Yunanistan’da çok ama Türkiye’de bilen yok! Zeytinciler faydasını duysa her yerde bunu arar: İşte beyaz zeytinin özellikleri

Yunanistan’da çok ama Türkiye’de bilen yok! Zeytinciler faydasını duysa her yerde bunu arar: İşte beyaz zeytinin özellikleri

Yunanistan’da çok fazla tüketilen beyaz zeytini Türkiye’de neredeyse kimse bilmiyor. Öyle ki zeytinciler faydasını duysa her yerde bunu arar. İşte, efsane beyaz zeytin…

Beyaz rengi ve kendine özgün lezzeti olan beyaz zeytin, Akdeniz ikliminin hakim olduğu topraklarda yetişiyor. Bu zeytin, klorofil pigmentini sentezleyemeyen bir özellik taşıyarak olgunlaştığı zaman beyaza yakın bir renk alır. Olgunlaştığında kendine has lezzeti ile dikkat çeken bu zeytin, Akdeniz iklimini sevmektedir.

Beyaz zeytini dikmek için en uygun zaman sonbahar sonları ile kış başıdır. Bu dönemlerde fidanın kök sistemi toprak ile daha iyi bütünleşir.

BEYAZ ZEYTİN TÜRKİYE’DE YETİŞİR Mİ?

Akdeniz ikliminin etkili olduğu bölgelerde yetişen bu zeytin Türkiye’de de yetişebilir. Ancak ülkemizde yaygın olan bir tür değildir.

beyaz-zeytin-1.jpg

BEYAZ ZEYTİN FAYDALARI NELERDİR?

Beyaz zeytinin bilinen faydaları şunlardır:

1. Antioksidan içeriği: Beyaz zeytin, antioksidanlar açısından zengindir ve vücuttaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltabilir.

2. Kalp sağlığı: Zeytinyağı içeriği sayesinde beyaz zeytin, kalp sağlığını destekleyebilir ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir.

3. Kolesterol düzenlemesi: Beyaz zeytin, sağlıklı yağlar içerir ve düzenli tüketildiğinde LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürebilir ve HDL (iyi) kolesterol seviyelerini artırabilir.

4. Bağışıklık sistemi güçlendirme: Beyaz zeytin, bağışıklık sistemini güçlendiren anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip bileşenler içerir.

5. Sindirim sağlığı: Lif içeriği sayesinde beyaz zeytin, sindirim sistemini destekleyebilir ve sindirim sağlığını iyileştirebilir.

6. Kemik sağlığı: Beyaz zeytin, kalsiyum ve diğer mineral içeriği ile kemik sağlığını destekleyebilir ve osteoporoz riskini azaltabilir.

Ancak, beyaz zeytin tuz içerebilir, bu nedenle tuz alımını kontrol etmek önemlidir. Ayrıca, kalori içeriği yüksektir, bu nedenle porsiyon kontrolü de önemlidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN