Borsada yukarı adım kuralı nedir, neden ve nasıl uygulanır?

Borsada yukarı adım kuralı nedir, neden ve nasıl uygulanır?

Borsa İstanbul'da yukarı adım kuralının uygulandığı haberleri gündemde yer alıyor. Vatandaşlar, yukarı adım kuralının ne anlama geldiğini, ne zaman ve hangi durumlarda uygulandığını sorguluyor. İşte, yukarı adım kuralı hakkında bilgiler...

Borsa İstanbul, BIST-50 endeksinde yer alan paylarda, açığa satış işlemlerinde yukarı adım kuralının (up-tick rule) uygulanacağını duyurdu. BIST-50, Borsa İstanbul'da işlem gören, piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek olan 50 şirketin hisse senetlerinin performans ölçümünü gösteren endekstir. Yukarı adım kuralı hakkında detaylar haberimizde.

BORSA İSTANBUL AÇIĞA SATIŞ YUKARI ADIM KURALI NEDİR?

Yukarı adım kuralı, sermaye piyasalarında açığa satışta uygulanan kurallardan biridir. Organize bir piyasada işlem gören bir menkul kıymetin işlem sırasındaki fiyatının üstündeki fiyata üst fiyat denir. 'Yukarı adım' (Uptick) kuralı da açığa satış işleminin, hissenin en son gerçekleşen işlem fiyatından daha yüksek bir fiyat üzerinden olması kuralı olarak adlandırılır. Hissenin son gerçekleşen fiyatı, bir önceki fiyattan daha yüksekse, açığa satış son gerçekleşen fiyat seviyesinden de yapılabilir. Yukarı adım kuralı açığa satış nedeniyle hisse senetlerindeki düşüşleri azaltan bir tedbir olarak uygulanıyor.

AÇIĞA SATIŞ NE DEMEK?

Bir hisse senedini açığa satmak, gerçekte sahip olmadığınız bir hisse senedini satmak anlamına gelir. Yani, açığa satış uygulaması, sahip olunmayan hisse senedinin ödünç alınmak sureti ile satılmasıdır. Yatırımcı, açığa sattığı hisse senedinin fiyatının düşmesini bekler. Açığa satış yolu ile değeri düşecek olan hisse senetlerinden kazanç elde etmek mümkündür. Açığa satış prensibi ile sonradan değerini yitirmiş bir hisse senedini ucuza satın almak da mümkün olabilir. Bu işlemler riskli olarak görülebilir ancak yüksek kar potansiyeli nedeniyle tercih edilebilir.

Açığa satış, satıcının elinde olmayan hisse senetlerini satıp, vade sonunda satışını gerçekleştirdikleri hisseleri satın alan kişiye teslim etmeleri işlemidir. Hisselerin düşüşe geçeceğine inanan yatırımcıların kullandığı bir yöntemdir. İlgili hissenin fiyatının trendine bağlı olarak en son gerçekleşen işlem fiyatı düzeyinden veya bu düzeyin bir adım üzerindeki fiyatlardan yapılabilir. Açığa satış uygulaması, sahip olunmayan hisse senedinin ödünç alınmak sureti ile satılması anlamına gelmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN