Prim ödemeden EYT hayal değil! O destek açıklandı: Elinizi çabuk tutun!

Prim ödemeden EYT hayal değil! O destek açıklandı: Elinizi çabuk tutun!

Ülkemizde sık sık güdeme gelen Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasına dair geçtiğimiz günlerde düzenleme gelmişti. Resmî Gazete'de yayınlanan karar ile birlikte yürürlüğe giren kararın ardına başvurular başladı. Mart ayı itibariyle başlayan başvurular sonucunda maaşlar nisan ayı ile birlikte emekli vatandaşlara yatırılacak. 8 Eylül 1999 yılı öncesinde sigortalı olan vatandaşlar için başlatılan EYT ile birlikte merak edilen sorulara yanıt aranıyor. İşte EYT'ye dair tüm detaylar...

PRİM DESTEĞİ AÇIKLANDI

Ülkemizde ana gündem maddesi haline gelen EYT düzenlemesine dair açıklamalar gelmeye devam ediyor. Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin kabulü ile birlikte Resmî Gazete'de yayınlandı. Başvuruların gerçekleşmesiyle birlikte çalışma hayatı dönen EYT'li vatandaşlara esnaflık haberi verildi.

EYT'lilerin emekli olması ile birlikte aynı iş yerinde otuz gün içinde yeniden işe başlaması ile birlikte destek priminde yüzde 5 oranında bir indirim sağlanacak. Emeklilik talebinde bulunan EYT'li vatandaşlar ile birlikte destek primi ile yeniden işe giriş yapılabilecek. Emeklilik sonrasında sosyal güvenlik destek primi ile çalışanların emekli aylığından herhangi bir kesim yapılmayacak.

Yüzde 5'lik prim indirimi ile birlikte çalışanın brüt ücreti üzerinden yapılacağına vurgu yapıldı. Asgari ücretli bir çalışan için 500, kazancı tavandan bildiren çalışan için ise 3 bin 7543 lira prim indirimi belirtiliyor. Prim indiriminden faydalanabilmek için 30 gün verilen süre işten çıkışının yapılması haliyle birlikte başlayacak.

ureticilere-destek-odemesi-bugun-basliyor-1u4r.webp

EYT ÇALIŞANLARINDAN SGDP PRİMİ KESİLECEK

EYT düzenlemesinden faydalanarak emekli olan ve aylığı bağlanan vatandaşların yaşlılık aylığı kesilmeden yeni bir işte çalışabilecekler. Yeni bir işte çalışmaları halinde yapılan kesintiye Sosyal Güvenlik Destek Primi adı verilir. Bu durumda kesinti ile birlikte hem işveren hem de çalışandan para kesilir. Emekli olunmasıyla birlikte işçi statüsünde işverene bağlı olarak çalışanlardan Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilir.

Eğitim kurumlarında ders veya vakıf üniversitelerinde görev alanlardan, tarımsal alanlarda faaliyette bulunanlardan, işçi veya memur olarak çalışarak emekli olarak kendi mesleğini kuranlardan SGDP kesintisi yapılmıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN