Prof. Dr. Oğuz Özyaral kimdir, kaç yaşında, tıp doktoru mu? İşte biyografisi

Prof. Dr. Oğuz Özyaral kimdir, kaç yaşında, tıp doktoru mu? İşte biyografisi

Koruyucu Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral, İstanbul Üniversitesi'ndeki Eczacılık lisansının ardından, Yüksek lisansını ve doktorasını Marmara Üniversitesi Mikrobiyoloji Bölümü'nde tamamladı. Televizyon programlarına konuk edilmesi ile tanıdığımız Oğuz Özyaral, İstanbul Rumeli Üniversitesi'nde Rektör Yardımcısı olarak görev yapıyor.

Sağlıklı yaşam mottosu 'Ne yersen, o olursun' olan Prof. Dr. Oğuz Özyaral: "Fast food ve GDO içeren ürünlerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız. Genetiği ile oynanmış ürünler kanser tetikleyicisi ve kısırlık nedeni olabilmektedir" diyerek, beslenme biçiminin insan sağlığı konusundaki önemini vurguluyor.

OĞUZ ÖZYARAL'IN YAŞAM ÖYKÜSÜ

Profesör Doktor Oğuz Özyaral, 22 Temmuz 1956 tarihinde dünyaya geldi.

Oğuz Özyaral, İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden 1979 senesinde mezun oldu.

İstanbul Üniversitesi İşletme İktisadı Enstitüsü bünyesinde İşletme İktisadı İhtisası yaptı.

Ardından Mikrobiyoloji Yüksek Lisansı'nı, 1989 senesinde Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Anabilim Dalı’nda tamamladı.

Hollanda Kraliyet Akademileri CBS Enstitüsü tarafından yüksek başarı ile onurlandırıldı.

Prof. Dr. Oğuz Özyaral, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Yönetimi ve Organizasyonu Bölümünde Hastane ve Sağlık Kuruluşları Yönetimi’nde yüksek lisans ve aynı sene, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Mikrobiyoloji Anabilim Dalında Doktora çalışmalarını tamamlayarak ve Farmasötik Mikrobiyoloji Doktoru unvanını aldı.

OĞUZ ÖZYARAL'IN KARİYERİ

Oğuz Özyaral, 2007-2009 yılları arasında Yard. Doç.Dr. olarak Okan Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu, Okan Üniversitesi, İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, Okan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Yüksek Okulu'nda öğretim görevlisi olarak görev yaptı.

2010-2014 tarihleri arasında ise önce Yard. Doç.Dr. ver ardından Doç.Dr. olarak Yeni Yüzyıl Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda müdür olarak çalıştı.

Aynı zamanda 2010-2011 tarihleri arasında Yeni Yüzyıl Üniversitesi'nde Öğrenci Dekanı oldu.

2009-2015 yılları arasında Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesinde Farmasötik Mikrobiyoloji dalında öğretim üyesi olarak görev yaptı.

Oğuz Özyaral, 2012 yılının Nisan ayında, YÖK tarafından Genel Mikrobiyoloji alanında üniversite Doçentliğine ve 11 Ekim 2017 tarihinde Profesörlüğe yükseltildi.

2016-2017 tarihleri arasında İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdür vekilliği yaptı.

2017 yılında profesör olunca İstanbul Rumeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü olarak görevine devam etti.

Prof. Dr. Oğuz Özyaral, üniversitelerde önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında 30 farklı ders vermiştir. Türkiye’de Eczacılık alanında Eczacılık ve Halk Sağlığı’nın kurucusu.

Sektörel ve akademik olarak çalışma alanları Mikrobiyoloji, Epidemiyoloji, Çevre Sağlığı, İş ve İşçi Sağlığı, İş Sağlığı ve Güvenliği, İş Hijyeni, Eğitim ve İletişim Becerileri, Sağlık Politikaları ile Hastane ve Sağlık Kurumlarında Yönetsel Çalışmalar ve Halk Sağlığı konularını kapsar.

Oğuz Özyaral'ın çalışmalarına toplam 97 atıf verildi. Bugüne kadar Sağlık Yönetimi ve İş Sağlığı ve Güvenliği alanlarında 15'i tezli olmak üzere toplamda 191 adet yüksek lisans ve 1 doktora çalışması yapıldı.

Üniversite Öğrenci Dekanlığı, Sağlık Hizmetleri MYO Müdürlüğü, MYO Müdürlüğü, Sağlık Bilimleri Yüksekokul Müdürlüğü, Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ile Halk Sağlığı Anabilim Dalı başkanlıkları gibi idari görevlerde de bulunan Prof. Dr. Oğuz Özyaral İstanbul Rumeli Üniversitesi’nin kurucu öğretim üyesi ve senato üyesi.

Oğuz Özyaral ayrıca, Silivri Kent Konseyi Başkanı görevini yürütmektedir.

Bugün, aktif olarak İstanbul Rumeli Üniversitesinde rektör yardımcılığı görevini sürdürüyor.

kirmizi.jpg

OĞUZ ÖZYARAL'IN ÖZEL YAŞAMI

1956 yılında doğan Prof. Dr. Özyaral, 2022 yılı itibarıyla 66 yaşında ve yengeç burcu.

Titizliği ile tanınan Özyaral, 14 Aralık 2015 tarihinde başlayıp 22 Ocak 2016 tarihinde yayından kaldırılan Show TV ekranlarında hafta içi her gün yayınlanan 'Titiz misin?' programının da sunuculuğunu yaptı.

Mart 2022 tarihinde koronavirüs şüphesi ile Büyükçekmece Mimar Sinan Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan Profesör Dr. Oğuz Özyaral'ın koronavirüs testi 4 Nisan 2020 tarihinde pozitif çıktı.

Prof. Dr. Oğuz Özyaral’ın Ulusal ve Uluslararası platformlarda yayımlanan 278 bilimsel çalışma ve makalesi, 16 adet kitapta bölüm ve 1 adet İngilizce, 3 adet Türkçe basılı kitabı bulunuyor.

Sosyal paylaşım platformu Instagram'da @oguzozyaral kullanıcı adı ile, Twitter'da @oguzozyaral olarak bulunuyor. Oğuz Özyaral'ın YouTube kanalı ise: Oğuz Özyaral

OĞUZ YARAL'DAN SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN PÜF NOKTALAR

* Asla öğün atlamayın; ancak acıkmadan da sofraya oturmayın.

* Mutlaka sabah kahvaltısı yapın.

* Ara öğünlerde bir avuç içini dolduracak kadar taze ve kavrulmamış badem, ceviz, fındık, bir kuru incir ya da kuru kayısı ya da kuru eriği yoğurtla karıştırıp tüketin.

* Mevsim dışı meyve ve sebze tüketmemeye özen gösterin.

* Domatesi mevsiminde alıp saklamalısınız. Salça, püre şeklinde hazırlanmış ve pişmiş domates, doğrudan tüketimden daha faydalı.

* Çocukların abur cubur mevsim meyveleri olmalı.

* Şekerli ürünleri hayatınızdan çıkarmalısınız.

* Gazlı içecekleri sofralardan uzaklaştırmalı, aroma katkılı üretkeni tüketmemeli, içerisinde şeker ihtiva etmediği söylenen light içecekleri içmemelisiniz.

* Çocuklara çok lifli gıdalar, gıda takviyesi ürünler ve asla light ürünler verilmemeli. Çikolata sadece bitter olmalı ve kakao içeriği %70’in üzerinde tercih edilmeli.

* Yiyecek alışverişlerinizi çocuklarınızla yapın. Onlarla birlikte mutfağa girin. Birlikte zaman harcayın ve onların ürettiklerini servis etmelerini sağlayın.

* AVM'ler yerine parklara gidin, doğada gezin.

* Doğaya ve doğala yönelin.

* Sentetik ürünlerden uzaklaşın.

* Dünün ihtiyaçları bugünün sorunları oldu, bugün size sunulan her şeyi hemen kabul etmeyin; çünkü onlarda yarının sorunları olacak.

* Yemek yerken ailecek sohbet edin televizyon seyretmeyin.

saglik-001.jpg

* Ders çalışırken ya da bilgisayar başındayken bir şeyler yemek obeziteye kapı açar. Bunlardan kesinlikle kaçınılmalıdır.

* Bir çocuğun bağışıklık sistemi 14 yaşına kadar tamamlanır. Asla katkı maddeli ya da ısıl işlem görmüş, içerisinde katkı maddeleri bulunan gıdalar vermeyin, gazlı içecekler kesinlikle içirmeyin.

* Sabahları evden çıkarken bir elma yemek ortalama bir saat enerjinizi korur.

* Temizlik ürünleri sadece tek başına kullanılmak için hazırlanmıştır asla başka bir ürünle karıştırarak kullanmayın.

* Sağlıklı bir yaşam için stres yaratan her şeyden uzak kalın.

* Hekim ve uzman tavsiyesi ve kontrolü olmadan kendi başınıza diyet yapmayın, ilaç almayın.

* Kadınların günde 8, erkeklerin ise günde 10 bardak kadar sıvı, özellikle su tüketmeleri gerekir.

OĞUZ ÖZYARAL KİTAPLARI

2008 - Sağlıkta Temel Kavramlar - Eczane Çalışanı Eğitimi El Kitabı

OĞUZ ÖZYARAL'IN BİLİMSEL KURULUŞLARA ÜYELİKLERİ

AİDS’le Savaşım Derneği

Ankara Mikrobiyoloji Cemiyeti

ANKEM: Antibiyotik ve Kemoterapi Cemiyeti

DAS: Dezenfeksiyon, Asepsi, Sterilizasyon Derneği

Türkiye Biyoetik Derneği

Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti

IPSF: Uluslararası Eczacılık Öğrencileri Federasyonu (Merkezi İsviçre’de olan bu federasyonun 1983–1986 yılları arasında Türkiye temsilciliğinin başkanlığını yaptı)

KÜKEM: Kültür Koleksiyonları ve Endüstriyel Mikrobiyoloji

Sağlık Yöneticileri Derneği

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN