İçişleri Bakanlığı'ndan dezenfektan incelemesi: Pekcan'a yok İmamoğlu'na var

İçişleri Bakanlığı'ndan dezenfektan incelemesi: Pekcan'a yok İmamoğlu'na var

İçişleri Bakanlığı, İBB'nin 19 Mart 2020 tarihinde NHP İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nden 15 bin litre dezenfekten alması ile ilgili inceleme başlattı. Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a ait olan Nanoksia Biyoteknoloji Şirketi'nin Ticaret Bakanlığı'na piyasa da 14.35 TL'ye satılan dezenfektanı 35 TL'ye satmasına rağmen Pekcan hakkında herhangi bir inceleme başlatılmamasına rağmen, İçişleri'nin İmamoğlu için harekete geçmesi dikkat çekti.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na ellerini arkaya bağlayarak yürüme soruşturmasından sonra şimdi de dezenfektan incelemesi başlatıldı. İçişleri Bakanlığı'nın yeni inceleme konusu dezenfektan alımında devletin zarara uğratıldığı iddiası oldu. Müfettişler, İmamoğlu'ndan savunma istedi.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre, Koronavirüs pandemesinin ilk başladığı dönemde İBB İhale Yasası'nın 21. Maddesi'ne dayanarak 19 Mart 2020 tarihinde NHP İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nden 15 bin litre dezenfektan aldı. İçişleri Bakanlığı, ihalede usulsüzlük içeren işlemler yapılarak kamu zararına sebebiyet verildiği iddiasıyla İmamoğlu hakkında “Devlet Memurları ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanun”a dayanarak ön inceleme başlattı. 

Yaşananlar akıllara Ticaret Bakanlığı döneminde, kendi aile şirketinden bakanlığına dezenfektan aldığı belirlenen Ruhsar Pekcan’ı getirdi. Pekcan’ın söz konusu dezenfektanları piyasanın üzerinde bir değere Bakanlığa sattığı belirtilirken, hakkında hiçbir inceleme, soruşturma yoluna da gidilmedi.  Buna karşın İmamoğlu hakkında inceleme başlatılması “Siyasi” olarak yorumlandı.

ruhsar-pekcan.jpgRuhsar Pekcan

"RUHSAR PEKCAN OLAYI KAPATILMAYA ÇALIŞILIRKEN İMAMOĞLU'NA SUÇ YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR"

Gelişmeleri, İmamoğlu'na yakın bir belediye yetkilisi şöyle yorumladı:

“5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, 5393 Sayılı Belediyeler Kanunu, 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu hükümlerine göre belediye başkanı, ‘Harcama yetkilisi', ‘ihale yetkilisi' olmadığı için mali iş ve işlemlerde belediye başkanlarının hiçbir sorumluluğu bulunmamaktadır. Kanunlara göre ihale ve harcama yetkisi olmadığı için ihale iş ve işlemleri ile hiçbir ilgisi bulunmayan, söz konusu ihalelere ait belgelerde imzası ve belgelerin düzenlenmesine katkısı olmayan, ihalelerle ilgili süreçte talimat verdiğine ya da yönlendirmede bulunduğuna dair hiçbir emare olmayan İmamoğlu hakkında suç yaratılmaya çalışılıyor. Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın bakanlığa kendi şirketinden dezenfektan satmasıyla ilgili konu ise kapatılmaya çalışılıyor. Aradaki farkı görüyor musunuz?”

Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve eşi Hasan Pekcan'a ait olan Nanoksia Biyoteknoloji Şirketi'nin Ticaret Bakanlığı'nın yanı sıra Türk Hava Yolları'nın (THY) yüzde 50 ortak olduğu Turkish Ground Service (TGS) Yer Hizmetleri Anonim Şirketi'ne 217 bin TL'lik dezenfektan sattığı ortaya çıktı. TGS, dezenfektanın litresi için 14.35 TL ödedi.

RUHSAR PEKCAN BÜYÜK İNDİRİM YAPMIŞ

Oysa ki Pekcan'ın şirketi dezenfektanın litresini Ticaret Bakanlığı'na 35 TL'ye pazarlamıştı. Bu, devletin ortak olduğu özel kuruluşa verdikleri fiyatın 2.5 katına tekabül ediyor Bu arada bir litrelik dezenfektanın, ambalajı dahil 3 TL'ye mal edildiği belirtiliyor.

mamoglu-elleri-arkada.jpg

İMAMOĞLU'NA ELLERİNİ NEDEN ARKADA BAĞLADIN İNCELEMESİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na geçtiğimiz yıl İstanbul'un fethinin 567. yıldönümünde Fatih Sultan Mehmet Türbesi’ni ziyareti sırasında yürürken ellerini arkasına bağlayarak saygısızlık yaptığı gerekçesi ile inceleme açıldı.

Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yapılan işlemin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine başlatılan bir ön inceleme olduğu belirtildi.

Başsavcılıktan yapılan açıklamada ise, yapılan inceleme neticesinde bakanlıktan soruşturma izni verilmesi halinde gerekli değerlendirmenin yapılacağı ifade edildi. 

28 NİSAN'DA İMAMOĞLU'NUN İFADESİ İSTENDİ

İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği 28 Nisan 2021 tarihinde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yazı göndererek ifadesini istedi.

İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü'nün 24 Ocak 2021 tarihli onayı, bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın 11 Şubat 2021 tarihli görev emri ile mülkiye müfettişliğince ön inceleme yürütüldü.

Yürütülen ön inceleme kapsamında İmamoğlu'nun “2020 yılında gerçekleştirilen bir program kapsamında ziyaret ettiğiniz Fatih Sultan Mehmet'e ait türbede elleriniz arkanızda bağlı bir şekilde gezinmek suretiyle saygısızlık yaptığınız iddiası…” ile ifade vermesi talep edildi.

suleyman-soylu.jpg

SOYLU'DAN BANA GÖRE SUÇ AÇIKLAMASI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bu görüntüleri gördükten sonra ben de saygısızlık olduğunu düşünüyorum. Bana göre suçtur. Böyle bir görüntü olamaz. Ancak ben buna soruşturma izni vermem” açıklaması yaptı.

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında "Fatih Sultan Mehmet'in türbesine saygısızlık yaptığı" iddialarıyla ilgili soruşturma izni vermedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN