Ortak aday Kılıçdaroğlu

Ortak aday Kılıçdaroğlu

Ve Millet İttifakı’nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu... Ortak Cumhurbaşkanı adayının tam mutabakatla belirlendiğini altı lider birlikte duyurdu. ‘Uzlaşmayla yöneteceğiz’ vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, beş genel başkan ile birlikte İstanbul ve Ankara belediye başkanlarının da cumhurbaşkanı yardımcısı olacağını açıkladı.

Millet İttifakı’nı oluşturan altı siyasi partinin genel başkanlarının saat 14.00’de başlaması planlanan toplantısı, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kararının beklenmesi nedeniyle yaklaşık iki saat ertelendi. Akşener’in de katıldığı toplantı 15.50’de başladı. Saadet Partisi Genel Merkezi’ne Atatürk, Türk bayrağı ve ‘Birlikte Başaracağız’ yazılı pankartlar asıldı.

Vatandaşlar o sırada hep bir ağızdan “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” diye bağırdı. Yaklaşık dört buçuk saat süren toplantı sonrası altı lider uzlaşı sağladı. Kritik görüşmede saatler geride kalırken, toplantının sona erdiği sürede her parti genel başkanının kurmaylarıyla ayrı ayrı toplantı halinde olduğu belirtildi. Toplantıların ardından genel başkanlar ortak açıklamada yaptı. Liderler kürsüye gelerek vatandaşları selamladı. Ortak adayı ev sahibi Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu açıkladı.

Karamollaoğlu şunları söyledi:

“Bugün Berat Kandili’ni idrak ediyoruz. Ramazan’a çok kısa zaman kaldı. Aldığımız kararları başarıyla neticelenmesini niyaz ediyoruz Allah’tan. İçinde bulunduğumuz günler acılı günler. Birçok şehirde şehir diye bina ayakta kalmadı. Vefat eden bütün kardeşlerimize Cenabı Hak’tan rahmet diliyorum, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bugün burada bir araya gelmemizin sebebini biliyorsunuz. Bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı sizlere duyurmayı görev adlediyorum. Sayın Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı adayımız. Seçimlerin ardından kendisine başarılar temennisinde bulunuyorum.”

CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

“Teşekkür ederim. Değerli kardeşlerim, sayın genel başkanlarıma hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. Yunus Emre, bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz der. Biz Yunus Emre’den aldığımız ilhamla Türkiye’nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim sofrası, tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir. Bizim soframız, barışın ve kardeşliğin sofrasıdır. En büyük gayemiz Türkiye’yi bereketli, huzurlu ve neşeli günlere taşımaktır. Allah’ın izniyle bunu hep birlikte başaracağız. Biz Millet İttifakı olarak Türkiye’yi istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. Millet İttifakı’nı oluşturan siyasi partilerin genel başkanları olarak, güçlendirmiş parlementer sisteme geçiş sistemin yol haritası üzerinde mutabık kalmış bulunuyoruz. 11 madde az önce içeride sonuçlandı.

Bu kapsamda parlamenter sisteme geçiş sürecinde millet ittifakına dahil diğer partilerimiz sayın genel başkanları Cumhurbaşkanı yardımcısı olacaktır. Millet İttifakı’nın kapısı, ortak Türkiye hayalini paylaşan herkese sonuna kadar açıktır. İnanç, düşünce, ideoloji, kimlik ayırt etmeksizin 85 milyon insanımızı yürekten selamlıyoruz. Deprem felaketinin bugün birinci ayı. Kaybettiğimiz vatandaşlarımıza bu mübarek berat kandili gecesinde Allah’tan rahmet diliyorum. Sevgili dostlarım, ey güzel halkım. Hiç kimse merak etmesin; ahlakın ve adaletin iktidarını hep birlikte kuracağım, yolumuz açık olsun.”

cxc.jpg

‘BEN KEMAL GELİYORUM’

CHP Genel Merkezi’nde aylardır merakla beklenen Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı bekledi CHP lideri Kılıçdaroğlu’na destek olanlar, “İktidar, iktidar” sloganı attı. CHP Genel Merkezi’nde sabahın erken saatlerinde başlayan hazırlığın ardından genel merkez önüne platform kuruldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının Millet İttifakı tarafından ilan edilmesini bekleyen çok sayıda kişi CHP Genel Merkezi önünde sloganlar eşliğinde bekleyişini sürdürdü. Çok sayıda CHP il ve ilçe örgütünün üyelerinin bir araya geldiği CHP önünde, “Halil İbrahim Sofrasındayız”, “Yalanın Talanın Göründü Sonu Geliyor Kılıçdaroğlu”, “Ben Kemal Geliyorum”, “Next Station Kılıçdaroğlu”, “Seninleyiz Kılıçdaroğlu” pankartlarının yanı sıra, “İktidar, iktidar”, “Kazanacağız” sloganları atıldı. Son olarak genel merkez binasına “Başlıyoruz” pankartı asıldı.

LANSMAN PAZAR GÜNÜ

Karar’a konuşan üst düzey CHP’li kaynaklar, Kılıçdaroğlu’nun adaylığının duyurulacağı lansmanın pazar günü yapılacağını söyledi. Lansman, uygunluk durumunun sağlanması halinde Ankara Spor Salonu’nda gerçekleştirilecek.

BORSADA ALTILI MASA YÜKSELİŞİ

Borsa İstanbul’da siyasi tarafta yaşanan gelişmeler sonrası alımlar hızlandı. BIST 100 endeksinde yükseliş yüzde 3,8’i aşarken bankacılık endeksinde ise yüzde 8’in üzerine çıktı. Ankara’da altılı masa cephesinde hareketli saatler yaşanırken, Borsa tarafında da bu haber akışının etkisi izlendi. BIST 100 endeksinde altılı masadaki krizin çözülmesiyle günlük yükseliş yüzde 3,8’i aştı. Bankacılık endeksi ise yüzde 8’in üzerinde prim yaptı. Böylelikle BIST 100 Endeksi deprem sonrası gördüğü dip seviyesinden yüzde 20 yükselmiş oldu. Borsa’da yaşanan depremler sonrası ciddi bir çöküş yaşayarak ayı piyasasına girmiş ve işlemler 5 gün durdurulmuştu. Borsa İstanbul Cuma gün içinde yüzde 3’ü aşan kayıplar yaşaması sonrası gelen alımlarla yüzde 0,92 düşüşle 5 bin 212 puandan kapanmıştı.

Uzmanlar kayıpların geri alınmasını varlık fonu tarafından 3 milyar TL’lik alım yaptığına dikkat çekmişti. Borsa yeni haftaya yükselişle başlarken İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın İyi Parti’yi ziyaret etmesi ve sonrasında Merak Akşener’in masaya dönüş için sunduğu öneriyle birlikte alımlar hızlandı. Görüşmeler sonrası olumlu sinyallerin artmasıyla BIST 100 Endeksi’nde yükseliş gün içerisinde yüzde 3,5’i bulurken bankacılık endeksi de yüzde 7,7 artışla 4 bin 718 puandan işlem görüyor.

SEÇMENİN İSTEDİĞİ OLDU: ‘TAŞLAR YERİNE OTURDU’

AKŞENER YENİDEN MASADA

Millet İttifakı’nda perşembe akşamı patlak veren adaylık krizi üçüncü günde çözüldü. Masadan; Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkıp, İmamoğlu ve Yavaş’ın adaylığını talep ederek kalkan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, ortak adayın açıklanacağı zirveden saatler önce ‘belediye başkanlarına icracı yardımcılık’ formülüyle ittifaka geri dönme kararı aldı.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Akşener’in Yavaş ve İmamoğlu ile görüşmesi sonrası yaptığı açıklamada “Belediye başkanlarımıza ziyaretleri sırasında, seçilecek cumhurbaşkanının yetkili yardımcıları olmaları teklif edilmiştir” dedi. KARAR’a konuşan İYİ Parti kaynakları tekliflerine olumlu yanıt aldıklarını belirterek “Millet İttifakı toplantısına başkanımız katılacak” açıklaması yaptı. Kaynaklar “Teklifimize olumlu yanıt aldık. Kriz çözülüyor. Millet İttifakı toplantısına başkanımız katılacak” bilgisini paylaştı. Gelişmelerin ardından saat 14.00’te başlaması beklenen Millet İttifakı toplantısı önce saat 15.00’e ardından 16.00’ya ertelendi.

OTELDE DÖRTLÜ ZİRVE

Akşener ile görüşen İmamoğlu ve Yavaş, CHP Genel Merkezi’nin yolunu tuttu. Ardından parti binasından ayrılan Akşener’in Kılıçdaroğlu ile özel olarak görüştüğü belirtildi. Akşener ve Kılıçdaroğlu’nun Çukurambar’da bir oteldeki görüşmesine İmamoğlu ve Yavaş’ın da katıldığı belirtildi. Akşener’in görüşmede Kılıçdaroğlu’na, İmamoğlu ve Yavaş’a cumhurbaşkanı yardımcılığı görevi verilmesi önerisini ilettiği öğrenildi. Toplantının ardından Akşener ve Kılıçdaroğlu ayrı ayrı otelden ayrıldı. Zorlu; Akşener’in Kılıçdaroğlu ile görüştüğünü, Millet İttifak’ı toplantısına katılma kararı aldığını “Hayırlı olsun” diyerek duyurdu.

‘BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ’

Liderler, Karamollaoğlu’nu ev sahipliğinde zirveye katılırken son olarak Akşener, Saadet Partisi binasına “Birleşe birleşe kazanacağız” sloganlarıyla giriş yaptı. Bu arada önceki geceden itibaren liderler arasında görüşme trafiği yürütüldü. Babacan ve Davutoğlu’nun Akşener ile ayrı ayrı görüştükleri öğrenildi. Reuters de CHP’nin, İmamoğlu ve Yavaş için cumhurbaşkanı yardımcılığı teklifini kabul ettiğini duyurdu.

‘NEREDE KALMIŞTIK?’

Yaşananların ardından İYİ Partili yöneticilerden uzlaşı mesajları geldi. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı, Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Bahadır Erdem “Nerede kalmıştık? Her gecenin sonunda olduğu gibi güneş doğdu, sabah oldu” dedi. İYİ Parti Yerel Yönetimler Başkanı Metin Ergun da “Bugün Kandil, iyi şeyler olsun diye gayret ediyoruz. Az sabır. İYİ şeyler olacak” paylaşımı yaptı. İYİ Parti Mali İşler Başkanı, Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ise “Demir Leydi” ifadesini kullandı. İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray “Siyaset dinamiktir... Diplomasidir ve her sabah yeni şartlarıyla yeniden doğar” ve ‘’Demokrasilerde çare tükenmez” paylaşımları yaptı.

TÜRK SİYASETİNDE TARİHİ GÜN...

Altılı Masa’daki adaylık krizi seçmen baskısı, sağduyu çağrıları ve arka kapı diplomasisi ile aşıldı. Gece boyu liderlerin temas kurduğu Akşener, ağır ifadelerle ayrıldığı masaya 72 saat sonra döndü. Yavaş ve İmamoğlu ile görüşmesinden sonra Kılıçdaroğlu ile özel olarak bir araya gelen İYİ Parti lideri, adaylık zirvesine katıldı.

DAVUTOĞLU’NDAN GECE DİPLOMASİSİ

Akşener, tekrar Millet İttifakı’ndaki yerini aldı. Önceki akşam saat 20.00’de çevrimiçi olarak partisinin il başkanlarıyla bir araya gelen Davutoğlu’nun toplantısı ise yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıda “Bu gece uzun sürecek” diyen Davutoğlu’nun telefon diplomasisi başladı. Independent Türkçe’den Cihat Arpaçık’ın haberine göre önce Kılıçdaroğlu ile görüşen Davutoğlu, gece 1.5 saat uyuduktan sonra sabah saatlerinde Akşener’le görüştü. Davutoğlu, iki liderle temaslarının ardından parti kurmaylarıyla son kez görüşüp, Millet İttifakı toplantısının yapılacağı Saadet Partisi Genel Merkezi’ne gitti. Gelecek Partisi’nin Yavaş ve İmamoğlu’nun cumhurbaşkanı yardımcılığı önerisine de sıcak baktığı ifade edildi. Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ da bu formülü kendilerinin gündeme getirdiğini dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN