Halep’in çocukları yaşamak istemiyor

Halep’in çocukları yaşamak istemiyor

Suriye rejimi ve Rusya’nın, Halep’te yüzden fazla çocuğun ölümüne neden olan saldırıları, hayatta kalan çocuklara da büyük zarar verdi. SOS Çocuk Köyü adlı sivil toplum örgütü, kentte intihara eğilimli çocukların sayısında büyük artış olduğunu açıkladı.

Çocuk hakları için çalışan sivil toplum örgütü SOS Çocuk Köyü, Suriye’nin kuşatma altındaki doğu Halep bölgesinde son bir ayda yoğunlaşan saldırıların, çocukların psikolojisine büyük zarar verdiğini açıkladı. Doğu Halep’te de gönüllüleri bulunan kuruluşun acil yardım koordinatörü Katarina Ebel, çocukların kendilerini yere attığını, ağızlarını açıp gözlerini ve kulaklarını kapattıklarını sölyedi. “Şu ana dek çocukların kendilerini öldürmelerini hep önleyebildik” diyen Ebel, buna karşın intihar eğilimi gösteren çocukların sayısının her gün arttığını ifade etti. Ebel, çocukların “Daha fazla acı çekmektensen ölürüm” dediklerini, intihar etmek isteyen bir çocuğun 12 yaşından küçük olduğunu söyledi. “Yaşadıkları derin çaresizlik onları kendileri ve diğerlerine karşı saldırganlığa sevk ediyor” diyen Ebel, çocukların çoğunun hiç uyumadığını ya da kabuslar gördüğünü, gün boyu da çok yorgun olduklarını kaydetti.

ÇOĞU KURBAN ÇOCUK

SOS Çocuk Köyü’nün, Suriye’de çok sayıda psikolog ve sosyal görevlisi olduğunu belirten Ebel, bu görevlilerin tek tek çocuklarla konuşup onların travmalarını yenmelerini ve güvenlerini geri kazanmalarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi. Bazen yaşananlar çok uç noktalarda olduğu için başarı sağlanamadığını da kaydeden Katarina Ebel, “Bir çocuk ailesinin öldüğünü, enkaz içine gömüldüğünü, evinin yok olduğunu gördüğünde, güven duygusu uzun süre yok oluyor” dedi.Esad rejimi ve Rusya, yaklaşık bir ay önce kuşatma altına bulunan Halep’te daha önce görülmemiş şiddette hava saldırılarına başladı. Sığınak delici mühimmat kullanılması nedeniyle birçok binanın yerle bir olduğu saldırılarda, sivil halın yaşadığı binalarla kentin altyapı tesisleri ve gıda depoları hedef alınıyor. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, saldırıların başından bu yana 500 kişinin hayatını kaybettiğini, bunların yaklaşık dörtte birinin çocuklardan oluştuğunu dile getirdi. Ban, ABD’nin New York kentindeki BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada yaralı sayısını ise iki bin olarak verdi.

16-10/23/23kr06-buyuk-1477188427.jpg

LONDRA’NIN ÇOCUKLARINDAN DAYANIŞMA

İngiltere’nin başkenti Londra’da Başbakanlık konutu önünde toplanan yüzlerce kişi, Suriye’nin Halep kentindeki insani krize kayıtsız kalınmasını protesto etti. İngiltere’de “Af Örgütü”, “Uluslararası Kurtarma Komitesi”, “Savaş Çocukları ve Suriye’ye Yardım” gibi önde gelen sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen protestoya ülkenin farklı şehirlerinden yüzlerce kişi katıldı. Başbakanlık konutu önünde toplanan protestocular, ellerinde, “Halep’teki çocukları koruyun”, “Halep’teki yeni soykırım” (holocost), “katliamı durdurun”, “gök yüzünden bomba değil, gıda bırakın” ifadelerinin yer aldığı dövizler taşıdı. İngiliz oyuncu Carey Mulligan da protestoya katılarak, “Kızımı yatağına koyduğumda güvenli olduğunu bildiğimde rahatım. Fakat Halep’teki aileler değil. Onlar gece başlarına neler gelebileceğini bilmiyorlar” dedi.

BM: ESAD 2015’TE KİMYASAL SİLAH KULLANDI

BM Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından yayınlanan rapor Esad rejiminin muhaliflerin kontrolünde bulunan İdlib’te geçen yıl üçüncü kez kimyasal silah saldırısı düzenlediğini ortaya koydu. Raporda rejimin geçen yıl 25 Mart tarihinde İdbib’in muhaliflerin elinde bulunan kuzeybatı bölgesinde zehirli klorin gazı kullandığına yer veriliyor. Raporda ayrıca Suriye rejiminin BM’nin kimyasal silahları yasaklayan kararını daha önce bir çok kez ihlal ettiğine dikkat çekiyor. Suriye rejimi 2013 yılında Washington ve Moskova’nın da destek vermesiyle elindeki kimyasal silahları yok etmeyi kabul etmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN