Sputnik Türkiye'de grev 100. güne ulaştı

Sputnik Türkiye'de grev 100. güne ulaştı

Sputnik Türkiye'nin İstanbul ve Ankara'da başlayan grev 100. gününe ulaştı. İşyerlerinde sendikalaşan gazeteciler, topluş iş sözleşmesi görüşmeleri sürecinde işten çıkarıldı. Bunun üzerine greve çıkan gazeteciler yarın 100. günü de dolduruyor.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşılamaması üzerine grev kararı alan Sputnik Türkiye çalışanları yönetim tarafından işten çıkarıldı. Yönetim tarafından alınan karar üzerine 24 Temmuz'dan bu yana İstanbul ve Ankara ofislerinde gazeteciler greve başladı.

GREVDE 100. GÜN

Rus devlet ajansı Sputnik'in Türkiye ofisinde gazetecilerin grevi 100'üncü gününe geldi. Uzun süredir basın grevinde olan gazeteciler, 100'üncü günde (24 Kasım Cuma) kitlesel bir basın açıklaması yapacak.

1kapak-010.jpg

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nda (TGS) örgütlendiği için işten çıkarılan 24 gazeteci; işe iade, sendikal haklarının tanınması ve toplu iş sözleşmesi talebiyle 100 gündür grev yapıyor. Sputnik Türkiye ofisinin bulunduğu Süzer Plaza önünde yarın (24 Kasım Cuma) saat 12.30'da kitlesel bir basın açıklaması yapılacak. Akşam saatlerinde ise sosyal medyada bir etiket çalışması yürütülecek.

SPUTNİK'TE NE OLDU?

Sputnik Türkiye'de, 2022 yılının ağustos ayında başlayan sendikal örgütlenme sürecinde, 2023'ün ilk günlerinde yeter çoğunluk sağlandı. Sputnik emekçileri, TGS öncülüğünde Çalışma Bakanlığına yetki başvurusunda bulundu. İşveren, yasal süreçte yetkiye itiraz etmeyince topluş iş sözleşmesi (TİS) görüşmeleri başladı. Süreç içinde aylara yayılan 9 görüşme yapıldı. Bazı maddelerde anlaşma sağlandı, bu maddeler tutanak altına alındı. Ancak iş ücret konusuna gelince işveren tarafı müzakere masasını devirdi. Sputnik'teki Türk yöneticileri, üyeleri istifaya ikna etmek için ikna odaları kurdu, gazeteciler üzerinde baskı kurdu.

Bunun üzerine Sputnik emekçileri, 24 Temmuz'da grev kararı aldı. Ne var ki o gün basın açıklamasına katılan gazeteciler, 7 Ağustos'ta Anayasa hiçe sayılarak işten çıkarıldı. Bunun üzerine Sputnik'teki TGS üyeleri 17 Ağustos'ta grev başladı.

Greve rağmen, Sputnik yönetimi, 11 Eylül'de radyo yayınlarını yeniden başlattı. Grevin devam ettiği iş yerine işe alım yasak olmasına rağmen çok sayıda kişi işe alındı. Sürecin başından bu yana diyalog kanallarının açılmamasına tepki gösteren grevciler, bakanlığın ve yetkili kurumların yasal süreci hızlandırmasını istiyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN