EYT'liler bu haberle yine bayram edecek! Kıdem tazminatı tavan fiyatı resmen belli oldu... EYT'lilerin cepleri para dolacak

EYT'liler bu haberle yine bayram edecek! Kıdem tazminatı tavan fiyatı resmen belli oldu... EYT'lilerin cepleri para dolacak

EYT kapsamında yer alan vatandaşlar yeni düzenlemeleri yakından takip ediyor. 2023 yılı kıdem tazminatı taban ve tavan aylıkları belli oldu. İkinci kıdem tazminatı hakkının ortaya çıktığı belirtilirken bazı koşulların sağlanması gerektiği vurgulandı. İşte kıdem tazminatı hakkında merak edilen tüm detaylar…

Emeklilikte yaşa takılan vatandaşlar kıdem tazminatı hakkında araştırmalarını hızlandırdı. EYT kapsamında 2 milyon kişinin emekli olacağı belirtilirken konu hakkında açıklamalarda peş peşe geliyor. Dün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan kıdem tazminatı hakkındaki detayları paylaştı. Emekli olmayı hak kazanan ancak çalışmaya devam eden kişilerin kıdem tazminatı için yeni kararların alındığı belirtildi. EYT kapsamında yer alan ancak çalışmaya devam eden kişilerin dikkatli olması gerektiği belirtilirken konu hakkındaki açıklama Sosyal Güvenlik Uzmanı Dr. Okan Güray Bülbül ile Hukukçu Pamir Başer’den geldi. İşte kıdem tazminatı hakkında merak edilen tüm detaylar…

KIDEM TAZMİNATI TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ YENİDEN BELİRLENDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati imzası ile yayınlanan genelge kapsamında 2023 yılı Ocak-Temmuz ayları içerisinde geçerli olan kıdem tazminatı tavan ücreti açıklandı. Yılın ilk yarısında kıdem tazminatı tavan ücreti 17.904 TL 62 kuruş olarak belirlendi. Bu kapsamda 10 yıl çalışan bir işçinin alacağı toplam kıdem tazminatı 179.040 TL olarak görülüyor. Kıdem tazminatı yıllık taban tutarı ise 10.008 TL olarak görülmektedir.

para-odemek.jpg

2. KIDEM HESAPLAMASI YAPILDI

Gerçek Gündem’in Ekonomim'den aktardığı haber doğrultusunda işçilerin 2. dönem sonunda kıdem tazminatı alıp almayacağı konusu değerlendirildi. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Pamir Başer, işçinin işe alımı yapıldıktan sonra kıdem tazminatını hak kazandıran bir sözleşmenin sona ermesi durumunda tekrardan kıdem tazminatı hakkını olduğunu belirtti. Bu nedenle kişilerin emekli olamayacağını belirten Başer, kıdem tazminatı almaya hak kazandıran bir fesih durumunun olması ile kıdem tazminatı hakkının ortaya çıktığını aktardı.


Yargıtay tarafından verilen kararlar kapsamında aynı kıdem süresi için birden fazla kıdem tazminatı ödemesi hükmünün önceki dönem için kıdem ödemesi yapılması durumunda ilgili dönemin dikkate alınmayacağını ifade edildi. Kıdem tazminatı hakkında açıklamalarına devam eden Başer, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:


“Bu nedenle emeklilik nedeniyle iş sözleşmesini fesheden, kıdem tazminatını alan işçinin tekrar işe başlaması ve bu dönemin de kıdem tazminatına hak kazandıracak bir nedenle sona ermesi halinde sadece son dönemin kıdem süresi dikkate alınacaktır."

para-kazanmak.jpg

GEÇMİŞ FESİH UYGULAMASI 2 KIDEM HAKKI DOĞURUYOR

Uzmanlar Yargıtay'ın kıdem tazminatı ödediği halde önceki dönemi dikkate aldığını belirtti. Bu kapsamda kıdem tazminatı için tek durumun işverenin şeklen bir fesih uygulayıp, kıdem tazminatı ödemesi ve işçi aralıksız çalıştırmaya devam etmesi olduğunu vurguladı. Bu durum kapsamında Yargıtay'ın tüm sureler üzerinde kıdem tazminatı hesaplaması yaptığı belirtildi. Önceki dönemlerde ödenen bedellerin yasal faiz ile birlikte tazminattan düşürülmesi gerektiğine karar verildi.

Pamir Başer, “Bu kararın sonuçlarından kaçınmak isteyen, önceki dönemin kıdeminin sıfırlanmasını amaçlayan kimi işverenlerse, uyguladıkları fesihlerle tekrar işe başlatma arasına makul bir süre koymayı tercih etmektedir.” ifadelerini kullandı. Yargıtay tarafından belirlenen bu durumun EYT kapsamında yer alan kişileri içinde geçerli olup olmadığı konusunu tartışıldığını dile getiren Başer, EYT nedeniyle işten ayrılma durumunda Yargıtay'ın yaptırma bağladığı durumun aksine işçinin iş sözleşmesini feshetmesinin söz konusu olup işverene fesih uygulanmadığı belirtti.

EYT FESİH SEBEBİ OLARAK GÖRÜLÜYOR

İşverenler için kabul edilen fesih sebeplerinden farklı olarak EYT işçilerin içinde emeklilikte fesih hakkının kıdem tazminatı doğurduğu belirtildi. Bu durumun gerçek bir fesih nedeni olduğunu belirten Başer, "Bu nedenle Yargıtay’ın yerleşik hale gelmiş aynı kıdem süresi için birden fazla kıdem tazminatı ödenemeyeceği hükmünden hareketle verdiği kararları sürdürmesi halinde, EYT nedeniyle ayrılan ve kıdem tazminatı ödenen işçinin, derhal işe başlatılması halinde de önceki dönemin sıfırlanacağını kabul edeceği düşünülmektedir." dedi.

para-almak1-001.jpg

TEKRAR İŞE BAŞLAYANLAR TAZMİNAT ALABİLECEK Mİ?

İşçinin kıdem tazminatı ödeme şartı ile işe başlaması durumunda, 2. dönemin bitmesinden ortaya çıkacak kıdem tazminatı hakkı ilk dönemde dahil olmak üzere verilmektedir. Bu kapsamda çalışanlar iki dönem içinde kıdem tazminatı hakkından yararlanabilmektedir.

İşçinin kıdem tazminatı ödeme şartı ile işe başlaması durumunda iki dönemin bitmesinde kıdem tazminatı almaya hak kazandıracak bir durum yoksa EYT nedeni ile işten ayrıldığı süreçte kıdem tazminatının mevzuatına uygun en yüksek faiz oranlarından hesaplama yapılarak kıdem tazminatı ödemesi yapılır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN