Mart ayının kadın cinayetleri raporu yayımlandı: 23 kadın öldürüldü, fail yine tanıdık!

Mart ayının kadın cinayetleri raporu yayımlandı: 23 kadın öldürüldü, fail yine tanıdık!

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun yayımladığı mart raporuna göre, 23 kadın öldürüldü, 19 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. 23 kadının yüzde 39’u evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) 2023'ün mart ayı kadın cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, martta 23 kadın cinayeti işlendi. 19 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. Öldürülen 23 kadından 8’si boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile, 2’si ekonomik bahane ile, 1’i bakım altında olduğu bahanesi ile öldürüldü. 12’sinin ise hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi.

Raporda, "12 kadının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor" ifadelerine yer verildi.

KADINLAR KİMLER TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ?

Mart ayında öldürülen 23 kadının 9’u evli olduğu erkek, 4’ü birlikte olduğu erkek, 2’si eskiden birlikte olduğu erkek, 2’si babası, 2’si oğlu, 2’si tanıdığı biri, 1’i akrabası, 1’i eskiden evli olduğu erkek tarafından öldürülmüştür. Bu ay kadınların yüzde 39’u evli olduğu erkek tarafından öldürüldü.

KADINLAR EN ÇOK EVLERİNDE ÖLDÜRÜLDÜ

Kadınların 16’sı evinde, 4’ü sokakta, 1’i otelde, 1’i iş yerinde, 1’i ormanlık alanda öldürülmüştür. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 70’i evlerinde öldürüldü.

EN ÇOK KESİCİ ALETLER İLE ÖLDÜRÜLDÜLER

Bu ay öldürülen kadınların 12’si kesici aletlerle, 10’u ateşli silahlarla ve 1’i boğularak öldürüldü. Bu ay öldürülen kadınların yüzde 52’si kesici aletler ile öldürüldü.

MARTTA KADINLAR İLE İLGİLİ NELER OLDU?

Mimar Kerem Türker Vakfı’nın 2023 ödülleri arasında olan kadın sorunları ve cinsiyet eşitliği alanında verilen ‘Lale Dikmen Türker Ödülü’ Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ile SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği’nin oldu. Genel Temsilcimiz Gülsüm Kav ödülü alırken “deprem kadınlara olmuşçasına hayatı yeniden kurmanın yükünü taşıyan kadınlara ithaf etmek istiyoruz” dedi.

Musa Orhan'a 'hakaret ettiği' gerekçesiyle yargılanan Ezgi Mola'ya destek veren oyuncu Farah Zeynep Abdullah'a, 'hakaret' suçundan para cezası verildi.

Konya’da güzellik merkezi açılışında Selin Ciğerci saldırı girişimine maruz kaldı. Cinsiyet değiştirdiği için radikal dinci çevrelerin hedefi haline gelen Selin Ciğerci’nin bulunduğu güzellik merkezi önünde toplanan bir grup işletmeye girmeye çalıştı.

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayınız.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN