Özel okullara yüzde 65 zam sınırlamasına akıl almaz yöntem! Zammı az bulunca bakın nereden para almaya başladı?

Özel okullara yüzde 65 zam sınırlamasına akıl almaz yöntem! Zammı az bulunca bakın nereden para almaya başladı?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen zam kararı sonrasında alınan kararlar merak ediliyor. Yüzde 65 zam oranını az bulan özel okullar yemek ve ulaşım ücretlerini arttırdı. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

2023 yılı Ocak ayında özel okul ücretleri hakkında alınan kararlar tartışılmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 2023 yılında özel okullarda zam oranının %65 olduğunu açıkladı. Yapılan zam oranını az bulan özel okullar bu kez de gözlerini yemek, servis, kıyafet ve kitap ücretlerini çevirdi. Ücretleri 3 katını arttıran özel okullar ailelerle karşı karşıya geliyor. Bursa'da iki çocuğunu özel okula gönderen bir aile zamlar konusundaki tepkilerini dile getirdi. 2022 yılında yemek ve eğitim için 65 bin TL ödediklerini belirten aile bu sene ücretlerin 189 bin TL'ye ulaştığını aktardı. Aile okulların eğitim için yapamadıkları zammı yemek ve servis ücretlerine yansıttığını vurguladı. İşte merak edilen konu hakkındaki tüm detaylar…

AİLELERİN TEPKİSİ GİTGİDE BÜYÜYOR


Konu hakkında açıklamada bulunan başka bir aile ise anaokulu için verdikleri eğitim ve Kırtasiye fiyatlarının ortalama 100 bin TL civarında olduğunu aktardı. Daha yüksek fiyat veren okulların da olduğunu belirten aile, 2022 yılında 30 bin ile 50bin TL arasında bir fiyat istenirken 2023 yılında 100 bin TL'nin üzerinde ödeme yapılmasının korkunç bir durum olduğunu aktardı. Konu hakkında açıklamalarına devam eden aile, “Ayrıca sözleşme harici enflasyona ve asgari ücrete dayalı ara zamda yapıyorlar. 4 Şubat’a kadar kayıt için zaman biçip, daha 4 Şubat gelmeden kırtasiye masrafına 2 bin lira zam yaptılar. ‘Kırtasiye masrafları dolarla alındığı için gün geçtikçe fiyat artıyormuş’ diye de açıklamada bulunuyorlar.” şeklinde konuştu.

okul-ders.jpg

Özel okul zamları hakkında velilerin tepkisi de her geçen gün artarken yapılan açıklamalarda dikkat çekiyor. Bir özel okulda 3. sınıfa geçen çocuğu için geçtiğimiz sene 32 bin TL ödeyen bir aile 4. sınıfta ise 75 bin TL ödediğini belirtti. 17bin TL olan fiyatın 53bin TL'ye çıktığını aktaran aile, merkez şubelerde fiyatların 70-75 bin TL'ye kadar yükseldiğini aktardı. 6 yaş için anaokulunda yemek ve eğitim ücretinin 40 bin TL olduğunu vurgulayan aile, 1. sınıfta ise bu tutarın 108 bin TL'ye yükseldiğinin altını çizdi. Özel okullar hakkındaki tepkilerini dile getiren aile, “Özel okul geçen yıl 23 bin lira olan ücreti, bu sene 60 bin lira olduğunu ve bunun 23 bin lirasının yemek olduğunu belirtiyor. Çocuklarımıza olan hassasiyetimizi kullanmaya çalışıyorlar.” sözlerini aktardı.


BURSALILARIN ÖZEL OKUL TEPKİSİ GÖSTERDİ


Bursa'da yaşayan bir aile özel okulların yaptığı zamlar hakkında tepkilerini dile getirdi. Okul öncesi grubu için 2022 yılında yemek dahil olmak üzere 15.500 TL ödediğini dile getiren aile, yeni eğitim öğretim yılında ise %65 zam ekleyip yemek ücreti olarak da ekstra 20.000 TL ödeme istediklerini belirtti. Haksız kazanç elde etmeye çalışıyorlar diyen aile, Bakanlığın yaptığı zam oranının dikkate alınmadığının altını çizdi. Velilerin bu durumda zorlandığını dile getiren aile, şikayet mahkeme gibi yasal yollara başvurmak gerektiğini vurguladı. Ülkenin yaşadığı Bu sorunun faturasının okul sahipleri tarafından ailelere kesildiğinin altını çizen tepkili aile, okul yönetimi tarafından bu konunun tekrardan gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
okullarda-ucretsiz-yemek.jpg


Özel okul zamları hakkında hem sosyal medyada hem de internet üzerinde pek çok farklı şikayet yer alıyor. Konu hakkında açıklama yapan Bursa Tüketiciler Derneği (BTD) Başkanı Sıtkı Yılmaz, özel okul zamları ile ilgili son aylarda gelen şikayetlerin arttığını belirtti. Özel okulların yeni eğitim öğretim yılı için 10 ay önceden kayıt açtığını belirten Yılmaz, velilerin artan maliyetlerden etkilenmemesi için indirimli fiyatlardan yararlanarak özel okul kaydının yapıldığını aktardı. Özel okulların yapılan zam oranı ile yetinmeyip okul kıyafeti, servis ücreti, yemek masrafı gibi ek ücretler talep ederek velilerden ödeme istediğini belirten Yılmaz, bu durumun hukuka uygun olmadığının altına çizdi. Konu hakkındaki açıklamalarına devam eden Yılmaz şu sözleri dile getirdi:


“Sözleşmeye aykırı yapılan bu taleplerin hukuka uygun olmadığını ve tüketicinin hakkının korunması hakkındaki kanunun 4’üncü maddesinin 2’nci fıkrasına da aykırı olduğunu bilhassa belirtmek istiyoruz. Taraflar sözleşmenin gerekliliğini yerine getirmek zorundadır”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN