Kahvaltıyı böyle yapanlar yandı! Sakın domatesi bu şekilde tüketmeyin yoksa...

Kahvaltıyı böyle yapanlar yandı! Sakın domatesi bu şekilde tüketmeyin yoksa...

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan domates içerdiği vitaminler açısından da oldukça sağlıklı bir besin olarak görülmektedir. Ancak herkesin bildiği o yanlış sağlığınızı olumsuz etkiliyor. Bu şekilde tüketmek böbrek fonksiyonlarından bağırsaklara kadar pek çok tehdidi de beraberinde getiriyor. İşte domatesin doğru tüketim şekli…

Her besinde olduğu gibi domatesin de bilinçsiz tüketimi beraberinde sağlık sorunları da getiriyor. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar doğrultusunda aç karnına ve çiğ olarak tüketilen domatesin insan sağlığı için tehlike oluşturduğu ortaya çıktı. Hemen hemen herkesin kahvaltı sofralarında yer alan domatesi bu şekilde tüketmek sağlığınızı da olumsuz etkiliyor. İşte domatesin doğru tüketim şekli…

REFLÜNÜN NEDENİ BELLİ OLDU

Domates içerisinde bulunan doğal şeker şeker hastalarının kan şekerini de olumsuz etkilemektedir. Yaptığı açıklamalar ile sık sık gündeme gelen Canan Karatay, aşırı domates tüketiminin sindirim problemlerini beraberinde getirdiğini açıkladı. Asitli bir besin olan domatesin aşırı tüketilmesi durumunda mide asitlerinin dengesinin bozulduğunu söyleyen Karatay, domates yedikten sonra midede yanma hisseden kişilerin domates ile arasında mesafe koyması gerektiğinin altını çizdi.

domates-1.jpg

EKLEM AĞRISINA NEDEN OLUYOR


Fazla tüketilen domatesin eklemlerde kalsiyum oluşturan sollenin isimli bir alkaloid birikimine yol açtığı ortaya çıktı. Bu durumun eklem ağrılarına neden olduğu ifade edilirken kemiklerin yapısında değişikliğe neden olabildiği de işaret edildi.

domates-yemek.jpg

BÖBREK SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

Böbrek taşına neden olan oksalat mineralinin domateste yüksek miktarda bulunduğu ortaya çıktı. Aşırı domates tüketmenin böbrek taşı oluşumuna neden olduğu aktarılırken ABD Sağlık ve İnsani Hizmetler Departmanı ilerlemiş kronik böbrek hastalığı olan kişilerde potasyum alımının sınırlandırılması gerektiğini aktardı. Yüksek potasyum oranına sahip domatesin de bu kişiler tarafından tüketiminin azaltılması gerekiyor.

domatesli-urunler.jpg

LEKE OLUŞUMUNA NEDEN OLUYOR

Domates içerisinde bulunan likopenin fazla tüketilmesi durumunda da likopenodermi adı verilen bir cilt lekesinin oluştuğu görüldü. Bu lekelerin özellikle yüz ve sırt bölgesinde görüldüğü aktarıldı.

domates-2.jpg

BAĞIRSAK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

İrritabl bağırsak sendromu bulunan kişilerin domates yedikleri zaman yanma ve şişlik problemi yaşadığı görülmektedir. Manipal Üniversitesi'nden diyetisyen Aditi Shenai, aşırı domates tüketiminden kaynaklanan likopen yüklemesinin ishal, mide bulantısı, mide krampları, gaz ve hatta kusmaya neden olabildiğine aktardı.

domates-yemek-1.jpg

MESANEYİ YIPRATIR

Domates içerisinde bulunan asit miktarının mesaneyi tahriş ettiği de ortaya çıktı. Çiğ olarak tüketilen domatesin idrara çıkma oranında da sıklığa yol açabildiği belirtildi.

cig-domates.jpg​​​​​​​

CİLTTE KIZARIKLIK OLUŞTURUR

Bebeklerin ek gıda kullanmaya başladığında verilen besinler arasında yer alan domatesin kesinlikle ek gıda olarak verilmemesi gerektiğinin altı çizildi. Alerjik bir besin olan domates de 'histamin' adı verilen bir madde bulunmaktadır. Bu maddenin ciltte tahriş ve kızarıklığa neden olabildiği belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN