Portakalı sakın bu şekilde tüketmeyin! Uzmanlar uyardı: Bu hata tüm vitaminleri öldürüyor

Portakalı sakın bu şekilde tüketmeyin! Uzmanlar uyardı: Bu hata tüm vitaminleri öldürüyor

"Portakalı tüketmenin de kuralı mı olurmuş!" demeyin. Sağlıklı olayım derken sağlığınızdan olabilirsiniz. Kış aylarında herkesin bolca tükettiği portakalı bu şekilde tüketen pişman olacak. Uzmanlar sakın bu hataya düşmeyin diyerek vatandaşları tek tek uyardı. İşte portakalın doğru kullanım şekli…

Kış aylarında bolca tüketilmesi tavsiye edilen portakal içerisinde bulundurduğu C vitamini ile birlikte bağışıklık sistemini desteklemektedir. Soğuk havalarda hastalıklardan korunmak isteyen kişilerin portakal tüketirken dikkat etmesi gereken bazı kurallar bulunuyor. "Portakalı tüketmenin de kuralı mı olurmuş!" demeyin. Sağlıklı olayım derken sağlığınızdan olabilirsiniz. İşte portakalın doğru kullanım şekli…

PORTAKAL NASIL TÜKETİLİR?

Doğal C vitamini kaynağı olan portakalın kullanım şekli Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik’ten geldi. Portakalın nasıl tüketilmesi gerektiği hakkında önemli açıklamalarda bulunan uzman diyetisyen Çelik, günde bir orta boy portakalın günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşıladığını söyledi. İçerdiği yüksek C vitamininin yanı sıra potasyum, folik asit ve sitrat ile birlikte hücre hasarının önüne geçen bu ürün bağışıklık sistemini de desteklemektedir.

portakal-1.jpg

PORTAKALI HEMEN TÜKETİN

En hızlı vitamin kaybeden C vitamini oksijen ile etkileşime girdiği anda aktivitesini kaybetmektedir. Bu kapsamda portakalın soyulması kesilmesi ezilmesi ve kurutulması gibi işlemlerin maruz kalması C vitamini etkisinin düşmesine neden oluyor. Bu kapsamda Portakalı yemeden önce soymanız ardından bıçakla kesmeden hızlı bir şekilde dişlerinizle parçalayarak tüketmeniz gerekmektedir.

portakal-suyu-sikmak.jpg

PORTAKALI POSASIYLA TÜKETİN

Günde bir bardak portakal suyu içmek 3 ila 4 adet portakalın tüketilmesi demektir. Karbonhidratla birlikte kalori içeriğini arttıracak portakal suyunu sıkıp içmek yerine posası ile tüketmek gerekiyor. C vitamini kaynağı olduğu düşünüldüğünde kahvaltı sofralarında sık sık yer verilen taze portakal suyunun C vitamini içeriği de oldukça düşüktür. Portakalın sadece suyunu içmek; uzun süre tokluk veren, kan şekerinin daha dengeli yükselmesini sağlayan ve bağırsaklarımızdaki bakteriler için iyi bir besin olan posanın da atılmasına yol açar. Bu kapsamda bir portakalın suyu bir çay bardağına denk gelmektedir.

portakal-isirmak.jpg

BEYAZ KISIMLARINI TÜKETİN

Bunun yanı sıra portakalın beyaz kısımlarının da tüketilmesi gerekmektedir. Kabuğu soyduktan sonra meyve arkasında kalan beyaz kısımları tüketmek lif alımını da destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir.

portakal-nasil-soyulur.jpg

GEÇ SAATLERDE TÜKETMEYİN

Bir meyve olması nedeniyle reflü gastrit ve mide yanması sorunu olan kişilerin kesinlikle geç saatte portakal tüketmemesi gerekiyor. Midede şişkinlik, yanma ve gaz şikayetlerini arttırabiliyor. Bu kapsamda geç saatte tüketmemek, soğuk yememek yeterince çiğnemek ve kabuk ile meyve arasında kalan beyaz kısmı tüketmek hastaların Şikayetini azaltacaktır.

portakalin-faydalari-ve-zararalari.jpg

AŞIRIYA KAÇMAYIN

Hastalıklara karşı koruyucu olduğu bilinen portakalın fazlası zarara neden oluyor. Gereğinden fazla C vitamini alımı vücuttaki diğer vitaminlerin alımını azaltmaktadır. Kişinin ihtiyacı doğrultusunda günde 1 ile 2 adet portakal tüketmesi yeterli olacaktır. Sigara kullanan bireylerin C vitamini ihtiyacının artması nedeniyle günde 2 adet tüketmesi tavsiye ediliyor.

portakalli-salata.jpg

YEŞİL SEBZELERLE BİRLİKTE TÜKETİN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ezgi Hazal Çelik “Diyetle alınan demirin yaklaşık yüzde 80’i bitkisel kaynaklı hem-olmayan demirdir. Emilimi hayvansal kaynaklı demirden daha az olan bu demir türü C vitamini varlığında emilebilir forma gelir. Kurubaklagiller, tahıllar, ıspanak gibi yeşil sebzelerde bulunan hem-olmayan demirin vücutta alımını artırmak ve domates kullanamadığımız kış salatalarını renklendirmek için salatalarınıza portakal dilimleyebilirsiniz” açıklamalarında bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN