenen 2021 enflasyonunu açıkladı

Son dakika! TÜİK, merakla beklenen 2021 enflasyonunu açıkladı

TÜİK, merakla beklenen yılın son enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon aralıkta yüzde 13,58 artarken yıllık bazda yüzde 36,08 oldu. Yıllık bazdaki bu oran Eylül 2002'den bu yana görülen en yüksek enflasyon olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) merakla beklenen enflasyon verilerini bugün kamuoyu ile paylaştı. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, aralık ayında tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) artış ise yüzde 13,58, yıllık bazda enflasyon ise yüzde 36,08 oldu. Bu oran Eylül 2002'den bu yana görülen en yüksek enflasyon olarak gerçekleşti.

Aralık’ta üretici fiyat endeksindeki artış (ÜFE) ise yüzde 19,08 olarak açıklandı. ÜFE yıllık bazda yüzde 79,89 artış gösterdi. Böylece enflasyon Aralık 2002'de bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da 2022 için enflasyon hedefi yüzde 9,8 olarak belirlenmişti.

TÜİK verilerine göre, enflasyon kasım ayında yüzde 3,51 artmış ve yıllık bazda yüzde 21,31 olmuştu.

Türkiye'de son dönemde uygulanan para politikası ve birçok kalemde yapılan zamlar enflasyonun artacağı beklentisini doğurmuştu. "Faiz sebep, enflasyon neticedir" görüşünü savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, faizlerin artırılmayacağını açıklamıştı. Türkiye'de kurlardaki ani ve hızlı yükseliş sonrası 20 Aralık'ta "kur korumalı mevduat politikası" uygulanmaya başlanmıştı. Bazı uzmanlar söz konusu politikalar sonucu enflasyonun yüzde 40'lara kadar çıkabileceği uyarısında bulunmuştu.

ENAG: YILLIK ENFLASYON YÜZDE 82,21

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise 12 aylık enflasyonu yüzde 82,81 olarak hesapladı. Aralıktaki artış ise yüzde 19,35.

ENAG’a göre TÜİK alt grupları gösterge olarak alındığında en az aylık artış yüzde 1,98 ile ‘ev eşyası’nda, en fazla yükseliş ise yüzde 35,75 ile ‘gıda ve alkolsüz içecekler’ kaleminde gerçekleşti.

MEMUR VE EMEKLİNİN MAAŞ ZAMMI BELLİ OLDU

Bu rakamlara göre, memur ve memur emeklinin 2022 yılı ilk altı aylık dönemde alacağı maaş zammında enflasyon farkı 20,65 oldu.

Toplu sözleşme gereği memur ve memur emeklilerinin ocak maaşlarında yüzde 5 artış yapılacak. Bu yüzde 5'lik zamma, 6 aylık enflasyon oranının yüzde 3'ü geçen kısmı da eklenecek. Böylelikle toplamda yüzde 27,48 oranında zam yapılması bekleniyor.

Öte yandan ek zam taleplerinin de bugünkü Bakanlar Toplantısı'nda gündeme gelmesi bekleniyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (14)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
14 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN