Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir: Enflasyon rakamları iktidarın isteğine göre yayınlanıyor

KARAR TV'nin Orta Dalga programında Gülay Erdemli İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Birol Aydemir ile gündemi değerlendirdi. 2016 yılında da TÜİK Başkanlığı yapan Birol Aydemir enflasyon rakamlarının şeffaflığına yönelik konuştu. Birol Aydemir, "Türkiye'de orta sınıfı bitirdiler. Enflasyon rakamları iktidarın isteğine göre söyleniyor. Bunu uzun yıllardır yapıyorlar. Halk yoksullaştı" ifadelerine yer verdi.

MERVE ŞİŞMAN

Her hafta perşembe ve cuma günleri sabah 11.30'da KARAR TV ekranlarında yayınlanan Orta Dalga programında gündeme dair değerlendirmeler yapıldı. Gülay Erdemli'nin bugünkü konuğu İYİ Parti Genel Başkan Başdanışmanı Birol Aydemir oldu. İYİ Partili Birol Aydemir, 2011 yılı ile Şubat 2016 yılları arasında da TÜİK başkanlığı görevini yürütmüştü.

gly.png

"ENFLASYON İKTİDARIN İSTEĞİNE GÖRE AÇIKLANIYOR"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından aralık ayı enflasyon rakamları açıklanmıştı. Buna göre; Enflasyon Aralık 2022'de yüzde 1,18 artarken, yıllık bazda yüzde 64,27 oldu. Enflasyon, Aralık 2022'de yıllık bazda yüzde 64,27 olurken, bu rakam son 9 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Açıklanan resmi rakamlara yönelik konuşan Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, "Ben TÜİK başkanlığı yaptığım dönemde şeffaf ve kendimizden emin şekilde verileri ilan ediyorduk. Gerçekler ne ise onu aktarıyorduk. Şimdi ise iktidar şeffaf davranmıyor. Verilerin toplanılması, bunlar zaman ve çaba ister. Doğruluk, güvenilirlik ve şeffaflık ister. TÜİK şeffaf değil. TÜİK, enflasyonu düşük göstermek için bazı verileri yayınlamıyor. Bunu uzun yıllardır yapıyorlar. Enflasyon rakamları iktidarın isteğine göre açıklanıyor. Ayrıca TÜİK'in Aralık ayı verisine de kesinlikle inanmıyorum. Ekonomistlerin tahminlerinin çok altında açıklama yapıyorlar. TÜİK'in enflasyon rakamlarını düşük açıklamasıyla birlikte insanlar yoksullaşıyor. Türkiye'de orta sınıfı bitirdiler. Orta sınıf kalmadı. Gelir dağılımı bozulmuştur orta sınıf bu ülkenin direğidir." ifadelerine yer verdi.

"PANDEMİDEKİ ÖLÜM VERİLERİNİ AÇIKLAMADILAR"

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı Yerleşkesi'nde, 11 Mart 2020'de Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının tespitini yapmıştı. Dünya, pandeminin etki altına girmesiyle ölümler gerçekleşti. Eski TÜİK Başkanı Birol Aydemir, "Bir iktidar ölüm verisini neden saklar? Rezaletler yaşandı. En son açıklanan ölüm verilerinde 430 bin civarındaydı. Pandemi döneminde vefat edenlerin sayısını bilmiyoruz. Şeffaflıktan uzaklaştıkça siz güveninizi kaybedersiniz. Bu millete olan sorumluluklarınızı yerine getirmediniz. TÜİK ve Sağlık Bakanlığı bu verilerde ısrar etmedi. Vakaların en az 3 veya 4 katı olduğunu herkes görecekti. İktidar keyfine göre veri açıklıyor." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN