Kadınlar Altın Portakal’ı sildi süpürdü

Kadınlar Altın Portakal’ı  sildi süpürdü

Antalya Altın Portakal Film Festivali’ne kadın sinemacılar damga vurdu. Uluslararası ‘En İyi Film’ ‘Nereye Gidiyorsun Aida?’ ile Bosnalı yönetmen Jasmila Zbanic’e gitti. Ulusal dalda ise ‘Hayaletler’ filmiyle Azra Deniz Okyay ödüle layık görüldü.

SALİHA SULTAN / KARAR 

Türkiye’nin en uzun soluklu festivali Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin bu yılki ödül törenine kadın sinemacılar damga vurdu. Festivalde uluslararası ‘en iyi film’ ödülü ‘Nereye Gidiyorsun Aida?’ filmi ile Bosnalı yönetmen Jasmila Zbanic’e, ulusal ödül ise ‘Hayaletler’ yapımıyla Azra Deniz Okyay’a verilirken, ulusal kategoride toplamda 14 kadın ödüle layık görüldü.

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce bu yıl 57’ncisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali, koronavirüs tedbirleri kapsamında Yıldızların Altında 1 Açık Hava Sineması’nda online gerçekleşti.

Altın renkli Venüs heykelleri pandemi nedeniyle özel kutular içinde sahiplerini buldu. Ulusal kategoride toplam 14 kadın ödülün sahibi oldu. Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın ‘en iyi film’ ödülünü Azra Deniz Okyay imzalı ‘Hayaletler’ filmi aldı. Hayaletler, festivalde ‘yönetmen’, ‘yardımcı erkek’, ‘yardımcı kadın’ ve ‘kurgu’ dahil olmak üzere 5 dalda ‘en iyi’ ödüllerini kazandı. Gecede festivalin bu yılki belgesel ve kısalarına verilen ödüller de sahiplerini buldu. Ulusal kısada jüri özel ödülü ‘Binbir Gece Masalları’nın yönetmeni Dr. Mahsum Taşkın’a, ‘en iyi kısa’ ödülü Irmak Karasu’nun ‘Mamaville’, en iyi belgesel jüri özel ödülü Serdar Kökçeoğlu’nun ‘Mimaroğlu’, en iyi belgesel ödülü Deniz Tortum’un ‘Maddenin Halleri’, Film-Yön’ün en iyi yönetmen, SİYAD’ın en iyi film ödülleri Erdem Tepegöz’ün ‘Gölgeler İçinde’ filmlerine verildi. Ulusal ve uluslararası yarışmaların kazananlarının açıklanacağı Kapanış ve Ödül Töreni’nde ilk olarak hastanede tedavi gören Başkan Muhittin Böcek’in geçen seneki festivalde yaptığı konuşmasına yer verildi. Şevval Sam ve Yekta Kopan’ın sunduğu Ödül Töreni’nde konuşan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Festival İdari Direktörü Av. Cansel Tuncer ise “Geçen yıl özüne döndüğümüz festivali koronavirüs gölgesinde geçirdik. İçinde bulunduğumuz şartlar neticesinde festivalde değişiklikler yaptık. Gösterimler yıldızların altında gerçekleşti. 1 hafta boyunca sinemanın kalbi Antalya’da attı. Nice Altın Portakal’lı yıllar dileğiyle bugün ödül alacakları tebrik ediyorum” dedi. Ödül törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Hacıarifoğlu, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri ve Festival İdari Direktörü Av. Cansel Tuncer, Festival Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu, Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı Ercan Kesal, jüriler Gülse Birsel, Kıvanç Sezer, Taner Birsel, Zeynep Oral, filmleri festivalde yarışan yönetmen ve oyuncular katıldı.

‘HAYALETLER’İ HALI GİBİ DOKUDULAR

Festivalde en çok ödülü alan ‘Hayaletler’ filminin yönetmeni Azra Deniz Okyay ödülünü alırken yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: “Çalışırken her sabah kadın olduğumu hissederek kalkmıyorum. Yeni teknik ve farklı bir şey denediğim için ödül almak çok güzel bir duygu. Kadın olduğum için de bunun farklı bir şekilde algılanması toplumumuz için çok değerli. Ekibimizin neredeyse tamamı kadın. Bu durumun herkese getirdiği farklı bir durum oluştu. Halı dokuması bir proje diyorum. Türk topraklarında birçok renklilikle kadınlar üretiyorlar. Farklı bir dünyaya gidiyoruz, bize ihtiyaçları var.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN