Vatandaş sandıktan koptu: Kılıçdaroğlu ve Erdoğan seçmeni ne düşünüyor?

Vatandaş sandıktan koptu: Kılıçdaroğlu ve Erdoğan seçmeni ne düşünüyor?

İstanbul Apati Araştırmasının bin denek üzerinde yaptığı çalışmaya göre hem iktidar hem de muhalefet seçmeninde siyasette yabancılaşma oranı artarken Erdoğan seçmenlerinden dörtte üçü oylarından memnun, Kılıçdaroğlu seçmenlerinin yüzde 40'ı oylarından memnun değil. Erdoğan seçmeninin yüzde 20’sine umut hissettiremezken Kılıçdaroğlu’nda bu oran yüzde 60. Siyasetten en çok uzaklaşanlar oy kullanmayanlar, işsizler ve Kürt seçmenler olurken sandığa gitmek istemeyenlerin oranı yüzde 35 oldu.

Reform Enstitüsü tarafından yapılan İstanbul Apati Araştırması iki seçim arasında seçmenlerdeki değişimi ele aldı. Kısıtla sayıda gazetecinin davet edildiği anket sunumunu KARAR yazarı Akif Beki de izledi.

"İki seçim arası seçmen ve duygular araştırması" başlığıyla bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, seçmen sandıktan uzaklaştı.

SANDIKTAN UZAKLAŞIYORLAR

Sandıktan uzaklaşma eğilimi yüzde 35 oranında kaydedilirken hem iktidar hem de muhalif seçmende siyasete yabancılaşma hali var. Araştırmaya göre muhalif seçmenin siyasetten uzaklaşma isteğinin sebebi, seçimin kaybı ve bir daha kazanılamayacağı düşüncesi iken iktidar tarafında bunun sebebi ekonomideki gidişat, verilen sözlerin tutulmaması ve alternatifsizlik olarak öne çıktı.

SEÇMEN VERDİĞİ OYDAN MEMNUN DEĞİL

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu seçmeninin yüzde 83'ü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçmeninin yüzde 35'i yeni ve güçlü lider arayışında iken ankete göre, Erdoğan seçmenin dörtte biri, Kılıçdaroğlu seçmeninin yaklaşık yüzde 40'ı verdiği oydan memnun değil.

ekran-goruntusu-2023-10-27-151824.jpg

Ankete göre iktidar seçmeni ilk kez Erdoğan'ı tutarsız buluyor. Kılıçdaroğlu seçmeninin memnuniyetsizliğindeki başat sebepler ise, "hakim tema, seçim yenilgisi; yetersiz ve yanlış aday vurgusu ile hayal kırıklığı" olarak öne çıktı.

ekran-goruntusu-2023-10-27-151740.jpg

MUHALEFETTE 'UMUT' YOK

Umut teması üzerine de eğilen araştırmaya göre seçimlerin ardından Erdoğan, seçmeninin yüzde 20’sine umut hissettiremezken Kılıçdaroğlu’nda bu oran yüzde 60 olarak görüldü. Muhalefet kanadında umut hissi oldukça zayıfken, kısmen İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP Genel Başkan adayı Özgür Özel umut verici bulunuyor.

SEÇMEN NEDEN SİYASETE YABANCILAŞTI?

Seçmen 'şimdilik' siyaseti takipten çıkma aşamasındayken "siyasetçilerin “halkı umursamadığı”, “kapalı kapılar ardında siyaset yapıldığı” ve “parti ve adayların seçmeni temsil etmediği” görüşleri yabancılaşmanın ana sebepleri olarak vurgulandı.

ekran-goruntusu-2023-10-27-143346.jpg

SİYASETE EN ÇOK YABANCILAŞAN GRUPLAR

Öte yandan siyasete en çok yabancılaşan grupların başında düşük gelir grupları geldi. En alt gelir grubu siyasete yabancılaşmada diğer gruplardan ayrışıyor. Ankete göre en alt gelir grubu en kırılgan grup, siyasete inancını kaybetmiş görünüyor.

ekran-goruntusu-2023-10-27-143346-001.jpg

SİYASETE EN ÇOK UZAKLAŞANLAR

Ankete göre siyasete en çok uzaklaşanlar yüzde 8.9 ortalamayla oy kullanmayanlar olurken onu işsizler, Kürt seçmenler, alt gelir grupları ve kendini muhtaç hissedenler izledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN