Kahramanlara yeni teşvik şart

Kahramanlara yeni teşvik şart

Salgınla savaşta sağlıkçıların müthiş özverisini 83 milyon alkışladı. Buna karşın sosyal haklarının gözardı edilmesi ‘kahramanların’ motivasyonunu kırdı, istifalar geldi. Sağlık Bakanı’nın ek ödemelerin yapılacağını duyurması ise önemli bulundu. Ancak ikinci pikte kilit rol oynayacak hekimleri teşvik edecek kapsamlı düzenleme gerektiği belirtildi. ‘Küskünler kazanılsın, sağlıkçıların diğer sıkıntılarını giderecek tamamlayıcı adımlar da atılsın’ çağrıları geldi.

Sağlıkçılar Kovid’le mücadelenin birinci döneminde dayanılması güç koşullar altında hastalarıyla ilgilendi. 55 sağlık çalışanı virüsten hayatını kaybetti. ‘Hakkı ödenmeycek’ fedakârlık virüse karşı en büyük moral kaynağı oldu. Ancak yapılmayan ek ödemeler, zorlu koşullar sağlıkçıları olumsuz etkiledi. Birçok ilde maske bırakma protestoları yapıldı. Bursa’da Sağlık Sen Şube Başkanı Gökhan Yünkül “Emeğimizin karşılığını alamadık” dedi.

Sağlıkçılar Kovid’le mücadelenin birinci döneminde dayanılması güç koşullar altında hastalarıyla ilgilendi. 55 sağlık çalışanı virüsten hayatını kaybetti. ‘Hakkı ödenmeycek’ fedakârlık virüse karşı en büyük moral kaynağı oldu. Ancak yapılmayan ek ödemeler, zorlu koşullar sağlıkçıları olumsuz etkiledi. Birçok ilde maske bırakma protestoları yapıldı. Bursa’da Sağlık Sen Şube Başkanı Gökhan Yünkül “Emeğimizin karşılığını alamadık” dedi.

karar manşet

SAĞLIKÇILARIN HAKKINDA TASARRUF OLMAZ

Asistan hemşire ve doktorlar mağduriyetlerini dile getirdi. Vaka artışları ve şiddet olaylarının da etkisiyle Alanya, Manisa, Düzce’de hekimlerin istifasına yönelik gelişmelerin ardından Sağlık Bakanı Koca, 1 Ağustos’tan itibaren 3 aylık dilim için ek ödemelerin yapılacağını açıkladı. Koca, aile hekimlerine de ek ödeme yapılacağını duyurdu. Önümüzdeki dönemde sağlık çalışanlarının ‘tüm haklarını teslim edecek’ yeni adımların atılması gerekiyor.

Salgınla mücadelede vaka sayıları tırmanırken birçok şehirden sağlık çalışanlarının istifa ettiği yönünde haberler geldi. Ek ödeme taleplerini aylardır dile getiren sağlıkçıların bu çağrısı karşılık buldu. Bakan Koca, 1 Ağustos itibariyle üç aylık ödeme yapılacağını duyurdu. Türkiye’nin en büyük avantajı olan iyi yetişmiş hekimlerine daha fazla sahip çıkılması ve sağlık personelinin desteklenmesi pandeminin seyrinin etkileyecek en kritik başlıklardan biri olarak değerlendiriliyor.

Mart’tan bu yana 150 günden fazla bir süredir ailelerinden uzak olan, Kovid hastalarını tedavi etmek için günlerce canla başla çalışan sağlıkçıların istifa ettiği ya da emekliye ayrıldığına ilişkin iddialar gündeme gelmişti. Fedakâr sağlık çalışanlarının döner sermayeden para alamadıkları ve kendilerine ek ödeme yapılmadığı için bu duruma tepki gösterdikleri belirtilmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sağlık çalışanlarının beklediği ek ödemelerin 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olmak üzere yapılacağını duyurdu. İkinci dalga endişesinin yaşandığı süreçte, Türkiye’nin salgınla mücadelesinde en etkili silahı olan iyi yetişmiş sağlık personellerinin bu gibi teşviklerle desteklenmesi, pandemide olumsuz seyir gösteren tablonun da değişmesine katkı sağlayacak.

Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, 2020’nin ilk altı ayında sağlıkçılara yönelik şiddetin son 11 yılın zirvesinde olduğunu duyurdu. Uzun çalışma saatleri, hasta yoğunluğu gibi nedenlerin de sağlıkçıları etkilediği belirtiliyor. Bilim insanlarının topluma yönelik uyarılarında son dönemde sağlık çalışanlarının ‘tükendiğine’ dair ifadeler dikkat çekiyordu. Manisa’da altı hekimin emekliliğini istediği belirtilirken, Batman ve Düzce’de de istifa eden doktorların bulunduğu ifade edildi. Birçok ilde benzer kararlar alındığına dair iddialar konuşulurken, bazı sağlık çalışanları da tepkisini sosyal medya üzerinden dile getirdi. Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Ahmet Güzelçiçek de istifa eden hekimler arasında yer aldı. Koronavirüse yakalanan Güzelçiçek’in istifası, üniversitenin rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik tarafından kabul edilmedi.

"POZİTİF OLURSA MAAŞI KESİLİYOR"

Sağlık çalışanlarının istifa kararlarını değerlendiren Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Sinan Adıyaman, görevi bırakan doktorların sayısını tam olarak tespit edemediklerini ancak Batman, Manisa, Alanya ve Düzce gibi kentlerde koronavirüsle mücadele eden göğüs hastalıkları ve enfeksiyon uzmanlarının yoğun şekilde istifa ettiklerini ya da emekliye ayrıldıklarını anlattı. Aile hekimlerinin rahatsızlanmaları halinde ciddi maaş kesintileri yaşadıklarını söyleyen Adıyaman “Aile hekimi Kovid-19 tanısıyla tedavi olunca, çalışmadıkları süre maaşlarından kesiliyor” ifadelerini kullandı. Koronavirüse yakalanıp, tedavinin ardından tekrar göreve dönen ve ikinci kez enfekte olan bir sağlık çalışanının da olduğunu söyleyen Adıyaman “Personel yetersizliği nedeniyle enfekte olmuş ve iyileşmiş sağlık çalışanı tekrar koronavirüsle mücadelede görev yapıyor” dedi. “Bazı hekim arkadaşlarımız, umarız İtalya gibi olmayız diyor” ifadelerini kullanan Adıyaman, pandemiye karşı yeni tedbirlerin alınması gerektiği görüşünde. Diyarbakır Tabip Odası’nın açıklamasında ise “Kovid testi pozitif çıkan, genel durumu kötüleşen bir meslektaşımız kentteki tüm hastanelerde yoğun bakımlarda yer bulunamadığı için Kovid kliniği dahi olmayan bir serviste, Kovid olmayan hastalarla beraber takip ediliyordu. Bugün serviste solunum cihazına bağlandı” iddiası yer aldı.

"İMKANLAR ÖLÇÜSÜNDE ÇÖZÜM"

Sağlık çalışanlarının ek ödeme taleplerine Bakan Koca’dan olumlu yanıt geldi. “Sağlık çalışanlarımızın özverisinin parayla ölçülemeyecek kadar çok çok önemli olduğunu iyi biliyoruz. İmkanlar ölçüsünde gayret ve çaba içinde çözüm getirildiğini bilsinler. İmkanlar ölçüsünde bu fedakarlığın karşılığını vermek noktasında gayret içerisinde olduğumuzu bilsinler” diyen Koca, şöyle devam etti: “Özellikle Kovidli hastalarla ilgili poliklinik, servis, yoğun bakım ve benzeri yoğun ilgilenen branş veya branş dışı hekimler ve sağlık çalışanları olmak üzere bir ek ödemenin 1 Ağustos’tan itibaren 3 aylık bir zaman diliminde ödeneceğini söylemek istiyorum. Ayrıca Kovidli hasta grubuyla daha çok uğraşmayan hekimlerimiz veya sağlık çalışanlarımızla ilgili de ocak ayı esas alınarak ayrıca düzenleme yapılarak, ek ödeme planlanıyor. Aile hekimlerimize de 1 Ağustos itibarıyla Kovidli hasta takibi esas alınarak bir ek ödeme olacağını söylemek istiyorum.”

ASİSTAN HEKİMLER NÖBET ÜCRETLERİNİ İSTİYOR

8 NİSAN: İYİ Parti, hayatını kaybeden sağlıkçıların ailelerine ölüm aylığı bağlanması ve sağlık çalışanlarının sorunlarını gündemde tutmak için bir dizi çalışma başlattı. Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, salgınla mücadele ederken ölen sağlık çalışanlarının ailesine ölüm aylığı bağlanmasını talep etti.

29 NİSAN: Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, ATO Asistan ve Genç Uzman Hekimler Komisyonu ve TTB Asistan ve Genç Hekim Kolu asistan hekimlerin nöbet ücretlerine ilişkin açıklama yaptı. Asistan hekimler, Ankara Şehir Hastanesi’nde görev yapan ve Kovid-19 sürecinde görev alan asistan hekimlere, mart itibariyle nöbet ücreti ödemesi yapılmayacağının iletildiğini duyurdu. Nöbet ücretlerinin ödenmesi talep edildi. Uzmanlık bitirme sınavlarının ertelenmesi nedeniyle de mağduriyet yaşayan hekimler ‘Asistan Hekimler Adalet Istiyor’ etiketiyle sosyal medyada seslerini duyurmaya çalıştı.

7 AĞUSTOS: Ankara Tabip Odası, sağlık emekçilerinin Haziran ayında gelirlerinde yüzde 60’a varan kayıplar yaşadığını açıklayarak, Ankara’daki hastanelerde sağlıkçılara ek ödeme yapılmadığını duyurdu. ATO’nun açıklamasında, sağlıkçılar arasındaki ücret ve ödeme dengesinin bozulduğuna vurgu yapıldı: “Mart, Nisan ve Mayıs aylarında sağlık çalışanları arasında eşitsiz bir şekilde ek ödeme dağıtımı yapıldı. Aile Sağlığı Merkezleri’nden hiçbir sağlık çalışanına bu dönemde ek ödeme yapılmadı” denildi.

12 AĞUSTOS: Adıyaman’ın Kahta ilçesindeki devlet hastanesinde iki aydır döner sermayeden para alamayan sağlık çalışanları, hastene önünde eylem yaptı. Iki maske takan sağlık çalışanları, birini çıkararak hastane önüne bıraktı.

18 AĞUSTOS: Bursa’da sağlık çalışanları döner sermaye ücretlerinde her ay yaşanan kaybı protesto etti. Sağlık Sen Şube Başkanı Gökhan Yünkül “Sermaye denilen bu sistemle emeğimizi sömürülüyor. Her ay 75 kuruş ek ödeme ödenmesine sebep olan bu köhne sisteme dur diyecek idareci yok mu? Sağlık çalışanları emeklerinin karşığılını alamadı. Artık bu beden bu yükü kaldıramıyor. Tavan ek ödeme uygulaması nedeniyle 3 ay 1,100 tl alan bir hemşire geçen ay ve bu ay 0 ila 75 kuruş arasında ek ödeme aldı. Ebeler, laborantlar, anastezi teknisyenleri döner sermayeden hiç pay alamıyor” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN