Ya sokakta linç olsaydı

Ya sokakta linç olsaydı

Türkiye’yi ayağa kaldıran taciz davasında anne ile üvey baba sosyal medyada hedef gösterildi. Kurumlar da oklardan kaçmak için toplumsal lince katıldı. Sorunlu yaklaşım masumiyet ihtimalini gölgelerken, Adalet Bakanlığı ve HSK açıklama yapmadı.

ITaciz suçlaması yöneltilen anne ve üvey babanın tutuksuz yargılanması kararına karşı sosyal medyada başlayan tepkiler devleti kilitledi. Toplumu infiale sürükleyen korkunç iddialar konusunda aydınlatıcı açıklama yapılmadı.

Tepkiler karşısında Aile Bakanlığı’nın "Biz karara itiraz ettik, tutuklama istedik", Adalet Bakanlığı’nın "HSK soruşturma başlattı" duyuruları kamuoyunu sarsan iğrenç iddiaların gerçek olduğu ve mahkemenin bu suçları işleyen kişileri serbest bıraktığı algısına yol açtı. Hem mahkeme üyeleri hem de sanıklar sokaktaki öfkeye hedef yapıldı.

'ADALET' MASUMİYET İHTİMALİNİ UNUTTU

Elmalı’daki istismar davası gündem oldu. Anne ile üvey babanın tutuksuz yargılanmasına 2 milyondan fazla tweet'le tepki gösterildi. Sosyal medya ‘rüzgarına’ kapılan Aile Bakanlığı ve Başsavcılık da ‘Biz tutuklama istedik’ açıklaması yaptı. Ancak masumiyet ihtimali ortaya çıkınca olayın vahameti boyut kazandı. 48 saattir sus pus olan Adalet Bakanlığı ve HSK’ya ‘Bu kurumlar bu günler için var. Çıkıp işin doğrusunu açıklayın’ çağrıları yapıldı.

Antalya’nın Elmalı ilçesinde 2019’da iki çocuğun cinsel istismara maruz kalmasına ilişkin davanın yankıları sürüyor. Türkiye’nin gündemine oturan davada, 7 ve 10 yaşındaki iki kardeşin cinsel istismara uğramasına ilişkin yürütülen soruşturmada tutuklanan anne Merve A. ile üvey baba Rahmi A.’nın, ocak ayındaki 3’üncü duruşmada tahliye edilmesi, 2 milyon kişinin tepkisini çekti. Twitter üzerinden sanıklara yönelik toplumsal linç girişimi başlatıldı. Tepkilerin odağından çıkmak isteyen kesimlerden ise art arda açıklamalar geldi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı “Tutuklu yargılanmanın devamını talep ettik” derken, Adalet Bakanlığı ise HSK’nın inceleme başlattığını söyledi. Ancak, suçlamaları reddeden Merve A., açtığı Twitter hesabında dava dosyasında yer aldığı belirtilen bazı belgeler paylaştı.

ERİŞİM ENGELİ GETİRİLDİ

Avukatının da Merve. A. adına açıldığını doğruladığı hesapta 20 belgeye yer verildiği görüldü. Sanıklar ‘mahkemenin kendilerini doktor ve psikolog raporlarına göre tahliye ettiğini, çocuklarının, babaanne tarafından yönlendirildiğini, bunun da psikolog raporlarıyla kanıtlandığını’ öne sürdü. Ortaya çıkan bu çarpıcı detaylar ‘Adalet Bakanlığı, neden gerçeklerin peşine düşeceği yerde sosyal medyanın rüzgarına kapılarak toplumsal linci destekledi?’ sorusunu gündeme getirdi. Kamuoyunu aydınlatacak bilgilendirme beklentisi oluştu. Psikolog raporlarıyla her şeyin ortada olduğunu öne süren Merve A. “Resim çizme pratiği olmayan oğlumun psikologla görüşmeye geldiğinde doğrudan kendi isteği ile resim çizmek istediğini ve şaşırtıcı şekilde kızımın da de kendi isteği ile resim çizmek istediğini söylediklerini okudunuz mu? Psikoloğun da bu durumdan şüphe ederek rapora ‘Her iki çocuğun da ne söylemeleri, ne çizmeleri gerektiği konusunda yönlendirildikleri şüphesi uyanmıştır’ şeklinde yazdığını da okudunuz mu?” diye konuştu. Öte yandan, dava sürecine ilişkin belgelerin paylaşıldığı Twitter hesabına, Türkiye Barolar Birliği tarafından ‘çocukların mahrem bilgilerinin paylaşıldığı’ gerekçesiyle yapılan başvuru sonucu erişim engeli getirildi.

ÇOCUKLAR DEVLET KORUMASINA ALINDI

Bu arada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Antalya'nın Elmalı ilçesinde iki kardeşin istismarı ile ilgili davada iki çocuğun devlet korumasına alınması talebinin mahkemece kabul edildiğini duyurdu.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Antalya Elmalı'da yargılama süreci devam eden istismar vakasında, mağdur iki çocuğumuz hakkında mahkemeye yaptığımız devlet korumasına alınma talebi kabul edilmiştir. Çocuklarımıza, bakanlığımıza bağlı bir kuruluşta sağlıklı ve güvenli bir yaşam alanı sağlayacağız."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN