Mızrak çuvala sığmıyor

Mızrak çuvala sığmıyor

Suç örgütü lideri Sedat Peker iddialarını yeni isimlere taşıdı. Yine vahim ifşaatlar ortalığa saçıldı. Ancak hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündeminde olan iddialar karşısında üç haftadır ‘videoların konuşulmasından ileri gidilmemesi’ kamuyonu vicdanını rahatsız etti. Üç başlıkta acil adım beklentisi oluştu: Yargı harekete geçsin. TBMM’de araştırma komisyonu kurulsun. Üst düzeyde bir açıklama yapılsın.

Türkiye günlerdir organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in çarpıcı ifadeleriyle meşgul oluyor. Siyaset, mafya, iş dünyasını içine alan iddialara yenileri eklendi.

Yönelttiği suçlamaları daha da ileri taşıyan Peker, uyuşturucu trafiğinde Venezuela üzerinden yeni bir rota oluştuğunu öne sürerek “Kokainler artık Dominik üzerinden yakalanmaya başlayacak” dedi. Son videonun ardından Peker’in kardeşi Atilla Peker, Muğla Fethiye’de gözaltına alındı.

ÜST DÜZEYDE ‘BU İŞİN ÜSTÜNE GİDECEĞİZ’ İRADESİ ORTAYA KONMALI

Emniyet Narkotik Daire Başkanlığı da kokainin Güney Amerika’dan Avrupa ve Asya’ya sevkinde Türkiye üzerinden yeni bir rota oluştuğunu belirtti. Rahatsız edici iddialar karşısında TBMM Araştırma Komisyonu kurulmadı.

Savcıların harekete geçip kapsamlı soruşturma başlatması konusunda çağrılar arttı. Polemik sınırının ötesine geçmeyen çıkışlar yerine konunun üzerine gidileceğine ilişkin üst düzeyde bir irade ortaya konması gerektiği belirtildi.

karar-manset.jpg

Suç örgütü lideri Sedat Peker, 2 Mayıs’taki video paylaşımıyla ortaya attığı iddialarını yeni isimlerle sürdürdü. Çarpıcı suçlamalarda bulundu. İddialar karşısında üç haftadır yargının harekete geçmemesi, TBMM’de araştırma komisyonu kurulmaması ve yeterli açıklama yapılmaması rahatsızlık yarattı. ‘Savcıları göreve çağırıyoruz’ çağrıları yükseldi.

Sedat Peker, YouTube’dan yayınladığı video serisinin yedincisini paylaştı. Şu ana dek Peker’in gündeme getirdiği iddialar hakkında yargı harekete geçmedi, Meclis’te komisyon kurulmadı. İktidar kanadından hiçbir üst düzey açıklama yapılmadı.

Türkiye’nin gündemini belirleyen ve uluslararası basının da dikkatini çeken ifşaatlar serisinde Peker, giderek ‘dozu’ artırıyor. 90’lardan günümüze içinde bulunduğu kirli ilişkiler ağına dair çarpıcı iddiaları gündeme getiren Peker, İçişleri Bakanı Soylu’ya yönelik “Ben sana sizin kurduğunuz o uyuşturucu yolunu anlatacağım. Artık parça parça değil, avuç içi kadar koparma dönemi geldi” dedi.

Soylu’ya yönelik sert ifadeler kullanan Peker “Uyuyan devi uyandırdınız. Bir tripoda bir kameraya, zekâya yenileceksiniz. İnşallah Tayyip Abi gereğini yapar, insanlar her şeyi biliyor. Parça parça koparma evresi de bitiyor Sülü. Kütle kütle koparacağım” ifadesini kullandı.

Venezuela’nın yeni uyuşturucu güzergâhı olduğunu belirten Peker, Eski Başbakan ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım’ın oğlu Erkam Yıldırım’ın Venezuela ziyaretlerine dikkat çekerek “Bu senenin başında ocak ayında gitti 4 gün kaldı, şubat ayında gitti 4 gün kaldı. Karakas Limanı var oradan kuru yük gemileri direkt Türkiye’ye gelebiliyor ama konteyner gemileri Dominik üzerinde durma yapıp o şekilde devam edebiliyor. Yani esas gelen kokainler Dominik üzerinde de çok yakalanmaya başlayacak. Yeni güzergâh burası” açıklamasını yaptı.

Para trafiğinin Kıbrıslı Halil Falyalı üzerinden döndüğünü ileri süren Peker “Erkam Yıldırım Kıbrıs’a gittiğinde Halil Falyalı’nın ya oteli ya da onun bazı casinolar onun, onun misafiri. Mehmet Ağar bunun neresinde? Mehmet Ağar da bu senkronizenin tamamen ortasında. Erkam Yıldırım’ın Süleyman Soylu’nun çevresinde bu konuyla ilgili dostluğuna bakın” dedi.

1996’da Kıbrıs’ta ‘faili meçhul’ cinayete kurban giden gazeteci Kutlu Adalı hakkında konuşan Peker, şu itirafta bulundu: “Biz o zaman Mehmet Ağar, Korkut Eken hep beraberiz... Genciz, vatanseveriz... Bana genelde iş adamlarını yönlendiriyorlar, faili meçhullerden ziyade. Bana dedi ki “Kıbrıs’ta bir adam var, Kıbrıs’ı Rumlara satmak istiyor.”

İki profesyonel dedi... Dedim sana öz kardeşimi vereceğim, Atilla Peker’i. Uzmandır, sokaklarda yetişmiştir. Yüce Allah o insanın kanını bize nasip etmedi. Adam namuslu adam, bu günleri görmüş. Rumlara Kıbrıs’ı satacağı yok. Aradan zaman geçti, döndüler üç dört gün sonra. Denk gelinemedi. Korkut abiyle konuştuk. Dedi sonra gideceğiz. Onlara bağlı başka bir ekip öldürmüş. Karşılaştık Korkut abiyle “Halloldu o iş” dedi. Atilla Peker doğruyu söyler. Öldürsek öldürdük derdim. Zamanaşımına girdi.

Eşinin mücadelesini hep uzaktan izledim. Neyi anlatayım. Hepimiz birbirimizin aynısıyız. Kaç kişi böyle gitti. Bu Mehmet Ağar var ya bu Mehmet Ağar, emniyet müdürlüğü döneminde en yakın arkadaşları Behçet Cantürk, Hüseyin Baybaşin, Savaş Buldan…

Tüm uyuşturucu işi yapanlar bunun arkadaşı. Kürt iş adamı diyorlar ya hayır uyuşturucu işi yapıyorlar, hepsinden para aldı. Her işlerini hallediyorlardı. En son siyasete girip, hayali cumhurbaşkanlığı, hikâye böyle. Adam tüm geçmişi temizlemek için MGK’ya sunum yaptı. O zaman Tansu Hanım, onu ikna etti. Sonra başladılar hepsini öldürmeye. Kendi geçmişini temizlemek için yaptı.”

Peker, Uğur Mumcu suikastine ilişkin de şunları söyledi: “Bence şehittir. Neden öldürüldü? Öldürüldüğü zaman yazdığı yazılara bakın. Terör bölgelerinde uyuşturucu tarlaları olur, satışları olur ve silah ticareti. Uğur Mumcu şehit ediliyor.

Yanına ilk gelen kim, katil en önce gelir Mehmet Ağar. Eşine diyor ki, ‘Ben buradan bir tuğla çekersem devlet aşağı iner’ Bu meşhur sözdür. Devletin içinde yaşayanlar bunu bilirler. Uğur Mumcu, temiz adam, saf adam, tek başına bir adam.”

Peker’in gazeteciler Uğur Mumcu ve Kutlu Adalı cinayetleri ile ilgili iddiaları karşısında Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan “Savcıları göreve çağırıyoruz. Tuğla çekilsin, duvar yıkılsın” çağrısı geldi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Sedat Peker’in Kürt iş insanları cinayetlerinde Mehmet Ağar ve Korkut Eken’i işaret etmesi üzerine açıklama yaptı. Buldan, 3 Haziran 1994’te kaçırıldıktan sonra katledilen eşi Savaş Buldan ve arkadaşlarıyla ilgili “Yıllardır hep söyledik şimdi yine söylüyoruz. Savaş Buldan ve arkadaşları devleti yönetenler tarafından öldürüldü. Cinayeti işleyenler göstermelik yargılandı ve beraat etti. Şimdi yeniden başa dönüyoruz ve yargılanmaları için girişimde bulunacağız” ifadelerini kullandı.

Uğur Mumcu’nun eşi, eski TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu da “Senelerdir Uğur Mumcu cinayetinin aydınlatılması için kim ne biliyorsa anlatsın, işin ucu kime dokunuyorsa dokunsun dedik. Bu görüşümüzü korumaya devam ediyoruz. Çekin tuğlaları yıkılsın duvar altında kim kalırsa kalsın” paylaşımı yaptı.

Ayrıca Kıbrıslı siyasiler de Adalı cinayetine ilişkin KKTC yargısına “Dosyayı yeniden açın” çağrısında bulundu. Diğer taraftan, Peker’in iddialarına yanıt veren Binali Yıldırım, oğlunun Venezuela’ya ihtiyaç sahiplerine test kiti dağıtmak için gittiğini ifade ederek “Bizimle uyuşturucuyu yan yana getirmek ahlaksızlıktır. Sedat Peker’in iddiaları kesinlikle iftiradır, yalandır, şiddetle reddediyoruz” açıklamasını yaptı.

FAİLİ MEÇHULLER İSTİNAFTAN DÖNDÜ

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, Susurluk JİTEM davasında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında verilen beraat kararını bozdu. İbrahim Şahin ve Korkut Eken’in de aralarında olduğu sanıklar 90’larda işlenen 18 faili meçhul cinayetten yeniden yargılanacak.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Dairesi, Susurluk JİTEM (Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele) davasında eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu 19 sanık hakkında verilen beraat kararını bozdu. Kararda, sadece sanık Ayhan Çarkın’ın beyanları arasında var olduğu bildirilen “bir kısım farklılıklara işaret edildiği, ancak maddi olaylarla uyuşan bildirimlerin irdelenmediği ve yetersiz gerekçe ile hüküm kurulduğu” belirtildi.

“Ankara JİTEM” davası olarak adlandırılan, 19 kişinin 1990’lı yıllarda zorla kaybedilmesi veya infaz edilmesine ilişkin olarak; eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’ın da aralarında bulunduğu 19 kişi hakkında, Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, bütün sanıklar hakkında beraat kararı çıkmıştı. Karar, istinaf mahkemesine taşınmıştı.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 1. Dairesi, 5 Nisan 2021 tarihli kararında; eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, emekli Yarbay Korkut Eken ve eski özel harekat polisi Ayhan Çarkın gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 19 sanık hakkındaki beraat kararlarını bozdu. Oybirliği ile alınan kararda, ilk derece mahkemesinin kararına ilişkin “dayandığı tüm kanıtların, bu kanıtlara göre mahkemenin ulaştığı sonuçların, iddia, savunma ve dosyadaki diğer belgelere ilişkin değerlendirmelerin açık olarak gerekçeye yansıtılması” gerektiği değerlendirildi.

Bozma kararında yeterli değerlendirilmediği belirtilen deliller sıralandı. Kararda, sadece sanık Çarkın’ın beyanları arasında var olduğu bildirilen “bir kısım farklılıklara işaret edildiği ancak maddi olaylarla uyuşan bildirimlerin irdelenmediği ve yetersiz gerekçe ile hüküm kurulduğu” kaydedildi. 5 Nisan’da oy birliği ile alınan karar, bazı avukatlara dün tebliğ edildi. Videoları IMDB’de Kardeşi Gözaltında

Sedat Peker, dünyanın en popüler film ve dizi veritabanını bünyesinde barındıran Internet Movie Database’e girdi. “Sedat Peker vs AKP” başlığı kullanılan sayfada Peker’in yayımladığı videolar hakkında kısa bilgiler verildi. Peker’in videolarının tarzının biyografi, suç, reality show şeklinde olduğu ifade edildi. ‘Cast ekibi’nde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, Binali Yıldırım ve çok sayıda isim yer aldı.

Öte yandan Peker’in kardeşi Atilla Peker, Muğla’nın Fethiye ilçesinde gözaltına alındı. Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından gerçekleştirilen operasyonda 52 yaşındaki Atilla Peker’in arabasında ve kaldığı villada arama yapıldı. Atilla Peker’in yanında bulunan Yunus Olcay da gözaltına alınırken emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi. Gözaltıların ardından Peker “Ağar ve Eken’i neden gözaltına almıyorsunuz” açıklaması yaptı. Peker, Adalı suikasti için kardeşini ‘önerdiğini’ anlatmıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (18)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
18 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN