'Türkiye, NATO askerleri çekildikten sonra Afganistan'da kalmak istiyor' iddiası

'Türkiye, NATO askerleri çekildikten sonra Afganistan'da kalmak istiyor' iddiası

Reuters, Türkiye'nin, NATO askerlerinin 11 Eylül tarihinde Afganistan'dan çekilmesi sonrası, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı hem koruyup hem işletme teklifinde bulunduğunu iddia etti. Türkiye'nin Kabil önerisinin hem NATO Liderler Zirvesi'nde, hem de Erdoğan-Biden görüşmesinde gündeme geleceği belirtiliyor.

ABD ve müttefikleri NATO'nun mayıs ayındaki toplantısında, 11 Eylül tarihinde Afganistan'dan güçlerini çekme planı konusunda anlaşmışlardı. Uluslararası haber ajansı Reuters; Türkiye'nin, NATO askerlerinin çekilmesi sonrasında olası bir güvenlik boşluğunu engellemek için, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nı hem koruyup hem işletme önerisinde bulunduğunu iddia etti.

NATO ZİRVESİNDE GÖRÜŞÜLECEK

Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer, bu önerinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden arasında 14 Haziran’da Brüksel’deki NATO zirvesi dolayısıyla yapılacak görüşmede ele alınacağını söyledi.

ABD'li etkililer ise teklifi olumlu karşıladıklarını ancak Ankara'nın bu görev için “çok fazla koşul ön sürdüğünü" söyledi. Yetkililer, iki ülke arasındaki diğer anlaşmazlıklar nedeniyle ABD'de Türkiye'nin güvenilirliğine dair bazı endişeler de bulunduğunu ancak Washington'ın bu teklifin hayata geçirilmesinin bir yolunu bulacağını belirtti.

TÜRK YETKİLİLER: EK ASKERE İHTİYAÇ OLABİLİR

Reuters'a isim vermeden konuşan Türk yetkililer de, Ankara'nın bu öneriyi mayıs ayında, ABD ile NATO müttefiklerinin 11 Eylül'de çekilme kararı aldığı NATO toplantısında paylaştığını anlattı. Bir yetkili, ABD ile Türkiye'nin bu görev için olası gereklilikleri görüştüğünü, Washington'ın bunlardan bazılarını ele almayı kabul ettiğini söyledi.

Yetkili, "ABD'nin Afganistan'dan çekilme kararının ardından Türkiye, Kabil Havalimanı'nın güvenliğini sağlamayı teklif etti. Bu çerçevede, NATO ve ABD ile görüşmeler yapılıyor" dedi.

Türkiye'nin şu anda Afganistan'da, NATO'nun Afgan güvenlik güçlerini eğitme kapsamında 500'den fazla askeri bulunuyor. Reuters'a konuşan Türk yetkili, havalimanı misyonunun kabul edilmesi halinde bu sayının artırılmasının gerekeceğini ekledi.

BAKAN AKAR 'KALABİLİRİZ' DEMİŞTİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da dün, "Bizim şartlara bağlı olarak Afganistan’da kalma niyetimiz var. Şartlarımız nedir? Siyasi, mali ve lojistik destek. Bunlar yapıldığı takdirde biz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nda kalabiliriz. Şartlarımızla ilgili cevabı bekliyoruz" demişti.

ABD ASKERLERİNİN YARISINDAN FAZLASI ÇEKİLDİ

Öte yandan, ABD, Afganistan’daki askerlerinin yarısından fazlasını geri çekme sürecini tamamladı. Yaz sonuna kadar diğer askerler de Afganistan’dan çıkacak. Yetkililer, koruma ve destek amaçlı olarak Afganistan’da kalacak asker sayısının en fazla bin kişi olacağını ifade ediyor. ABD'nin şu anda Afganistan'da 2 bin 500'den fazla askeri bulunuyor.

KRİTİK ZİRVE HAFTAYA

NATO ülkelerinin liderleri, önümüzdeki pazartesi Brüksel'de bir araya gelecek. Türkiye'nin Kabil önerisinin hem NATO Liderler Zirvesi'nde, hem de Erdoğan-Biden görüşmesinde gündeme geleceği belirtiliyor. Öte yandan Biden, başkan seçilmesinden bu yana Erdoğan'la ilk kez bu zirvede bir araya gelecek.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, görüşmenin başlıkları arasında Doğu Akdeniz, Suriye, İran, Afganistan ve insan hakları konularının olacağını söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN