İngiltere, Türkiye'ye yönelik Doğu Akdeniz yaptırımlarını 31 Aralık sonrasına uzatıyor

İngiltere, Türkiye'ye yönelik Doğu Akdeniz yaptırımlarını 31 Aralık sonrasına uzatıyor

Türkiye'nin Doğu Akdeniz faaliyetlerinden rahatsız olan İngiltere yaptırım kararlarını 31 Aralık sonrasına uzatma kararı aldı. AB'den yıl sonu resmen ayrılacak olan İngiltere, birliğin aksine yaptırımları uzatma kararı aldığını açıkladı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki faaliyetlerinden rahatsız olan İngiltere, doğalgaz araması eylemlerine müdahil olan kişilere yönelik yürürlüğe koyduğu yaptırımları 31 Aralık 2020 sonrasına uzatma kararı aldı.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı'nda yayımlanan resmi bildirgeye göre, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden yıl sonu itibarıyla resmi olarak çıkacağı ve AB'den farklı olarak yaptırımların uzatılacağı bilgisine yer verildi.

TÜRKİYE'NİN KITA SAHANLIĞINA İLİŞKİN BİLGİ YOK

Bildirgede Türkiye'nin kıta sahanlığı veya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile ilgili hiçbir yasal hakkına ilişkin bilgi yer almazken, "Yaptırımlar, Güney Kıbrıs'ın münhasır ekonomik bölgesi, karasuları ve kıta sahanlığı içerisinde yapılan hidrokarbon arama, üretim veya çıkarma faaliyetlerinin caydırılmasına yönelik faaliyetleri kapsamaktadır" ifadeleri yer aldı.

Bunun yanında açıklamada "kıta sahanlığının karşı kıyısı olan bir devletle (Türkiye) uluslararası hukuka göre sınırlandırılmadığı durumlarda" iki tarafın anlaşma yapılmasını tehlikeye atabilecek veya engelleyebilecek faaliyetleri de içerdiğini belirtildi.

SON AB TOPLANTISINDA DİYALOG MESAJLARI VERİLMİŞTİ

Öte yandan Avrupa Birliği'nin son toplantısında Avrupalı liderler Doğu Akdeniz konusunda sembolik adım atmıştı. "Türkiye'ye yaptırımlar" gündemiyle bir araya gelinen toplantıda beklenilen aksine "diyalog" mesajları öne çıkmıştı. Toplantıda Yunan Başbakan Miçotakis “Yaptırım baskısı bitmedi” demiş, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise zirve sonrası "diplomasiye devam" mesajı vermişti.

 

 

Macron'un mesajında ise Almanya Başbakanı Merkel'in etkili olduğu öğrenilmişti. Merkel'in Macron'u ikna etmesindeki etkenin ise ABD'nin yeni başkanı Joe Biden'ın 20 Ocak'ta göreve başlayacak olması ve bu durumun Ankara'nın daha ılımlı olmasına yol açacağını söylemiş olması olarak gösterilmişti.

 

"ÇÖZÜM İÇİN SAVAŞ DEĞİL MAHKEMELERE İHTİYAÇ VAR"

 

Geçtiğimiz günlerde ABD Enerji Bakanı Dan Brouillette, Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Güney Kıbrıs ve Yunanistan'ın yaşadığı anlaşmazlıkları çözmek için askeri güce değil mahkemelere ihtiyaç olduğunu söylemişti. Bu kapsamda Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile görüşen Brouillette, barışçıl yollara başvurulması gerektiğini vurgulamıştı.

 

İngiltere 1960 yılından bu yana Kıbrıs adası konusunda Türkiye ve Yunanistan ile birlikte 3 garantör ülkeden biri konumunda bulunuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN