Bilecik Orhaneli’ne bağlı Kızılöz Köyü’nde yaşayan Bayram Özçanak, 15 sene önce hobi olarak tek kovanla başladığı arıcılıkta büyük bir başarıya ulaştı. Zamanla kovan sayısını 200’e yükselten Özçanak, kendi üretimi olan ana arıları sosyal medya ve kargo ile Türkiye’nin çeşitli yerlerindeki arıcılara ulaştırıyor.
Okul yıllarından beri arıcılığa ilgisi olan Özçanak, bir kovanla başladığı üretiminde kısa sürede 10, sonra 17 kovana ulaştı. Yaklaşık 100-200 koloni arasında değişen popülasyonu olduğunu belirten Özçanak, bu sezon kargoyla Türkiye’de yaklaşık 1000 adet ana arı satışı gerçekleştirdi.

ARICILIKTA EN ÖNEMLİ ETKEN DOĞRU IRK
Dışarıdan ana arı temin etmenin yüksek maliyetli olduğunu ve her arıcının kendi ana arısını üretmesi gerektiğini aktaran Özçanak, "Sürdürülebilir arıcılıkta sakin ve oğul eğilimi düşük arılarla çalışmak çok önemli. Kendime bu alanda çalışabileceğim bir ırk belirledim, bu ırk üzerine üretmeye başladım. Yoğun talep üzerine önce yakın çevreme satış yaptım, ardından sosyal medya aracılığıyla Türkiye'nin birçok bölgesine ulaştım” ifadelerini kullandı.

Arıların kargo sürecinde yüksek sıcaklıktan korunması gerektiğine ve arıcılıkta körük kullanımının bilimsel mantığına dikkat çeken Özçanak, "Körük arıcının can yoldaşıdır. Körüğü arıların üzerine sıktığımızda, koloni bir yangın olma ihtimaline karşı kovandan bal tüketiyor. Uçmak zorunda kalacağını hesap ederek kursağını bal dolduruyor. Kursağı bal dolu olan arı da kitinini kıvırıp karşıdaki canlıyı sokamıyor. Bunu tamamen tedbir amaçlı sıkıyoruz” diye konuştu.
