Ayla Algan kimdir, aslen nereli?

Ayla Algan kimdir, aslen nereli?

Bu akşam hayatını kaybeden oyuncu Ayla, asıl adı Ayla Algan'dır. 1937 yılında İstanbul'da doğmuştur. Babası Girit göçmeni tüccar Vedat Kasman, annesi ise ressam ve modacı Nevzat Kasman'dır.

Bu makalemizde 4 Ocak 2023'te aramızdan ayrılan usta oyuncu Ayla Algan kimdir, aslen nereli? sorusuna yanıt vereceğiz. Ortaokulu Notre Dame de Sion Lisesi'nde okuyan Algan, lise eğitimi için Fransa'ya gitmiştir. Versailles Lisesi'nden mezun olduktan sonra Türkiye'ye dönmüş ve Beklan Algan'la evlenmiştir. Evlendikten sonra eşi iş için ABD'ye gitmiş Algan'da onunla beraber ABD'ye gidip orada tiyatro eğitimi almıştır.

Algan, 1960 yılında Türkiye'ye dönmüş ve tiyatro oyunculuğuna başlamıştır. Kent Oyuncuları, Dormen Tiyatrosu, Devekuşu Kabare Tiyatrosu gibi önemli tiyatro topluluklarında rol almıştır. 1970'li yıllarda tiyatro oyunculuğunu bırakarak televizyon ve sinemaya yönelmiştir.

Algan, 1970'li ve 1980'li yıllarda birçok başarılı televizyon dizisinde rol almıştır. "Aşk-ı Memnu", "Yılan Hikayesi", "Ferhunde Hanımlar", "Küçük Ağa" gibi dizilerde oynamıştır. 1990'lı yıllarda ise sinemaya ağırlık vermiştir. "Eşkıya", "Filler ve Çimen", "Aşk ve Gurur", "Gecenin Kanatları" gibi filmlerde rol almıştır.

ayla-algan.jpg
Başrollerinde Sadri Alışık ve Ayla Algan'ın oynadığı Ah güzel İstanbul filmi

Algan, 2000'li yıllarda da oyunculuk kariyerine devam etmiştir. "Küçük Sırlar", "Hayat Devam Ediyor", "Keşanlı Ali Destanı" gibi dizilerde rol almıştır. 2010'lu yıllarda ise "Öyle Bir Geçer Zaman ki", "Gönül İşleri", "İçerde" gibi dizilerde oynamıştır.

Algan, 86 yaşında hayatını kaybetti. Oyunculuk kariyeri boyunca birçok ödüle layık görülmüştür. 1971 yılında "Aşk-ı Memnu" dizisiyle Altın Kelebek En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazanmıştır. 1991 yılında "Eşkıya" filmi ile Altın Portakal En İyi Kadın Oyuncu Ödülü'nü kazanmıştır. 2010 yılında "Hayat Devam Ediyor" dizisiyle Emmy Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

Ayla Algan, Türk tiyatrosunun ve sinemasının önemli isimlerinden biriydi. Oyunculuğuyla ve kişiliğiyle iz bırakan bir sanatçıydı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN