Nerede deprem olacağını tahmin etmek mümkün! Prof. Dr. Okan Tüysüz harita üzerinde gösterdi

Nerede deprem olacağını tahmin etmek mümkün! Prof. Dr. Okan Tüysüz harita üzerinde gösterdi

Sosyal medya hesabından fay haritası paylaşan Prof. Dr. Okan Tüysüz, nerede olacağını tahmin etmenin mümkün olduğunu söyledi. Tüysüz, geçmişten örnekler verdi. İşte, Prof. Dr. Okan Tüysüz deprem yorumları...

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerin ardından yaralar sarılmaya çalışılıyor. Bölgede enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken, konteyner kentlerin inşası da devam ediyor.

deprem-bolgesinde-son-durum.jpeg

"NEREDE DEPREM OLACAĞINI GEÇMİŞE BAKARAK ÖNGÖREBİLİRİZ"

Yaşanan deprem felaketinin ardından yurt genelinde irili ufaklı yüzlerce deprem gerçekleşti. Deprem fırtınası, vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi'nden jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Okan Tüysüz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Geçmişte nerelerde deprem olmuş bakarsanız gelecekte nerelerde olabileceğini de görebilirsiniz" diyerek harita paylaştı.

okan-tuysuz-deprem-yorumu.jpg
Prof. Dr. Okan Tüysüz

"YERİ HARİTADA GÖSTERİLMİŞ"

"Depremler aynı faylar üzerinde belli zamanlarda (bazen yüzlerce, bazen binlerce yıl) oluşur" diyen Tüysüz şunları söyledi:

"Kara vd (2020) Yumurtalık fayı üzerinde açtıkları ve yeri haritada gösterilmiş olan hendeklerde yaptıkları kazılara göre bu fay üzerinde 1300 ile 1500 yıldır yüzey yırtılmasıyla sonuçlanmış (6 dan büyük deprem anlamına gelir) bir deprem oluşmadığını, ancak MÖ 5000 ile MS 720 yılları arasında depremler belirlendiğini, 41 km'lik bu fayın 6.9 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğunu belirtmişlerdir.

Bu tür geniş aralıklarla deprem üreten ve verisi sınırlı fayların gelecekte ne zaman deprem üreteceğini kestirmek çok zordur."

okan-tuysuz-deprem-haritasi.jpg

ANLIK VE SON DEPREMLER HARİTASI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN