Kişi başı kahve tüketimi 2,5 kilograma koşuyor

Kişi başı kahve tüketimi 2,5 kilograma koşuyor

Türkiye'de değişen tüketici tercihleri ve sosyalleşme alışkanlıkları, kahve pazarındaki büyüme ivmesini hızlandırdı. Yüksek enflasyon nedeniyle dışarıda yemek harcamalarını kısan tüketicilerin kahveye yönelmesiyle, 2010’lu yılların başında 350-400 gram olan kişi başı yıllık kahve tüketimi 2,5 kilogram seviyelerine yükseldi.

Türkiye’de son dönemde yaşanan enflasyonist ortam ve artan fiyatlar, tüketici harcama kalıplarında belirgin bir değişime yol açtı. Fiyat yükselişleri nedeniyle dışarıda yemek yeme sıklığını azaltan tüketicilerin, sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılamak üzere kahve mekanlarına ve evde kahve tüketimine yönelmesi pazardaki büyümenin ana itici gücü oldu.

İTHALAT VERİLERİ VE PAZAR HACMİ

Dünya Gazetesi'nin haberine göre tüketimdeki artış, dış ticaret rakamlarına da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Genel Ticaret Sistemi verilerine göre:

2025 Yılı Toplamı: 2025 yılında bir önceki yıla kıyasla miktarda yüzde 23,6 artışla 125 bin ton, değerde ise yüzde 82,9 artışla 909,2 milyon dolarlık kahve ithalatı yapıldı.

2026 İlk 5 Ay Verileri: Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde kahve ithalatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,7 artarak 50 bin 219 ton olarak gerçekleşti. Bu ithalatın parasal karşılığı 398 milyon 298 bin dolar oldu.

SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN DEĞERLENDİRMELERİ

Niyazi Çoşkunsoy (Coffex İstanbul Kurucusu): Türkiye’de kişi başı yıllık kahve tüketiminin 2025 itibarıyla 1,5 kilogram seviyesinde gerçekleştiğini belirten Çoşkunsoy, 2026 sonunda bu rakamın 2,2 ile 2,5 kilogram aralığına ulaşmasının beklendiğini ifade etti.

Büyümenin sadece büyükşehirlerle sınırlı kalmadığını, Anadolu kentlerine de yayıldığını vurgulayan Çoşkunsoy; zincir mağazaların yaygınlaşması, e-ticaret kanalları ve ev tipi profesyonel demleme ekipmanlarına erişimin kolaylaşmasının ev içi ve ev dışı tüketimi desteklediğini kaydetti. Çoşkunsoy ayrıca; soğuk kahve bazlı ürünler, nitelikli filtre kahveler ve özel çekirdek deneyimlerine olan ilginin arttığını aktardı.

Ömer Özcan (Cho Coffee Kurucusu): Küresel kahve pazarındaki gelişmelere dikkat çeken Özcan, son 10 yılda dünya geneli tüketimin yüzde 10 ila 15 oranında arttığını belirtti. 2020-2021 döneminde 170 milyon çuval (60 kg'lık) seviyesinde olan küresel tüketimin, 2025-2026 döneminde 175-180 milyon çuval aralığına yükseldiğini ve kişi başı küresel tüketimde yüzde 3-4'lük bir artış kaydedildiğini ifade etti.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN