KESK Ankara Şubeler Platformu: Hayat pahalılığı TÜİK verilerine yansımadı

KESK Ankara Şubeler Platformu, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını hayat pahalılığı gerçeğini yansıtmadığı iddiasıyla protesto etti. Açıklama yapan Platform Sözcüsü Sultan Saygılı, 'Haziran ayı resmi enflasyon rakamları açıklandı. Tüm dünyayı saran pandemi süreci ile artan hayat pahalılığı TÜİK’in enflasyon rakamlarına yine yansımadı' dedi.

HASAN SARITAŞ | ANKARA

KESK Ankara Şubeler Platformu, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı haziran ayı enflasyon verilerinin gerçeği yansıtmadığını iddia ederek Ankara Meşrutiyet Caddesi’nde basın açıklaması düzenledi.

Milyonlarca insanın sokakta, pazarda, mutfakta karşılaştığı hayat pahalılığı ile TÜİK’in enflasyon verileri arasında uçurum olduğunu vurgulayan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Sultan Saygılı, TÜİK’in pandemi sürecinde yaşanan işsizliği hesap oyunları ile düşük gösterdiğini iddia etti.

'EMEKÇİLERE 'SEFALETE DEVAM' DENİYOR'

Saygılı, ortalama maaşın dolar karşısında yüzde 43 eridiğini ve ortalama maaş ile alınan çeyrek altın sayısının 5,5 adet azaldığını belirterek bu koşullarda yapılan yüzde 4 ‘toplu sözleşme’ artışı ve yüzde 1,75 enflasyon farkı ile emekçilere ‘sefalete devam’ denildiğini söyleyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Geliri eriyen, yoksulluğu artanlar sadece kamu emekçileri değildir. Pandemi ile gittikçe derinleşen hayat pahalılığı ve işsizlikle dar gelirlilerin, ücretli kesimin omuzlarına yıkılmak istenmektedir. Pandemi gerekçesi ile açılan ekonomi paketleri sermayeye-patronlara ‘kalkan’ olurken emekçi kesimlerin elindeki son haklara da göz dikilmektedir.”

Platform, normalleşme taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Bütçe hakkımız önündeki engeller kaldırılsın. Ülkenin kaynaklarının kullanılmasında herkes ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir, anadilde bir kamu hizmeti sağlanmasına öncelik verilsin. Başta salgın koşullarından en çok etkilenen kadınlara olmak üzere, herkese ‘temel yurttaşlık geliri’ sağlansın. Geçsek de geçmesek de, hizmet alıp almasak da otoyolların, köprülerin, şehir hastanelerinin müteahhitlerine paraları bizim cebimizden çıkan hazine garantilerine son verilsin. Yoksulluk sınırı altında geliri olan hanelerin elektrik, su, doğalgaz, internet giderlerinin pandemi tehdidi ortadan kalkıncaya kadar hazine karşılasın.”

ENFLASYON RAKAMLARI

Haziran ayında enflasyon yüzde 1.13 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti. Böylece yıllık enflasyon yüzde 12.62 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, haziran ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 11.88, yurt içi üretici fiyatları yüzde 7.74 arttı.

Aylık bazda TÜFE yüzde 1.13, Yİ-ÜFE yüzde 0.69 artış gösterdi. TÜFE, haziranda geçen yılın aralık ayına göre yüzde 5.75, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.62 yükseldi.

Yİ-ÜFE ise Aralık 2019'a göre yüzde 6.89, geçen yılın haziran ayına göre yüzde 6.17 arttı.

Ekonomistlerin haziran ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 0.7 olmuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir