Goji Berry Nedir?

Goji Berry Nedir?

Goji berry Çin’de yaklaşık 2000 yıldır kullanılan bir meyvedir. Tadı yaban mersini ve kirazı andıran bu meyve, parlak kırmızı rengiyle ve sulu yapısıyla dikkat çekicidir. Daha çok kurutulmuş hâlinde gördüğümüz bu meyvenin taze hâlde tüketilmesi de uygundur. Bu yazıda Goji berry meyvesinin faydalarından, nasıl tüketileceğinden ve hangi hastalıklara iyi geldiğinden söz ettik. Keyifli okumalar…

"Goji Berry Nedir?" işte bu sorunun yanıtı. Arama motorlarında Goji berry nedir sorusu sıklıkla aratılıyor. Bu meyvenin bilinen diğer isimleri ise “kurt üzümü” ve “kırmızı yaban mersini”. Çin’in yanı sıra Moğolistan ve Tibet gibi Asya ülkelerinde yetişen bu meyve, “Lycium Barbarum” bitkisinden elde edilir. Hafif ekşi ve tatlı bir tada sahip olan meyve, bilhassa Çin’de yüzyıllarca alternatif tıpta kullanılmıştır.

Eskiden Goji berry bulmak zordu. Ancak günümüzde bu meyve o kadar popüler oldu ki bulmak basit hâle geldi. Bunun yanı sıra bu meyvenin güvenilir aktar ya da mağazalardan alınması gerekir. Meyvenin en güvenilir hâline ulaşmanın bir diğer yolu ise evde yetiştirmek. Goji berry tohumlarını alıp derin bir saksı içine ektikten sonra bol güneş alan bir noktaya koymak yeterli olacaktır. Saksıya her akşam yaklaşık yarım litre su koymayı ihmal etmemelisiniz. Bir süre sonra filizlenme ve ardından meyve verme gerçekleşecektir.

Goji Berry Ne İşe Yarar?

Bu mucizevi meyvenin ne olduğunu öğrendikten sonra şimdi sıra Goji berry ne işe yarar sorusuna yanıt vermeye geldi. Goji’yi bu kadar tercih edilebilir kılan birçok özelliği var. Yüzyıllardır tatlılarda, çaylarda ve yemeklerde kullanılan kurt üzümü, sağlığa olan olumlu etkilerinin fark edilmesiyle daha da öne çıkmıştır. Tüm dünyada yoğun olarak ilgi gören meyve, C vitamini içermesi sebebiyle çok güçlü bir antioksidandır. Üstelik bu meyvenin Asya’da uzun yaşama katkısı olduğu düşünülür.

Goji Berry Faydaları Nelerdir?

Goji berry faydaları ile tüm dünyada nam salmış bir meyvedir. Bu faydalar aşağıda derlenmiştir;

  • C vitamini deposu olan meyve, soğuk algınlığına karşı çok iyi savaşır. Bir portakalda bulunan C vitamininin 4 katı ilgili meyvede bulunur.

  • Goji’nin sakinleştirici etkisi, stresi azaltmaya ve kaygıyı dindirmeye yardımcı olur. Bu da ilgili meyvenin depresyon ve anksiyete gibi sorunlara iyi gelmesini sağlar.

  • Kırmızı yaban mersini, ülser ve gastrit gibi mide sorunlarına karşı savaşmaya yardımcı olur.

  • Asya ve Uzak Doğu’da kısırlık tedavisine karşı kullanıldığı bilinir.

  • İlgili meyvenin şeker hastaları üzerinde fayda sağladığı da görülmüştür. İlaç kullanan bir diyabet hastasıysanız kullanım öncesi doktorunuza başvurmanız önerilir.

  • Meyvenin içerdiği A vitamini, gözler üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

  • Kötü kolesterol üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

  • Halsizliğe iyi gelen ve enerji veren bir yönü vardır.

  • Kanser hastalıklarına iyi geldiği gözlenmiştir.

  • Cildin erken yaşlanmasının önüne geçer.

  • Böbrek ve karaciğer hastalıklarına iyi gelir. Çin tıbbında karaciğer kanserinde Goji berry kullanılmaktadır.

  • Hipofiz bezinden salgılanan büyüme hormonu miktarı, bu meyvenin sık tüketildiği kişilerde artış göstermiştir.

  • İçeriğindeki antioksidan, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur.

  • Kurt üzümü içinde bulunan kalsiyum, kemik sağlığı için son derece faydalıdır.

  • Yağ yakımını hızlandırması, ilgili meyvenin zayıflamaya destek olduğunu gösterir.

  • Ayrıca içerdiği aminoasitler, tokluk hissine ve kilo vermeye yardımcı olur.

  • İdeal oranda tüketildiğinde uyku düzenine katkıda bulunur.

Bu meyve, 8 farklı aminoasit içerir. Tek bir porsiyonunda dahi günlük protein değerinin yaklaşık %10’u bulunur. Protein için günlük değeri sunan meyvenin porsiyonundaki kalori değeri ise 23’dür.

Goji Berry Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Goji berry antioksidan yapısıyla çeşitli hastalıklara karşı son derece etkilidir. Sindirim sisteminde oluşan problemleri düzenleyen meyve, bilhassa sindirim sistemi hastalıklarına karşı etkilidir. Kabız ya da ishal sorunu çekiyorsanız kırmızı yaban mersini ile çözüm bulabilirsiniz. Bunun yanı sıra kurt üzümünün cilt hastalıklarına karşı koruma sağladığı da bilinmektedir. Nezle, grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları da Goji’nin fayda sağladığı diğer rahatsızlıklardır.

Goji Berry Nerelerde Kullanılır?

Goji berry faydaları ile dikkat çeken bir meyvedir. Mutluluk veren etkiye sahip Goji berry, günlük kullanımına dikkat edilmesi gereken bir yiyecektir. Geniş bir kullanım alanına sahip meyve, düzenli kullanımda etkili sonuçlar gösterir. Her gün düzenli şekilde kullanarak faydalarını görmeye başlayabilirsiniz. Bunun için günlük yeterli miktarda meyveyi çiğ olarak alabilir ya da meyveyi yemeklere ekleyerek pişirebilirsiniz.

Kullanımı son derece basit olan meyve, hiçbir işlem yapmadan taze hâlinde tüketilebilir. Aynı şekilde taze formundayken suyu sıkılarak da kullanılabilir. Tazesine ulaşmanın zor olduğu bir durumdaysanız ve sade tüketmekten hoşlanmıyorsanız kurutmayı da deneyebilirsiniz. Kurutulmuş Goji berry yapraklarını demleyerek meyve çayı yapmak mümkündür.

Goji berry meyvesini atıştırmalık olarak ya da yoğurdun içine atarak güvenle tüketebilirsiniz. Her nasıl tüketirseniz tüketin bu meyvenin küçük bir porsiyonunda dahi yüksek miktarda vitamin ve mineral olduğundan emin olabilirsiniz. En güvenilir Goji berry için Çerez Pazarı adresini ziyaret edebilirsiniz.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN