Malatya depremi New York Times'da: Yıkılan bölge yine sarsıldı

Malatya depremi New York Times'da: Yıkılan bölge yine sarsıldı

Maraş depreminden etkilenen iller arasında yer alan Malatya, dün 5.2 ile sallandı. Depremde 2 kişi hayatını kaybetti. Malatya'daki depremi yazan New York Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a olan eleştirileri, Suriye'deki depremin Esad ve Arap komşuları arasındaki ilişkileri de ele aldı.

Türkiye, 6 Şubat'ta merkez üssü Kahramanmaraş olan iki ayrı depremle sarsıldı. Bölgedeki insanlar depremin yarattığı yıkımla baş başa bırakılırken art arda ihmaller zinciri ortaya çıktı. 'Devlet nerede?' tartışmaları ve çadır krizi sürerken Kızılay'ın çadırları parayla satması büyük tepki topladı. Tüm bu tartışmalar devam ederken Malatya ise bir kez daha 5.2 büyüklüğünde bir depremle sallandı. Depremde şu ana kadar iki kişi hayatını kaybetti.

Malatya'daki deprem New York Times'ta da yer aldı. Gazete Oksijen'in aktardığına göre, New York Times, Malatya depremini şöyle yazdı:

"ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’na göre (USG) deprem Malatya şehrinin güneyinde Pazartesi öğleden sonra meydana geldi. Malatya, Türkiye'de 6 Şubat depreminden etkilenen 11 şehirden biri. AFAD Başkanı Yunus Sezer, son depremde en az bir kişinin öldüğünü ve 69 kişinin yaralandığını söyledi.

Yetkililer, etkilenen bölgedeki insanları artçı sarsıntı veya daha fazla çökme korkusuyla hasarlı binalara girmemeleri konusunda uyardı. AFAD, Malatya'da 29 binanın çöktüğünü ve en az beş kişinin enkazdan kurtarıldığını açıkladı. Kurtarma ekipleri ayrıca diğer yedi binada hayatta kalanları arıyordu.

BÖLGEDE 100 BİNDEN FAZLA BİNA DEVRİLDİ

Pazartesi günü meydana gelen deprem, 6 Şubat'ta meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki güçlü depremden bu yana fayların kesiştiği bölgeyi sarsan en son depremdi ve bunu saatler sonra güçlü bir artçı şok izledi. İlk deprem ve artçı sarsıntı bölgeyi kasıp kavurdu, yalnızca Türkiye'de 100 binden fazla binayı devirdi ve 1 milyondan fazla insanı evsiz bıraktı. Deprem, Suriye sınırındaki toplulukları da harap ederek, 12 yıllık iç savaşın zaten birçok binaya zarar verdiği ve yerinden edilmiş milyonlarca insanın zaten bir insani kriz içinde yaşadığı bir bölgeyi vurdu.

6 Şubat depremlerinin ardından üç hafta içinde ölü sayısı sürekli tırmanarak Suriye ve Türkiye’de 50 bini aştı. Birleşmiş Milletler’e göre Türkiye’de 44 bin 374, Suriye’de ise en az 6 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye'de deprem, bina uygulamalarının ve binaların sarsıntıya dayanabilmesini sağlamak için uygulanan hükümet kontrollerinin yoğun bir şekilde incelenmesine yol açtı. Hükümet, çöken binalarla bağlantılı olduğundan şüphelenilen 550'den fazla kişi için soruşturma açtı ve bazılarını gözaltına alındı.

SURİYE'DEKİ DEPREM, ESAD VE ARAP KOMŞULARI

Deprem bölgesi sakinleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hükümetini, hayatta kalanları enkazdan çıkarmak ve evsiz kalan ailelere yardım sağlamak için kurtarma ekiplerinin etkilenen bölgelere gönderilmesinde geç hareket etmekle eleştirdiler. Suriye'de, deprem müdahalesi, ülkedeki iç savaşın yarattığı bölünmüş kontrol alanları tarafından engellendi. Etkilenen bölge, lider Beşar Esad'ın otoriter hükümeti altındaki Halep ve Lazkiye şehirlerinin yanı sıra cumhurbaşkanını devirmeye çalışan güçlerin kontrolündeki bölgeleri içeriyordu. Yardım, Birleşmiş Milletler'den bile olsa, Suriye'nin isyancıların kontrolündeki bölgelerine girebilmesi yavaş oldu. Ancak ihtiyaçlar, Esad ile bazı Arap komşuları arasındaki ilişkilerin en azından geçici olarak çözülmesine yardımcı oldu.

Batı'nın çoğu, Esad'ı kendi halkına karşı kimyasal silahlar kullanmak, yerleşim yerlerini ayrım gözetmeksizin bombalamak da dahil olmak üzere, hükümetin iç savaştaki eylemleri konusunda bir parya olarak görüyor. Arap ülkelerinin çoğu da savaşın başlarında Esad'la bağlarını kopardı ve bazıları onun rejimine son vermek isteyen isyancıları aktif olarak destekledi. Ancak bu ülkelerden bazıları ilişkileri düzeltti ve hatta depremin ardından Esad'ı ziyaret etmesi için yetkililer gönderdi.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry, Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'da Esad ile bir araya geldi ve bu Mısır'ın üst düzey diplomatının Suriye'de savaşın başladığı 2011'den bu yana yaptığı ilk ziyaret oldu. Shoukry gazetecilere verdiği demeçte, 'Ziyaretin amacı öncelikle insani ve Mısır liderliği, hükümeti ve halkından Suriye halkına dayanışmamızı iletmek' dedi."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN