Evinizde hasar var mı tek tıkla öğrenin! e-Devlet hasar sorgulama hizmete açıldı!

Evinizde hasar var mı tek tıkla öğrenin! e-Devlet hasar sorgulama hizmete açıldı!

Depremden etkilenen vatandaşlarımız için hasar tespit sorgulama ekranının E-devlet sisteminde erişime açıldığını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı. 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük deprem felaketinin ardından birçok kişi evlerini kentsel dönüşümle birlikte yenileyip bir deprem faciasında mağdur olmak istemiyor. Bu nedenle "hasar sorgulama nasıl yapılır, evim depreme dayanıklı mı nasıl öğrenirim?" soruları sık sık gündeme gelmektedir. Hasar tespit sorgulama ekranına dair tüm detaylar haberimizde...

Oturduğum ev depreme dayanıklı mı yoksa hasarlı mı? sorusu ülkemizde yaşanan acı depremlerin ardından sık sık vatandaşın en çok sorduğu sorulardan biri oldu. Kentsel dönüşüm ülkemizde hız kazanırken, vatandaşlar çok daha hızlı bir biçimde binalarının sağlamlığına dair bilgi sahibi olmak istiyor. Bu haberimizde E-devlet sistemiyle binanızın hasar durumunu nasıl öğrenebileceğinizi açıklıyoruz...

MURAT KURUM'DAN HASAR TESPİT SORGULAMA AÇIKLAMASI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşların evlerinin hasar durumunu nasıl öğrenebileceklerini yaptığı açıklamayla duyurdu:

"Vatandaşlarımız adres ve T.C. kimlik numaralarıyla beraber "E-devlet" veya "hasartespit.csb.gov.tr" aracılığıyla evlerinin durumlarını kolay bir şekilde öğrenebilirler. 10 şehrimizde eş zamanlı olarak Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini halkımız için, evlatlarımızın yarınları için hayata geçireceğiz. 16 bin 900 arama kurtarma personeli ve 3 bin 25 araçla son zamana, son saniyeye kadar vatandaşlarımızı enkaz altından kurtarmanın mücadelesini hep beraber vereceğiz. Gaziantep'te 15 bin 350 çadırın kurulumu yapıldı. Toplamda 25 bin çadırın acil bir şekilde bölgede kurulumunun yapılması planlanmakta. Gaziantep'te 130 bin vatandaşımıza geçici barınma merkezleri olarak hizmet vermekteyiz. Gaziantep özelinde 4 bin 475 bina ve 12 bin 423 ev konut iş yeri ağır hasarlı ve yıkık olarak belirlenmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde tüm personelimizle beraber çalışmalarımızı yürütmeye devam edeceğiz." sözlerini söyledi.

HASAR TESPİT TANIMLARI

Hasar tespit, meydana gelmiş deprem gibi doğal afetler ardından mimar ve mühendislerin oluşturduğu teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarı gözlemsel olarak değerlendirerek hasarsız, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı/yıkık olarak kategorilere ayrılma işlemidir.

İşte hasar tespit tanımları;

HASARSIZ BİNALAR

Deprem sebebiyle binada herhangi bir hasar meydana gelmemiştir. (Depremden önce oluşmuş hasarlar bu kapsamda değerlendirilmez.) Bina tekrardan kullanılabilir.

AZ HASARLI BİNALAR

Deprem sebebiyle binanın sıvalarında, boyasında ve duvarlarında meydana gelen ince çatlarlar ile duvardan düşen sıvaların mevcut olduğu yapılardır. (Depremden önce oluşmuş hasarlar bu kapsamda değerlendirilmez.) Bina tekrardan kullanılabilir.

ORTA HASARLI BİNALAR

Deprem sebebiyle binanın duvarında bulunan yarıklar ve taşıyıcı elemanlarda bulunan ince çatlakların mevcut olduğu yapılardır. (Depremden önce oluşmuş hasarlar bu kapsamda değerlendirilmez.) "Orta" hasarlı yapılarda taşıma gücünde bulunan azalma iyileştirilmeden (yapı onarılmadan) ya da güçlendirilmeden yapı kullanılmamalıdır. Eşyaların tahliyesi yapılabilir.

AĞIR HASARLI BİNALAR

Deprem sebebiyle binanın taşıyıcı elemanlarında bulunan geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmalarının mevcut olduğu yapılardır. "Ağır" hasarlı yapılar onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri alınamaz hasarları olan yapılar için kullanılan tanımdır.

ACİL YIKILACAK BİNALAR

Deprem sebebiyle yapının taşıyıcı elemanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirmesi ya da tamamen binanın yıkılması sonucu kullanılan tanımdır. Bu binalar hiçbir şekilde tekrardan kullanılamamaktadır ve eşyaların tahliyesi yapılamamaktadır.

HASAR TESPİT SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

deprem

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN