Bilim insanları araştırdı: Bu besinler, ömrü uzatıyor! Sağlıklı yaşamın sırrı doğal besinlerde

Bilim insanları araştırdı: Bu besinler, ömrü uzatıyor! Sağlıklı yaşamın sırrı doğal besinlerde

Günlük olarak sağlıklı ve lezzetli birkaç besin tüketmek, ömrünüze yıllar ekleyebilir. İşte, bilim insanlarının araştırmalar sonucu keşfettiği ömür uzatan doğal besinler...

Dünyanın beş farklı bölgesi, dünyanın en sağlıklı bölgeleri olarak bilinen 'Mavi Bölge' olarak adlandırılır ve en uzun yaşam süresine sahip insanların yaşadığı yerlerdir. Bu beş ada, Kosta Rika'da Nicoya Yarımadası, Japonya'da Okinawa Adası, İtalya'da Sardinya Adası, ABD'de Loma Linda kasabası ve Yunanistan'da Ikaria Adası'dır.

Araştırmalar, bu bölgelerde yaşayan insanlar için genetik, yaşam beklentisini yükseltse de, beslenme, hareketlilik ve stres düzeylerinin uzun ömrün sırrı olduğunu gösteriyor.

Bu bölgedeki insanlar sabah en ağır öğünlerini yedikleri ve akşam en hafif öğünlerini yedikleri belirlendi. Aynı zamanda akşam yemeklerinden sonra herhangi bir besin almayı bıraktılar.

Sabah'ta yer alan habere göre, 'Mavi Bölge'de yaşayan insanların ya çok sık atıştırmadıklarını ya da tipik olarak bildiğimiz yüksek kalorili beslenme alışkanlıklarından kaçındıklarını söyleyebiliriz.

Bununla birlikte, belirli beslenme alışkanlıklarınızı uygulamak için atıştırmalık seçeneklerinizi gözden geçirebilirsiniz. Yüksek oranda işlenmiş atıştırmalıklardan daha sağlıklı yiyeceklere geçebilirsiniz.

FINDIK

Bu bölgede yaşayan insanların en çok tükettiği atıştırmalıklardan biri fındık.

Örneğin, National Geographic dergisinin bir sayısına göre, Loma Linda'da her gün fındık yiyen Adventistlerin, çok sık fındık yemeyenlere göre daha uzun bir yaşam beklentilerine, daha düşük kolesterol oranlarına, daha az iltihaplanmaya ve daha düşük kan basıncına sahip oldukları bulundu.

Amerikan Journal of Lifestyle Medicine tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, beş Mavi Bölge topluluğu, çoğunlukla bitki gıdalarını tüketiyor ve sadece ara sıra et tüketiyor. Bu nedenle fındık ve zeytinyağı gibi gıdalardan diyet yağlarının çoğunu alırlar.

TAM BUĞDAY EKMEĞİNDEN YAPILAN TOST

Ekmek ile ilgili olarak, dünyanın en uzun yaşayan insanlarının hepsinin ortak bir özelliği, beyaz ekmek yemeleridir.

Bunun yerine, 'Mavi Bölge' sakinleri kepekli tahıllarla yapılan ekmekler yiyorlar.

Hızlı bir atıştırmalık isterseniz ve karbonhidrat ihtiyacınız varsa, peynir ve domatesle yapılan tam buğday ekmeği ile yapılan tost, en iyi atıştırmalık veya hafif bir öğün olacaktır.

AVOKADO

Loma Linda Adventist topluluğu düzenli olarak avokado tüketir. Avokadolar, bu topluluğun kan basıncı seviyelerini düşürmek için potasyum sağlar.

Böylece birçok kalp-damar rahatsızlığına zemin hazırlayan yüksek tansiyonda uzak durmaları mümkün hale geliyor.

Avokadonun kalp sağlığını iyileştirdiği uzun süredir biliniyor. Penn State Üniversitesi tarafından 2019'da yapılan bir araştırmaya göre, günde bir avokado tüketmenin LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceği bulundu.

MUZ

Nicoyan halkı, düzenli olarak tükettikleri besinler arasında muzdan büyük sağlık faydaları elde eder. Muzda potasyum, C vitamini ve lif boldur.

Herhangi bir sağlıklı yaşam tarzı için günlük olarak yeterli miktarda lif tüketmek çok önemlidir. Mavi Bölge'de yaşayan insanların ortak bir özelliği, çok fazla lif tüketmeleridir.

Bu, kalp sağlığınızı iyileştirmek ve hatta bazı kanser risklerini azaltmak için faydalıdır.

NOHUT

Sardunya ve İkaria, özellikle çorba, atıştırmalık ve kavurma olarak ana yemeklerde sıklıkla doğru nohut tüketiyor.

Nohut lif, protein ve sağlıklı yağ içerir. Sağlıklı ve bitkisel bir atıştırmalık sağlar. Ayrıca sindirime yardımcı oldukları, kanser riskini azalttıkları ve kolesterol seviyelerini düşürdükleri keşfedildi.

SİYAH FASULYE

Siyah fasulyeyi atıştırmalık olarak tüketmek, ilginç gelebilir. Fakat öğünler arasında sevdiğiniz baharatlarla hafif bir salata olarak tüketilebilir. Günlük porsiyonlarınızı bu şekilde ayarlayabilirsiniz.

Siyah fasulye, dünyanın en sağlıklı gıdalarından biri olarak kabul ediliyor. Bitki protein kaynağı olmasının yanı sıra çok fazla lif içerir ve kolesterolü düşürür, sindirim ve bağırsak sağlığını iyileştirir, beyin ve bilişsel sağlığı destekler ve kan şekeri düzeylerini stabilize eder.

KAHVE

Mavi Bölge'de yaşayan insanların bir başka ortak noktası da kahvesidir. Sabahları sade bir kahve içmek çok önemlidir.

Bu bölgedeki insanların çoğu kahveyi tercih ediyor. Yüksek şeker ve krema içeren kahveler, faydalarından çok fazla işlenmiş şekere maruz kalmanızı sağlar. Sabahları ılık bir kahve içmek, enerjinizi artırırken iltihaplanmayı azaltır, kronik hastalık riskini düşürür ve hatta kalp sağlığını iyileştirebilir.

ÇAY

Çok fazla kahve içmiyorsanız veya kahve içmekten kaçınmak istiyorsanız, çay gün içinde sağlıklı bir içecek olabilir.

Japonya'nın Okinawa bölgesinde yaşayan insanlar, National Geographic'e göre yeşil çaya sık sık zerdeçal ve yasemin ekliyor. Siz de çayı tatlandırmak için bunu deneyebilirsiniz.

Yeşil çay, metabolizmanızı hızlandırmanıza, vücuttaki iltihaplanma oranını azaltmanıza, belirli kanser riskinizi azaltmanıza ve hatta zamanla beyin sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olabilir. Yeşil çay en sağlıklı seçeneklerden biri olsa da, diğer siyah ve bitki çayları da çok sayıda sağlık faydası sunar.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN