Türk aile yapısı çöküyor! Maddi sorunlar manevi tükenişi de getirdi: İşte herkesi korkutan tablo

Türk aile yapısı çöküyor! Maddi sorunlar manevi tükenişi de getirdi: İşte herkesi korkutan tablo

Doğum sayısı azalan Türkiye birçok Avrupa ülkesinin gerisinde kaldı. Öyle ki maddi sorunlar manevi tükenişi de getirdi. İşte, Türkiye’deki son durum…

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Türkiye’de doğum sayılarının azalması nüfusun demografik yapısının alarm vermesine neden oluyor. BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği yetkilileri, Türkiye’nin demografik dönüşüm süreci ile alakalı TBMM’de milletvekillerini bilgilendirdi.

Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. İsmet Koç, ilerleyen dönemde Türkiye’ye bekleyen kötü senaryoya vurgu yaptı. Doğurganlığın hızlı bir şekilde azaldığını vurgulayan Koç, "Doğum sayısı şu anda 1 milyon 500 binden 958 bine gerilemiş durumda. Türkiye 1,51 doğum sayısıyla hızıyla birçok Avrupa ülkesinin gerisinde yer alıyor" dedi.

turk-aile-yapisi-cokuyor-1.jpg

BAZI BÖLGELERDE ÇOCUKSUZLUK NORM HALİNE GELDİ

Türkiye’deki demografik değişimin aile yapısına da etki ettiğini söyleyen Koç, "2021 sonuçlarına göre, çekirdek aileler yüzde 70 seviyesinde durağanlaşıyor. Özellikle üç ve daha fazla çocuklu çekirdek aileler azalıyor. Geniş aileler yüzde 8'e kadar gerilemiş durumda. Her beş aileden biri 'dağılmış aile'ye dönüşüyor. (Ölüm, boşanma, ayrı yaşama gibi sebeplerle karı veya kocadan birinin ya da her ikisinin bulunmadığı yapılar) Artık iki çocuklu aileler bile azaldı. Bir çocuk doğurmanın yaygınlaştığını hatta bazı bölgelerde çocuksuzluğun da bir norm haline geldiğini görüyoruz" dedi.

1,7 MİLYON KİŞİ YALNIZ

Dr. Gökhan Yıldırımkaya ise ülkemizde 1,7 milyon kişinin yalnız yaşadığına dikkat çekerexk, "65 yaşından sonra ortalama beklenen ömür 17 yıl" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar arasındaki doğum artış hızının düştüğünü aktaran Yıldırımkaya "Sağlık Bakanlığı bu konuda SIHHAT Projesi başlatmıştı. Yapılan çalışmalar sonucunda Suriyeli kadınların doğurganlık hızı 5,3'ten, önce 4,1'e düştü. Şimdi ise, istenilen çocuk sayısı 3,5'e doğru azalmaya başladı" ifadelerine yer verdi.

turk-aile-yapisi-cokuyor-2.jpg

2050 İTİBARİYLE NÜFUS DÜŞECEK

Türkiye'deki nüfus artış hızının binde 1,1 seviyelerine gerilediğine işaret eden Prof. Dr. Koç "Nüfus artış hızının binde 7,1'den binde 1,1'e düşmesi çok ciddi ve dünyada ender görülen bir düşme. Nüfusumuz 85,4 milyon civarında ve doğurganlık eğilimleri böyle devam ettiği sürece, nüfusumuzun 2040-2050 yılında 92 milyon civarına çıkacağı, 94 milyona ulaşıp orada durağan bir yapıya kavuşacağını öngörüyoruz. Oradan sonra da nüfusumuz azalmaya başlayacak" şeklinde konuştu.

Doğurganlıkta azalma olmasıyla beraber yaş yapısında da değişimin gözlemlendiğini söyleyen Koç, şunları aktardı:

“Ortanca yaş kadınlarda 35, erkeklerde 31 oldu. 29 yaşın üzerindeki ortanca yaş, ülkenin yaşlandığını gösteriyor aslında. 65 yaş üstü nüfus da toplam nüfusun yüzde 10'unun üzerinde. Türkiye artık uluslararası sınıflamalarda yaşlı bir ülke olarak konumlandırılıyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN