Filozof nedir?

Filozof nedir?

Filozof kelimesi, felsefe ile uğraşan kişileri tanımlamak için kullanılmaktadır. Fransızca kökenli olmasına rağmen Türk dilinde yaygın bir şekilde kullanılan bu kelime, felsefe yapmaya meraklı kişilere atıfta bulunur. Felsefe alanında sıkça karşımıza çıkan bu terim, aslında Grekçe "fila" ve "sofos" kelimelerinden türetilmiştir ve hikmeti seven, bilgelik anlamına gelmektedir.

Filozof nedir? Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde filozof, felsefe ile uğraşan kişi olarak tanımlanmaktadır. Filozof kelimesinden türetilmiş olan "filozofik", "filozoflaşma" ve "filozofluk" gibi kelimeler de TDK sözlüklerinde yer almakta ve sakin, kendi halinde yaşayan kişilere de bu terim kullanılabilmektedir.

FİLOZOFUN TARİHÇESİ VE İLK FİLOZOF

Filozof kelimesi ilk kez eski Yunanlar tarafından kullanılmış ve daha sonra Osmanlı Türkçesi'ne "feylesof" olarak geçmiştir. Bu kelimenin günümüzdeki kullanımı, Fransızca'dan alınmıştır. Tarihsel olarak bakıldığında, Miletli Thales ilk filozof olarak kabul edilir. MÖ 624/623 – MÖ 548/545 dönemleri arasında yaşamış olan Thales, felsefe biliminin öncüsü olarak görülmektedir.

GÜNÜMÜZDEKİ FİLOZOFLAR VE FİLOZOFLUĞUN DURUMU

Günümüzde filozoflar genellikle kamuoyundan uzak, gizli bir yaşam tercih etmekte ve kendi halinde bir yaşama sahip olmaktadırlar. Osmanlı Devleti'nin yıkılmasıyla birlikte filozofluğun eski önemini yitirdiği düşünülse de, günümüzde hâlâ felsefe ile ilgilenen birçok filozof bulunmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN