Kredi kartı kullananlara müjde! BDDK'dan flaş karar çıktı: Herkesin limiti değişti!

Kredi kartı kullananlara müjde! BDDK'dan flaş karar çıktı: Herkesin limiti değişti!

Deprem felaketinin ardından BDDK tarafından atılan adımlar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından paylaşıldı. Kredi kartları için yeni düzenlemeler gündemde yer alırken taksitlendirme süreleri limitler ve temassız işlemlerle ilgili detaylar paylaşıldı. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

Türkiye'yi derinden etkileyen deprem felaketinin ardından atılan adımlar da gündemdeki sıcaklığını koruyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), tarafından atılan adımları paylaştı. Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından 11 ilde çalışmalar devam ediyor. Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda depremzedelerin borçları için esneklik tanınacağı duyuruldu. Kredi kartları için yeni düzenlemeler getirilirken vatandaşlar da konu hakkında araştırmalarını hızlandırdı. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…


KREDİ TAKSİTLENDİRME SÜRELERİ ARTIYOR

BDDK depremzedeler için atılan yeni adımlar hakkında açıklamalarda bulundu. 11 ili kapsayan Yeni kararlar kapsamında kullandırılacak veya yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak konut, taşıt ve tüketici kredilerinin vadeleri kapsamında belirlenen sürelerin kaldırılması ve ödemesiz dönem uygulamasına geçileceği belirtildi. Bu kapsamda yapılan paylaşımda yer alan ifadeler şu şekildedir:


"Depremin etkilediği illerde yerleşik üye iş yerlerince kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet satımlarında kredi kartları taksitlendirme süreleri bir kata kadar artırılacak.”

kredi-kart-iadesi.jpg

KREDİ LİMİTLERİ YÜKSELTİLDİ


Alınan yeni kararlar kapsamında kredi kartlarının limiti dikkate alınmaksızın asgari ödeme tutarının dönem borcunun %20'si kadar olacağı belirtildi. Kart limitlerinin tespit aşamasında ise bankalar tarafından dikkate alınan sınırların yükseltilerek toplam kart limitinin ilk yıl içerisinde aylık ortalama net gelirin 4 katı 2 ve sonraki yıllar İçinde 8 katını aşmayacak şekilde bir belirleme yapılacak. Aylık ya da yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda ise gerçek kişilere verilecek kredi kartlarının toplam limiti 2000 TL'den 5.000 TL'ye yükseltildi.

Yapılan paylaşımda asgari tutarı ödenmeyen Kredi kartlarının nakit kullanımına, mal ve hizmet kullanımına kapatılması, iptal ve borcun tamamının ödenmesi durumunda yeni kredi kartı düzenlemesine ilişkin alınacak kararlar da bankaların inisiyatifine bırakıldı. Kart borçlarının ödendiği süreç içerisinde asgari tutar da dahil edilerek bankaların alacaklarını talep etmemesi ve ödemesiz dönemleri tanımlayabilmesine imkan sağlanacak.

para-odemesi-1.jpg

TEMASSIZ İLK İŞLEMDE ŞİFRE GİRİLECEK


Bu kapsamda yapılan paylaşımda bankaların finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince kullandırılan tüketici ve taşıt kredilerinden ana para ve faiz ödemeleri için müşterilerin talebi üzerinden erteleme kararının alınması durumunda ilgili mevzuat gereği vade sınırının dikkate alınmayacağı aktarıldı. Yapılan paylaşımda "Kredi müşterilerinden alınması gereken kredi derecelendirme notları ile alınması zorunlu olan ilave belgelerin temini bankaların inisiyatifine bırakılacak. Kredi kullanımına ilişkin olarak bağımsız denetime tabi olan şirketler tarafından bankalara tevdi edilmesi gereken bilgi ve belgelere ilişkin süreler deprem bölgesindeki şirketler için uzatılacak." ifadeleri yer aldı. Yapılan paylaşım kapsamında depremzedelerin kredi gayrimenkul niteliğindeki teminatları için belirlenen sürelerin ertelenmesine karar verildi.

kredi-karti-limiti-belirleme.jpg

KİMLİK DOĞRULAMA YAPILACAK


Kredi vade sınırı ve kredi kartı taksit sınırı için esneklik sağlanacağı belirtilirken kararın 1 Ocak 2024'e kadar uzatıldığı belirtildi. Telefon bankacılığı işlemlerinde ise kimlik doğrulama sürecinde 2 bileşenli doğrulamanın yapılması gerektiği aktarıldı. Bu kapsamda vatandaşlar önce PIN daha sonra güvenlik sorusu ile kimlik doğrulama işlemi gerçekleştirecek. Bununla birlikte müşterinin demografik bilgileri veya bankada yer alan diğer bilgiler kullanılarak kimlik doğrulama işlemleri yapılacak.

MOBİL ŞUBELER AFET BÖLGESİNDE YERİNİ ALDI


Bireysel kredi kartları ve ihtiyaç kredileri için uygulanan yüksek risk ağırlıklarının da 6 Şubat 2023 tarihinden sonra deprem bölgesinde yerleşik gerçek kişilere ilanlar bakımından 1 Ocak 2024 tarihine kadar uygulanacağı bildirildi. Ticari nitelikteki nakdi krediler içinde yüksek risk ağırlıklarının 6 Şubat tarihinden sonraki kısmının 1 Ocak 2024 tarihine kadar uzatıldığı bildirildi.

kredi-karti-kullanmak.jpg

İŞLEMLERDE ORTAK ATM KULLANILACAK


Kamu bankaları tarafından bölgeye gönderilen mobil şubelerin kullanılabileceği belirtildi. Bu kapsamda BDDK tarafından alınan kararlar şu şekildedir:

"Bankacılık hizmetlerinin sürdürülmesi için mobil şubeler afet bölgesine gönderildi. Türkiye Bankalar Birliği ile Türkiye Katılım Bankaları Birliği tarafından bankalara olan vadesi gelmiş veya 6 ay içinde vadesi gelecek borçlarının vadesinin bugünden itibaren 6 ay sonraya kadar ötelenmesine ve müşterilere ek kolaylıklar sağlanmasına karar verildi.”

Yapılan açıklama kapsamında ortak ATM'lerden yapılan işlemlerde de tahsil ücreti alınmayacağı belirtildi. Mücbir halin yaşandığı mahallede ikamet eden kişi iş yeri adresi veya şubede hesabı bulunan müşterilerin Kredi ödeme senet ve çek işlemlerinde yapılacak işlemlerin risk Merkezi Mücbir Hal düzenlemesi çerçevesinde yer aldığı aktarıldı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN