19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nın önemi ve kısaca tarihi

19 Mayıs 1919 tarihinin anlamı ve önemi, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu için ayrı bir yere sahiptir. Zira 4 yıl sürecek İstiklal Harbi'nin ateşi bu tarihte Samsun'da yakılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Anadolu'ya yaptığı çıkarmada başarısız olsaydı, Türkiye Cumhuriyeti kurulamayacak ve orta Anadolu'ya sıkışmış bir Osmanlı devleti var olacaktı. İşte, 19 Mayıs tarihi...

19 Mayıs ilk ne zaman kutlandı, merak konusu oldu. Milli Mücadele'nin başlangıcı sayılan 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkışının yıl dönümünde 19 Mayıs'ın tarihçesi bir kez daha hatırlanıyor.

19 MAYIS'IN ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

Birinci Dünya Savaşı'nın neden olduğu olumsuz koşullar ve tüm yurdun işgal altına alınmaya çalışılması, işgal devletlerine karşı olan direnişin bir elden toplanarak bağımsızlık için savaşılmasını elzem kılıyordu. Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs'ta Bandırma Vapuru ile Samsun'a geçerek, Kurtuluş Savaşı'nın ilk ateşini yaktı. Türk milletinin, Atatürk önderliğinde İtilaf Devletleri'ne karşı başlattığı bu direniş Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcı oldu. Daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla milli bayram ilan edilen 19 Mayıs, Atatürk tarafından Türk gençliğine armağan edildi. Zira, Milli Mücadele günlerinde yaşanan zorluklar ve Türk milletinin kahraman mücadelesi nesillerden nesillere aktarılacaktı.

0520201415244128799.jpg

ATATÜRK 19 MAYIS'I NEDEN GENÇLERE ARMAĞAN ETTİ?

19 Mayıs 1919 tarihi, bağımsız Türkiye Cumhuriyeti'nin dönüm noktalarından biridir. Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs aynı zamanda 'Gençlik ve Spor Bayramı' olarak kutlanıyor. Büyük önder, Milli Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek olanların ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de 'gençlik' kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktaydı. Mustafa Kemal Atatürk, gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği, yani fikirde yeniliği ifade etmişti. Konuyla ilgili olarak şunları söylemişti: "Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir."

19 MAYIS KISA TARİHÇESİ

1926 yılında 'Gazi Günü' adıyla Samsun'da kutlanan Gençlik ve Spor Bayramı, 24 Mayıs 1935 tarihinde 'Atatürk Günü' adıyla resmiyet kazandı.

İlk 19 Mayıs kutlaması, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün girişimleriyle bugünkü Kadıköy Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda kutlanırken, Galatasaraylı ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımı nedeniyle bir spor günü olarak kabul edildi.

Beşiktaş'ın kurucu üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni, ilk kutlamanın ardından gerçekleşen Spor Kongresi'nde söz alarak, Atatürk Günü olarak kutlanan günün tüm gençliğe mal edilebilmesi amacıyla '19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı' adıyla her sene yapılması teklifinde bulundu.

Kongrede oylamaya sunulan bu teklif, kabul edildikten sonra Atatürk'ün de onayıyla kanunlaştırıldı. 'Gençlik ve Spor Bayramı' adını 20 Haziran 1938 tarihli kanunla alan milli bayram, daha sonra 'Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı' adını ise 12 Eylül Darbesi'nden sonra aldı.

0520201414374124244.jpg

19 MAYIS KUTLAMA MESAJLARI VE SÖZLERİ

* Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

* Vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

* 19 Mayıs, Türk Milleti'nin bağımsızlık ve özgürlük umutlarının inanca dönüştüğü, kurtuluş ateşinin yakıldığı ve aydınlık bir geleceğe olan inancın kuvvetlendiği günün adıdır. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

* Zaferin büyüklüğü, savaşın çetinliği ile ölçülür. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

* Bütün ümidim gençliktedir. Her kafanın anlamaktan aciz olduğu yüksek bir varlıktır gençlik. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

* Gençler, cesaretimizi güçlendiren ve sürdüren sizlersiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve kültür ile insanlık değerinin, vatan sevgisinin en değerli örneği olacaksınız. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

0520201415064123258.jpg

* Rica ile merhamet dilenmekle bir millet ve devletin şeref ve istiklali kurtarılmaz. Türk milleti, gelecek nesiller için bunu unutmamalıdır. 19 Mayıs güven, sevinç, hareket günüdür. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

* Bağımsızlığı için ölümü göze alan millet, insanlık haysiyet ve şerefinin icabı olan bütün fedakarlığı yapmakla teselli bulur ve elbette esaret zincirini kendi eliyle boynuna geçiren miskin, haysiyetsiz bir millete nazaran dost ve düşman nazarındaki mevkii farklı olur. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

* Tarihin dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919'un 102. yıl dönümüne ulaşmanın coşku ve heyecanını yaşıyoruz. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun

* Vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitleri rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

* Gençlerimizin ve aziz milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı en samimi duygularımla kutlar, başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anarım.

* 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı bir kez daha kutluyor, hepinize en içten selam ve sevgilerimi iletiyorum. Gençlerimizi, sevgiyle kucaklıyor, alınlarından öpüyorum.

0520201414494122657.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN