'Komşu'nun utanç günü

'Komşu'nun utanç günü

Yunanistan Danıştay’ı, 15 Temmuz sonrası firar eden FETÖ’cü askere iltica hakkı tanıdı. Geçmişte darbe utancını yaşayan Atina’nın haklarında somut delil bulunan cuntacılara kucak açmasına Ankara sert tepki gösterdi: Teröre destekten daha utanç verici.

Yunanistan,  15 Temmuz darbe girişimine katılıp 16 Temmuz sabahı askeri helikopterle Dedeağaç’a kaçan FETÖ’cü cuntacı askerler hakkında nihai kararını verdi.

18-08/23/screenshot_2.jpg

Yunannistan Danıştay Genel Kurulu, darbecilerden Süleyman Özkaynakçı için verilen iltica hakkına Yunan hükümetinin yaptığı itiraza yönelik nihai kararını açıkladı. Emsal teşkil edecek kararda, hükümetin itirazı reddedilerek, firari eski askerlere iltica hakkı tanınmasına hükmedildi. Cenevre Sözleşmesi’ne atıfta bulunulan kararda, cuntacı Özkaynakçı’nın darbe girişimine katıldığına ve FETÖ üyesi olduğuna yönelik yeterli delil olmadığı ifade edildi. Danıştay tarafından verilen kararın ardından, Özkaynakçı için seyahat belgesi temin edilebilecek. Seyahat belgesinin ardından cuntacı asker AB ülkeleri arasında serbestçe dolaşabilecek. Yunan basınına göre, askeri bir bölgede koruma altında bulunan darbeci askerlerin 3’üne daha Yunan İltica Dairesi tarafından iltica hakkı tanınmıştı. Yunan Danıştay’ı tarafından alınan skandal karara Türkiye sert tepki gösterdi.

CENEVRE SÖZLEŞMESİ İHLAL EDİLDİ: Dışişleri Bakanlığı: Yunanistan Danıştayı, 15 Temmuz hain darbe girişiminin faillerinden Süleyman Özkaynakçı’ya iltica hakkı tanınmasına Yunanistan Hükümeti’nin itirazını reddederek skandal bir karara daha imza atmıştır. Yunanistan Danıştayı’nın bu kararı Yunanistan’ın terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğu gibi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi’nin de ihlali niteliğindedir. Yunanistan, darbeci hainlerin iadesini defalarca reddederek Türk milletinin vicdanını yaralayan bu tür kararlara zemin hazırlamıştır. Yunan makamları, uluslararası yükümlülüklerini dahi çiğneyecek kadar hukuk anlayışından yoksun yargı mekanizmalarına sığınarak darbeciler için ülkelerinin güvenli liman olmasına daha fazla müsaade etmemelidir.

AB KARARI KINAMALIDIR: Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Yunanistan Danıştayı, bir darbeciye iltica hakkı tanıyarak uluslararası anlaşmaları çiğnemiş ve Yunanistan’ın darbeciler ve teröristler için güvenli bir ülke olduğunu ifade etmiştir. Bu skandal kararın AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi ve kınanması gerekir.

TÜRKİYE DÜŞMANLARI KORUNDU: Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik: Geçmişte darbelerden acı çekmiş Yunanistan’da yargı makamlarının darbecileri himaye eden kararlara imza atması, hukukun bir kenara bırakıldığını, başka amaçlarla hareket edildiğini gösteriyor. Darbeciler milletimizin ve devletimizin en tehlikeli düşmanlarıdır. Yunan yargısı verdiği kararlarla Türkiye’nin düşmanlarından yana tavır almaktadır. Darbecilere karşı mücadele terörle mücadele gibi ilkelerle yürütülmelidir. Terörle mücadelede çifte standartlarla davranmak teröre destek vermektir. Darbecileri himaye eden yargı kararları da darbeye destek vermek anlamına gelmektedir. Açık ve net, Yunan yargısı verdiği kararlarla, Türkiye düşmanlarının ve darbecilerin yanında yer almıştır. Bu, teröre destek vermekten daha ağır ve utanç verici bir tutumdur. Teröre karşı verdiğimiz mücadelede olduğu gibi, darbecilere karşı da kararlılıkla mücadele etmeye devam edeceğiz. Bu mücadele sırasında teröristlere silah vererek destek olanları ve darbecileri yargı kararları ile himaye edenleri asla unutmayacağız.

TÜRKİYE EDİRNE’DEKİ TUTUKLU ASKERLERİ TAHLİYE ETMİŞTİ

Darbe girişimi sonrası sekiz darbeci asker, Yunanistan’ın Aleksandropolis (Dedeağaç) kentine askeri helikopterle firar etmişti. Türkiye Atina’ya defalarca askerlerin iadesi talebinde bulunmuştu. Yunan yargısı ise ‘Türkiye’de adil yargılanmayacakları’ gerekçesiyle firari askerlerin Türkiye’ye iadesini defalarca reddetti. Ankara da Atina’yı ‘teröristleri korumakla’ suçladı. Haziran ayında 18 aylık tutukluluk süreleri sona erdiği gerekçesiyle askerlerin tamamı sıkı koruma altında tahliye edildi. Yunan Danıştayı’nın askerlere iltica hakkı tanıması üzerine, Atina hükümeti, karara itiraz etti. İki ülke arasındaki gerilim mart ayı başında Meriç sınır bölgesinde devriye gezerken sınırın Türkiye tarafına geçen iki Yunan askerinin tutuklanması sonrası daha da tırmanmıştı. Edirne Cezaevinde tutulan iki Yunan askeri 14 Ağustos’ta tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, Atina da kararı memnuniyetle karşılamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN