Hatay Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı | Genel Seçim 2018 sonuçları-Hatay

Hatay Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı | Genel Seçim 2018 sonuçları-Hatay

Hatay Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranı ve sonuçları haberimizde. 24 Haziran seçim sonuçları heyecanla beklenirken ilk oylar da gelmeye başladı. Hatay'da yaklaşık 850 bin seçmen oy kullandı. YSK ise oy kullanımının sona ermesinin ardından sayıma başladı ve Hatay'dan ilk sonuçlar gelmeye başladı.Peki Hatay'da hangi parti önde? AK Parti mi? CHP mi? MHP mi? Partilerin oy oranlarını, milletvekili dağılımlarını ve seçim sonuçlarına karar.com'dan ulaşabilirsiniz.

Hatay Cumhurbaşlanlığı seçimi oy oranları ve sonuçları sandıkların açıklmaya başlamasıyla birlikte belli oluyor. 24 Haziran Pazar günü seçim işlemlerinin tamamlanmasıyla Hatay'dan ilk sonuçlar gelmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı ve 27. dönem Milletvekili Genel Seçimi Hatay sonuçlarını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. AK Parti-MHP ittifakı mı yoksa CHP-İYİ Parti-Saadet Partisi-DP ittifakı mı seçimi önde götürüyor? Hatay'da hangi partinin önde olduğunu, oy oranlarını, milletvekili dağılımlarını ve son dakika haberlerini karar.com'dan takip edebilirsiniz.

CUMHURBAŞKANLIĞI SONUÇLARI

Toplam Sandık:3.125
Toplam Seçmen:1.041.076
Açılan Sandık:613
Açılan Sandık Oranı:% 19,62
Kullanılan Oy:169.345
Geçerli Oy:167.414
Katılım Oranı:% 87,79
  Oy OranıOy Sayısı
Recep Tayyip Erdoğan:% 60,4101.125
Muharrem İnce:% 27,345.712
Meral Akşener:% 7,9413.294
Selahattin Demirtaş:% 3,485.824
Temel Karamollaoğlu:% 0,751.256
Doğu Perinçek:% 0,12203

HATAY CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ OY ORANI

Hatay Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları ve sonuçları belli olmaya başladı. Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) teslim edilen sandıklar sayılıyor. Peki Hatay'da hangi parti önde? Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu, Doğu Perinçek arasından kime daha çok oy çıktığını karar.com'dan öğrenebilirsiniz. Hatay 2018 Genel Seçim sonuçlarını ve oy dağılımlarını sayfamızdan görebilir, anlık gelişmeleri takip edebilirsiniz. 

18-06/22/hatay.jpg

HATAY OY ORANLARI VE SEÇİM SONUÇLARI 2018

Türkiye'nin bir çok ilinde olduğu gibi Hatay'da da seçim sonuçları merakla bekleniyor. 24 Haziran genel seçimlerinde sandık başına giderek oy veren vatandaşlar seçim sonuçlarını yakından takip ediyor. Peki Hangi parti ne kadar oy aldı? Partiler Hatay'dan kaç milletvekili çıkardı? Seçim ikinci tura kaldı mı? İşte tüm merak edilen soruların cevaplarını yazımızdan görebilir, ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

18-06/22/hatay-1529673692.jpg

1 Kasım 2015 genel seçimleri öncesinde yapılan 7 Haziran 2015 seçimlerinde bölgede Ak Parti %37,79 , Cumhuriyet Halk Partisi %36,33 , Milliyetçi Hareket Partisi %14,02 ve Halkların Demokratik Partisi %6,58 oy oranları ile Hatay ilinde en çok oy oranına sahip partiler olmuştu.

HATAY MİLLETVEKİLİ ADAYLARI 2018

HATAY AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Hacı Bayram Türkoğlu
Hüseyin Yayman
Abdulkadir Özel
Hüseyin Şanverdi
Sabahat Özgürsoy Çelik
Abdülkerim Güven
Kudret Artan
Mehmet Fettah Çiftçi
Cemile Tuna
Ecrin Nazlı İnan
Osman Uzan

HATAY CHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Mehmet Güzelmansur
Suzan Şahin
Serkan Topal
İsmet Tokdemir
Mehmet Riyat Kırmızıoğlu
Hasan Ramiz Parlar
Nermin Yıldırım Kara
Gökhan Özer
Bilgen Duman
Hamide Vural
Döndü Dilan Kartal

HATAY MHP MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Lütfi Kaşıkçı
İbrahim Gül
Mehmet Çağrı Çetin
Adnan Akdaş
Orhan Namık Mursaloğlu
Ayşe Dilek Demirdöven
Bekir Akkar
Recep Tuncay
İlhami Boşça
Hüseyin Üçler
Uygar Polat

HATAY İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Bilal Karaca
Mehmet Biçer
Mehmet Korman
Mehmet Ali Yıldırım
Hatice Güzel
Zeki Toprak
İlker Çalışkan
Kevser Eker
Ertuğrul Gazi Dener
Şahizar Seber
Ali Kemal Kömür

HATAY SAADET PARTİSİ MİLLETVEKİLİ ADAYLARI

Necmettin Çalışkan
Mustafa Eğe
Halil Çelik
Abdullah Aydın Demir
Ayşehül Küçük
Atila Erol
Yusuf Çiçek
Ramazan Öksüz
Fatih Dökmeci
Mehmet Aydoğan
Uğur Ural

İLÇE İLÇE HATAY SEÇİM SONUÇLARI 2018

Hatay ilindeki 15 ilçenin seçim sonuçlarını anlık olarak karar.com'dan görebilirsiniz. Tüm ilçelerin seçim sonuçlarını aşağıdaki bağlantılara tıklayara görüntüleyebilirsiniz. 

Altınözü seçim sonuçları ve oy oranları
Antakya seçim sonuçları ve oy oranları
Arsuz seçim sonuçları ve oy oranları
Belen seçim sonuçları ve oy oranları
Defne seçim sonuçları ve oy oranları
Dörtyol seçim sonuçları ve oy oranları
Erzin seçim sonuçları ve oy oranları
Hassa seçim sonuçları ve oy oranları
İskenderun seçim sonuçları ve oy oranları
Kırıkhan seçim sonuçları ve oy oranları
Kumlu seçim sonuçları ve oy oranları
Payas seçim sonuçları ve oy oranları
Reyhanlı seçim sonuçları ve oy oranları
Samandağ seçim sonuçları ve oy oranları
Yayladağı seçim sonuçları ve oy oranları

HATAY TARİHÇESİ

Hatay Türkiye’nin en önemli eski yerleşim yerlerinden biridir. Yapılan arkeolojik araştırmalarda milattan önce 100.000 ile 40.000 yılları arasına tarihlenen bulgulara ulaşılmıştır. İl toprakları ilk Tunç Çağından itibaren Akat Beyliği ve M.Ö. 1800-1600 yıları arasında Yamhad Krallığına bağlı bir beyliğin sınırları içerisinde yer almıştır. Daha sonra MÖ 17. yüzyıl sonlarında Hititlerin ve MÖ 1490 yıllarında Mısır’ın egemenliğine girmiştir. Ardından Urartular, Asurlular ve Persler’in egemenliğine girdi.

MÖ 300 yılında Antakya kurulmuş ve kent hızla gelişmiştir. Kent MÖ 64 yılında Roma İmparatorluğu’na katılmış ve imparatorluğun Suriye eyaletinin başkenti olmuştur. İslam ordusu tarafından fethedilmiş, Emevi ve Abbasi egemenliğinde kalmıştır. Daha sonra 877’deTolunoğulları’nın fethettiği topraklar sırayla Ihşitler ve Selçuklular tarafından yıkılan Halep merkezli Hamdanoğulları (Beni Hamdan/Hamdânîler) egemenliğine girdi. 969 yılında Bizans İmparatorluğunun topraklarına katılan il 11-12.yüzyıllarda Haçlı Seferleri sırasında da önemli rol oynamıştır. Antakya Memlûk Devleti tarafından Haçlıların elinden alınmıştır (18 Mayıs 1268).

Osmanlı İmparatorluğu dönemi

1516’da Yavuz Sultan Selim bu toprakları ele geçirmiş ve Osmanlı İmparatorluğu dönemi başlamıştır. Memlûk Devletinden zapt edilen Antakya, Osmanlı İmparatorluğu’nda önce Halep’e bağlı bir sancak ve daha sonra kaza olarak yönetilmiştir. Bu dönemde Antakya, Asi Nehri ile Habib Neccar Dağı arasındaki dar ve meyilli alanda, 1,5–2 km²’lik bir alan üzerine yerleşmiş orta büyüklükte bir şehirdi. Osmanlı İmparatorluğu’nun Hatay’daki hakimiyeti 1918 yılına kadar devam etti.

Cumhuriyeti dönemi

Mondros Mütarekesinden sonra Fransız işgaline uğrayan ve 1921 yılında Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında kalan Antakya, İskenderun ve havalisinde İskenderun Sancağı adıyla bir yönetim kuruldu. 2 Eylül 1938’de bu sancakta kurulan “Hatay Cumhuriyeti’nin cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, başbakanı Abdurrahman Melek, meclis başkanı Abdülgani Türkmen, milli marşı İstiklâl Marşı olmuştur.

Hatay Devlet Meclisi 23 Temmuz 1939 tarihinde Türkiye’ye iltihak kararı almıştır. 23 Haziran 1939’da “Hatay” adıyla bir vilâyet olarak Türkiye’ye katılmıştır.

2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı kanun ile Hatay’da sınırları il mülki sınırları olan büyükşehir belediyesi kuruldu ve 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesi çalışmalarına başladı.

Hatay Tarihi Kaleler

Koz Kalesi (Kürşat Kalesi)

Altınözü ilçesinde, aynı adla anılan köyün yakınlarındadır. Eski çağlarda kullanılan ve Altınözü tarafından gelip Harbiye’ den geçerek Antakya’ya giren Kuseyr yolu üzerindedir. Bu kalenin Antakya’nın güney bölgesini emniyet altına almak amacıyla Antakya Prensliğidöneminde yapıldığı sanılmaktadır. Antakya Latin Patriği’ nin de ikamet ettiği yer olan kale 1268 yılında Baybars tarafından kuşatma sonucunda teslim alındı. Bir tepeyi içine alacak şekilde yapılan kalenin sadece büyük blok taşlarla inşa edilmiş olan yarım daire şeklindeki iki burcu ayakta olup, diğer kısımları harap ve belirsiz durumdadır.

Bakras Kalesi
Aynı adla anılan köyün hemen üst tarafındadır. Köyün yolu Antakya – İskenderun yolunun 27. km’sinde, yoldan 4 km kadar batısında sarp bir tepe üzerinde yapılmıştır. Strabon’ un bu kaleden bahsettiğine bakılırsa, tarihi çok eski olmalıdır. Kale önceleri Belen geçidinin girişini, Antakya kurulduktan sonra ise Selevkos başkentini koruma gayesine hizmet etti. Haçlılar döneminde de Antakya Prensliği’ nin kuzeyde en önemli savunma noktasıydı. Birkaç defa el değiştirdikten sonra Tapınak Şövalyeleri’ nin eline geçen kale 1268 yılındaBaybars tarafından kuşatılarak zaptedildi. Birkaç katlı ve bir alay askeri barındıracak büyüklükte olan kale genel olarak harap olmaya yüz tutmuş olmakla birlikte, birçok mekanları sağlam durmaktadır.

Payas Kalesi
Payas’ ta, Sokullu Külliyesi’ nin batısındadır. Burada eskiden harap bir kale vardı. Sahilde inşa edilen Payas Limanı ile tersanesinin güvenliği için 1567 yılında kale ve hendeği tamamen sökülerek yeniden yapıldı, yapımı 1571 yılında tamamlandı. Son yüzyıl içinde hapishane olarak kullanıldı.

Mancılık Kalesi
Payas – Dörtyol arasında, Amanos Dağları eteklerinde 700 metre kadar yüksekte, sarp bir tepe üzerinde yapılmıştır. Halen harabe halindedir. Rabat Köyü’ nden Gürlevik Yaylası’ na giden yolun 12. km’ sinden ayrılan bir patika ile ulaşılabilen kale 1290 yılında yapılmıştır. Kale kalıntıları, sık ağaçlar arasında kaybolmuş haldedir.

Cin Kulesi
Kale ile liman arasında, hemen aşağıdaki limanı korumak için 1577 yılında inşa edilmiştir. Eskiden “İskele kalesi” adıyla anılan bu yapı 360 derecelik görüş alanına sahip bir karakol kulesidir.

Darbısak Kalesi
Kırıkhan’ın kuzeyinde Alaybeyli Köyü’nün hemen önünde bir tepe üzerindedir. Bu kale Antakya Prensliği döneminde yörenin önemli kalelerinden biriydi. hem İskenderun Körfezi’nden gelen dağ yolunun doğu girişinin, hem de Belen Geçidi’ nin kuzey girişinin güvenliğini sağlıyordu. 1268 yılında Baybars tarafından alındıktan sonra önemini yitiren kale uzun süre terk edilmiş halde kalmış, 19. yüzyıl sonlarında burada Karamürselzade Mustafa Şevki Paşa tarafından İslam evliyası Bayezid-i Bistami adına bir cami ve ziyaret yeri yaptırılmıştır. Kalenin bazı bölümleri kısmen ayaktadır. Cami ve Bayezid-i Bistami’ nin makamı her yıl binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edilir.

Sarıseki Kalesi
İskenderun-Payas arasında eski anayol güzergahı üzerindedir. Helenistik dönemde veya Haçlılar döneminde yapıldığı sanılmaktadır. Harap haldeki kalenin Yavuz Sultan Selim döneminde yeniden yapımına başlandı, ancak inşaat Kanuni Sultan Süleyman döneminde tamamlanabildi. Kısmen ayakta olan kale halen askeri bölge içindedir.

Şalan Kale
Amanos Dağları üzerinden aşarak İskenderun Körfezi ile Kırıkhan Ovası’ nı birbirine bağlayan eski dağ yolu üzerinde, Değirmendere yakınında sarp bir tepe üzerindedir. Harap halde ve sadece birkaç duvarı ayakta olan kalenin Haçlılar dönemine ait olduğu ve yolun güvenliğini sağlamak amacıyla yapıldığı sanılmaktadır. Kale Şuğlan, Çıvlan, Şıvlan gibi adlarla da anılmaktadır.

İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN