Kandilli Rasathanesi son depremler için ne dedi? Akdeniz'de 4.2 şiddetinde yeni deprem

Kandilli Rasathanesi son depremler için ne dedi? Akdeniz'de 4.2 şiddetinde yeni deprem

Akdeniz'de 4.2 şiddetinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesinin son depremler için yorumu ne oldu? Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü dün gece Akdeniz'de yerin 5 kilometre derinliğinde deprem olduğunu duyurdu. İşte Kandilli'den yapılan son depremlerle ilgili açıklamanın detayları...

Kandilli Rasathanesi Akseniz'de dün akşam saat 21:13 sıralarında bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Bu açıklamadan sonra vatandaşlar son depremleri merak etmeye ve son depremlerin ne anlama geldiğini araştırmaya başladı. Akdeniz'de meydana gelen 4.2 şiddetindeki deprem bölgede yaşayanları korkuttu. 

AKDENİZ'DE MEYDANA GELEN SON DEPREM

Kandilli Rasathanesi resmi internet sitesinde  Akdeniz'de yerin 5 kilometre derinliğinde saat 21.13'te 4,2 şiddetinde deprem oluştuğunu duyurdu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü’nün verilerine göre Akdeniz'de 4.2 şiddetinde deprem oluştu. Yerin 5 kilometre altında gerçekleşen depremde herhangi bir can veya mal kaybı yaşanmadı.

18-09/13/depremler-antalya.jpg

12 EYLÜL SABAHI ANTALYA'DA DEPREM MEYDANA GELDİ

AKDENİZ'de Richter Ölçeği'ne göre 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi'nin verilerine göre Akdeniz'de Richter Ölçeği'ne göre 5.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Antalya'nın Kumluca ilçesinin 65.45 kilometre açığında saat 09.21'de, 40.19 kilometre derinlikte kaydedilen deprem Antalya'nın bütün ilçelerinde Burdur ve Isparta'da da hissedildi.

Antalya'da dün sabaha karşı da Döşemealtı ilçesinde 4.8 büyüklüğünde deprem meydana gelmiş, bu deprem de Antalya'nın tamamında ve Burdur ile Isparta'nın bazı ilçelerinde hissedilmişti.

TÜRKİYE'DEKİ YAŞANAN SON DEPREMLER 

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) verilerine göre Türkiye'de kaydedilen son depremleri de aşağıdaki linkten bulabilirsiniz.

SON DEPREMLERİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

“YIKICI DEPREMLER OLARAK BEKLENMEZLER”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depremle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

Daha önce hatırlarsanız dün Antalya’da bir deprem olmuştu, 4.8. Hemen Antalya Döşemealtı bölgesinde. Fakat depremin ilginç özelliği 100 km derinde olması. Bugün olan deprem de 60 km derinde. Bunlar yüzeyde olan olaylar değil, yerin altında olaylar.

18-09/13/kandilli-rasathanesi.jpg

KANDİLLİ RASATHANESİ'NİN TARİHÇESİ

Istanbul Astronomi ve Meteoroloji Rasathanesi 1911’de şehir merkezinden Kandilli’ye taşınmıştır. Kandilli’de, ilk manyetik rasatlar, rasathane müdürü Fatin Gökmen tarafından, 12 Mart 1927’de Fransadan alınmış Chasselon-Brunner manyetik teodoliti ve bir eğim ölçerle yapılmıştır. Daha sonraki rasatlar, Osman Sipahioğlu tarafından 1936-1947 yılları arasında yapılmıştır. Ancak 1947 yılından sonra sistematik manyetik rasatlar başlamıştır. Avrupa İkinci Dünya Savaşının yaralarını sararken, Türk Hükümeti ciddi bir manyetik rasathane kurmak için finansal destek verdi. Sipahioğlu ilk yöneticiydi. Sonuçlar Oslo’daki IUGG toplantısında 1948 yılında sunuldu. Bu toplantının başkanı daha sonra şöyle yazmıştır: “Sistematik ölçülere bu kadar ihtiyacımız olan bir bölgeden bu kadar mükemmel sonuçları elde etmek büyük bir haz veriyor”. Julius Bartels’da benzeri övgü ve cesaretlendirmelerde bulunmuştur.

Kandilli, şehir merkezinden 15 kilometre uzakta, Boğazın Asya tarafında, Boğaziçi’nin her iki yakasının muhteşem manzarasına sahip ağaçlık bir tepededir. 1981 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi’nin kampüsü olan 36 hektarlık arazi, jeofizik ve astronomik disiplinleri bünyesinde barındırır. Üç ana manyetik yapılar sırasıyla; variometre binası, mutlak ölçü binası ve ofis binasıdır.

Bakırdan yapılmış çatısı olan variometre binası 14 metreye 10 metredir. Duvarlar yerel taşlardan yapılmıştır ve toprak üstünde 2 metre, yer altında 5 m yüksekliğindedir. Duvar kalınlığı 0.5 metreden 2 metreye kadar çıkar. İçeride iki ahşap odacık bulunur ve ikisi de yerin altındadır. Her biri 4.5 m genişliğinde, 7 metre uzunluğunda ve 3 metre yüksekliğindedir. Birbirlerinden 1.5 metre uzaktadırlar ve etraflarını 1 m’lik bir koridor çevreler. Üstlerinde ve altlarında 2 m’lik boşluk vardır. Odalardan birinde Askania, Eschenhagen sistemi, fotografik kayıt, diğerinde ise kısa bir süre öncesine kadar yedek La Courlar vardır. Ofisler iki katlı, yeni restore edilmiş Osmanlı tarzı bir binadadır ve rasat yerlerinden 50 m uzaktadır. Bir paleomanyetizma labaratuarı ve taşkesme odası da mevcuttur. 11 m kuzeyde bakır çatılı, ahşap mutlak ölçü binası vardır. 10 m’ye 12 m’dir ve 4m yüksekliğindedir. Mutlak ölçü aletleri seneler boyunca değişmiştir, ancak hala Askania earth-inductor, BMZ63 ve QHM 169 ve 171 mevcuttur. Ayrıca yakın bir geçmişe kadar kullanılan ELSEC PVM (H ve Z ) ve orjinal Askania (Schmidt-büyük boy) deklinometresi (D) vardır.

18-09/13/kandilli.jpg

1947’de İstanbul nüfusu 1 milyondu ve Kandilli şehir dışında idi. Ama bugün nüfus 12 milyon ve şehir Kandilliyi çevreledi. Arazisinin büyük ve korunur oluşu manyetik kayıtların henüz kirlenmemesini sağlıyor. Gelecekte manyetik rasathanenin İznik yakınlarında yeni bir yere taşınması söz konusudur (şu anki yerinin 100 km kadar güneydoğusu). Bu bölge jeofiziksel olarak önemlidir, çünkü Kuzey Anadolu Fayının üzerinde bir sismik sesizlik bölgesidir ve bir depremin gerçekleşme ihtimali mevcuttur. Bu yüzden Enstitü burada arazi çalışmaları yürütmektedir. Bu çalışmaların bünyesinde 7 sürekli toplam alan ölçen manyetometre vardır. ayrıca 24 toplam alan tekrarlamalı ölçü noktası belirlenmiştir.

50. yılımızda Intermagnete bağlanırken, La Cour variometrelerini 2 tane 3 bileşen EDA Fluxgate (gelecekte bir tanesi İznik’e transfer edilebilir) manyetometreleriyle değiştirdik. Şu sıralar bu cihazların stabilite testleri yapılıyor ve veriler eski Eschenhagen fotografik kayıtları ile karşılaştırılıyor. Ayrıca 50. yıl dönümünde tüm veri tabanı dijital hale getirilmiş ve bütün saatlik ortalama değerleri bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Bu veri tabanı ilk iki yılın verileri güvenilir olmadığı için 1949-1996 yılları arasını kapsamaktadır. 1980 yılından sonra basımına ara verilen yıllık bültenler de 1992 yılından itibaren yeniden basılmaya baslanmıştır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN