Yeni binalar için Malatya'da ilk kazma vuruldu

Yeni binalar için Malatya'da ilk kazma vuruldu

Depremin vurduğu Malatya'nın Battalgazi ilçesinde kalıcı yeni konutların yapımı için çalışmalara başlandı. TOKİ Teknik İşler Daire Başkanı Gültekin, "Malatya'daki alanlar belirlendi. Zemin etütleri yapıldı, projeleri yapıldı ve ilk kazmayı vurmuş bulunuyoruz" dedi. Uzmanlar artçı depremler devam ettiği için yeni binaların inşa edilmesinin uygun olmadığını söylemişti.

Maraş merkezli depremler 10 ili enkaz altında bıraktı. OHAL ilan edilen bu kentlerde adeta taş üstünde taş kalmadı. Resmi verilere göre 44 binden fazla vatandaş yaşamını yitirdi, sağ kurtulanlar ise hayat mücadelesi veriyor. Kentlerde halen çadıra ulaşamayan vatandaşlar seslerini duyurmaya çalışırken bir yandan da aileler depremden sonra bir daha haber alamadıkları yakınlarını arıyor.

UZMANLAR UYARIYORDU

İktidar bu bölgelerde yeni konutlar inşa edeceklerini açıkladı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Bana bir yıl daha verin" dedi. Ancak uzmanlar halen şiddetli artçı depremlerin meydana geldiği bu illerde yeni binaların yapımına karşı. Hatay'da bir dönem Defne Belediyesi başkan yardımcılığı da yapan mimar Abdülgani Mazmanoğlu, artçı depremlerin devam etmesi nedeniyle bir yıl süreyle betonarme bina yapmanın çok sakıncalı olabileceğini söyledi.

'ARTÇILARIN ŞİDDETİ AZALMADAN BİNA YAPMAK TEHLİKELİ'

Geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Mazmanoğlu, "Deprem bölgesinde artçı depremler 1 yıl devam eder. Artçı depremlerin şiddeti azalmadan betonarme bina yapmanın çok sakıncası var. Artçı depremler nedeniyle kayma meydana gelir ve betonla demirin alakası kalmaz, kaynaşma yaşanmaz. Tedbirli olalım, tekrar bir felaket yaşamayalım. Bölgesel anlamda ciddi zemin etütleri yapılıp planlama yapmak lazım. Ardından ona göre bir kent planlaması hayata geçirilmeli. Ağır ve orta hasarlı binalara girmenin çok büyük tehlike. Uzmanlar tarafından kontrol yapıldıktan sonra binalara girmek gerekiyor. Belki bina yıkılmamış olabilir ama eğreti duran bir duvar üzerinize yıkılabilir" demişti.

İLK KAZMA VURULDU

Öte yandan daha dün Yeşilyurt merkezli 3.7'lik depremi yaşayan Malatya'da ilk kazma vuruldu. Battalgazi ilçesinde bugün yeni binaların inşası için kollar sıvandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından mikrobölgeleme ve zemin etüt çalışmaları yapıldığı söylenen zeminlerde çalışmalar başladı.

'1 YIL İÇİNDE TESLİM EDECEĞİZ'

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Teknik İşler Daire Başkanı Arif Güney Gültekin, "Malatya'daki alanlar belirlendi. Zemin etütleri yapıldı, projeleri yapıldı ve ilk kazmayı vurmuş bulunuyoruz. Deprem konutları yatay mimari zemin artı 3 veya zemin artı 4 olarak yapılacak. Hızlı şekilde 1 yıl içinde teslim edeceğiz" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, "Malatya Battalgazi'de ilk kazmayı vurduk. İlk etapta 1073, devamında ise 750 yuvamızı inşa edeceğiz. Hemen yanı başında, 'İlk Evim' projemizdeki sosyal konutlarımız da devam ediyor. 'İlk Evim' de sürecek, afet konutlarımız da hızla yükselecek" dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
3 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN