Kadıköy evden çıkmadı Bağcılar sokağı arşınladı

Kadıköy evden çıkmadı Bağcılar sokağı arşınladı

Koronavirüsün yayılmasına karşı ‘evde kal’ çağrısına uyanların sayısı tam olarak istenilen düzeyde değil. İstanbul’daki durumu akıllı telefonlar üzerinden inceleyen Veloxity isimli şirket, en çok evde kalan semtleri belirledi. Buna göre son 7 günde İstanbul’da en çok ‘evde kalan’ bölgeler, Kadıköy, Ataşehir, Fatih olurken en fazla dolaşanlar ise Esenyurt, Bağcılar, Sancaktepe oldu.

KARAR.COM

Koronavirüs tedbirleri kapsamında, yetkililer zorunlu durumlar dışında evden çıkılmaması çağrısında bulunuyor. Veloxity isimli şirket, İstanbul’daki 1 milyon insanın akıllı telefonlarının dolaşım verilerini analiz ederek en fazla evde kalan semtleri belirledi. Habertürk’ün haberine göre, 2013 yılında ABD’nin Silikon Vadisi’nde iki Türk mühendisi Bahadır Kuru ve Bora Eriştürk tarafından kurulan mobil müşteri deneyimi yönetimi şirketi Veloxity, İstanbul’un dolaşım analizini çıkardı. Koronavirüs ile mücadele kapsamında ‘evde kal’ çağrılarının yoğunlaştığı 17 Mart ile 23 Mart tarihleri arasındaki 7 günü kapsayan araştırmada, İstanbul’da yaşayan ve demografik (yaş, cinsiyet, sosyoekonomik segment… vs) yapısına paralel şekilde dağılmış 1 milyon akıllı telefon kullanıcısından gelen dolaşım verisi incelendi.

‘İstanbul: Son Bir Haftada Kim Evde Kaldı?’ adlı çalışmada, 1 milyon kişinin cep telefonlarından gelen, anonimleştirilmiş ve ‘evde kal’ çağrısı yapıldıktan sonraki 7 güne ait konum dağılımları analiz edildi. Buna göre son 7 günde İstanbul’da en çok ‘evde kalan’ bölgeler, Kadıköy, Ataşehir, Çamlıca, Fatih, Ataköy, Bakırköy, Florya, Etiler ve Şişli oldu. Bu son 7 günde göreceli olarak en fazla dolaşanlar ise şu bölgelerdeki kişiler olarak belirlendi: Esenyurt, Bağcılar, Sancaktepe, Sultanbeyli, Pendik, Beykoz. ABD’nin yanısıra Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark’ında ofisi bulunan Veloxity’in ‘İstanbul: Son Bir Haftada Kim Evde Kaldı?’ analizi, şirketin navigasyon, eğlence, e-ticaret ve sadakat gibi alanlardaki mobil uygulama ortakları üzerinden elde ettiği verilere dayanıyor.

Bu arada İstanbul dahil dünyanın 50’ye yakın büyük kentinde faaliyet gösteren toplu taşıma ve haritalama uygulaması CityMapper’ın koronavirüs salgını sonrası geçen hafta yayınlamaya başladığı hareketlilik endeksinde İstanbul’un hareketliliğindeki düşüş devam ediyor. Okulların tatil edilmesinden önceki hafta yüzde 93 olan İstanbul’un şehir içi ulaşım hareketliliği 22 Mart Pazar günü biten haftada yüzde 21’e geriledi. Bu oran 23 Mart Pazartesi günü için ise yüzde 11 olarak kayıtlara geçti.

Öte yandan İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’da vatandaşların metro, metrobüs ve otobüs kullanımındaki oranın yüzde 83 oranında düştüğünü, Özel Halk Otobüslerinin yakıt ve sürücü giderlerinin de İBB tarafından karşılanacağını belirtti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN