Türkiye'nin mutlu olmak için neyi eksik? Mutlu ülke olmak için bunları yapmayın! En mutlu insanlar bunlardan kaçınıyor

Türkiye'nin mutlu olmak için neyi eksik? Mutlu ülke olmak için bunları yapmayın! En mutlu insanlar bunlardan kaçınıyor

Türkiye'nin mutlu olmak için neyi eksik diyorsanız bu yanlışları yapıyor olabilirsiniz. Dünya Mutluluk Raporu’nda 7 kez üst üste dünyanın en mutlu ülkesi seçilen Finlandiya'da İnsanlar bunları yapmaktan kaçınıyor. İşte en mutlu ülke olmak için yapılmaması gereken 3 şey…

Dünya Mutluluk Raporu’na üst üste 7 yıl boyunca dünyanın en mutlu ülkesi seçilen Finlandiya'nın neden bu kadar mutlu olduğu da merak ediliyor. İskandinav ülkeleri çoğunlukla ilk 10 sırada yer alırken belirlenen kriterler de oldukça dikkat çekiyor. Kişi başına düşen gelir, sosyal destek ile birlikte ekonomik, siyasi ve sosyal parametreler dikkate alınarak yapılan incelemelerde dünyanın en mutlu yeri Finlandiya seçiliyor. Mutluluğun temelleri üzerine çalışmalarda bulunan Finlandiyalı psikolog araştırmacı Frank Martela kaleme aldığım makalesinde Finlandiya'da yaşayanların yapmadığı 3 şeyi sıraladı. İşte en mutlu ülke olmak için yapılmaması gereken 3 şey…

komsuluk-iliskileri.jpg

1. KENDİMİZİ KOMŞULARIMIZLA KIYASLAMAYIZ

Finlandiya'da yaşayan kişiler kendilerini asla komşularıyla kıyaslamıyor. Finli bir şair "Mutluluğunuz hakkında kıyaslama yapmayın ya da övünmeyin" dediğini ifade eden Martela, ülkenin en zengin insanlarının bile birbiriyle karşılaştığını, şoför tutabilme i olmasına rağmen toplu taşıma kullanmayı tercih ettiklerini belirtiyor. Başarılı olmaktan ziyade mutlu olmaya özen gösteren Finliler, kıyaslamak yerine standartları belirlemeyi tercih ediyor.

dogada-yasam.jpg

2. DOĞANIN FAYDALARINI UNUTMUYORLAR

Mucizevi bir etkiye sahip olan doğayı asla geride bırakmayan Finliler, ülke insanının büyük çoğunluğunun doğanın kendileri için çok önemli olduğunu belirtiyor. Doğanın enerji ve rahatlatma sağladığını söyleyen Martela, ülkenin nüfusunun büyük bölümünün yaz tatilini kırsal bölgelere gitmek ve doğa ile iç içe olmak için değerlendirdiğini söylüyor.

finlandiya-1.jpg

3. 'TOPLUMDAKİ GÜVEN ÇEMBERİNİ KIRMIYORUZ'

Toplumdaki en önemli unsurlardan biri güven olurken Martela, “Toplumdaki güven çemberini kırmıyoruz' diyerek ülkenin güven düzeni ne kadar yüksek olduğunu hatırlatıyor. 2022 yılında yapılan bir kayıp cüzdan deneyi dünya çapında 16 şehirde 192 cüzdanı düşürerek vatandaşların dürüstlüğünü test eden bir deneydir. Helsinki de 12 cüzdandan 11'i sahibine iade edildi. Finlandiyalılar birbirlerine güvenme ve dürüstlüğe son derece önem verirken bilgisayarını bir yerde unutan ya da telefonunu düşüren kişilerin emin bir şekilde geri alacağı düşüncesi toplumdaki güveni gözler önüne seriyor. Ülkede çocuklar çoğunlukla okuldan eve halk otobüsleri ile dönerken gözetim olmadan dışarıda rahatlıkla da oynayabiliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN