Codex Cumanicus nedir? İşte Codex Cumanicus konusu ve fiyatı

Codex Cumanicus nedir? İşte Codex Cumanicus konusu ve fiyatı

Sosyal medyada dolaşan ve Google aramalarında da en üst sıralara çıkan Codex Cumanicus nedir, konusu, yazarı ve fiyatı, şu sıralar merak ediliyor. Codex Cumanicus ile ilgili tüm aradıklarınız ise haberimizde…

Codex Cumanicus nedir, konusu, yazarları ve fiyatı ne kadardır? soruları, son zamanlarda sıkça sorgulanmaya başlandı. 14. yüzyılda İdil nehrinin aşağı havzasında misyonerlik faaliyetlerini yürüten Fransiskan rahipleri yazılan gramer örneklerini, çeşitli kelime listelerini içine alan halk ağzından derlenmiş Türkçe bir eserdir. İşte Codex Cumanicus ile ilgili aradıklarınız…

CODEX CUMANİCUS NEDİR?

Codex Cumanicus (Kodeks Kumanikus), XIV. yüzyılda İdil nehrinin aşağı havzasında misyonerlik faaliyetleri sürdüren Fransiskan rahiplerince yazılan gramer örneklerini; Latince, Türkçe ve Türkçe kelime listelerini, Almanca-Türkçe lügatçeleri ve Türkçe metinleri, sözlük parçalarının içine alan halk ağzından derlenmiş Kıpçak Türkçesi ile yazılmış bir eserdir.

1300’LÜ YILLARDA DERLENEN ESKİ ÖRNEKLERİ VERİR

Codex Cumanicus; Türk bilmeceleri’nin bilinen, özellikle Karadeniz’in kuzeyinde yaşamını sürdüren Kıpçak Türklerinden (Kuman Türklerinden) 1300’lü senelerde derlenen en eski örneklerini vermektedir. Eserde 143 Türk bilmecesi bulunuyor. Öte yandan bu eser, daha çok o bölgede yaşayan Kıpçak Türklerinin hayatını anlatmakla beraber, o zamanki Kıpçak Türkçe’sinin özelliklerini taşımaktadır.

19-07/26/kb9786059100595.jpg

Codex Cumanicus, Avrupalıların kendi aralarında Kıpçak Türkçe’sini anlayabilmek adına hazırladıkları bir sözlüktür.

FİYATI NE KADAR?

Codex Cumanicus'in fiyatı bazı sitelerde 90 ila 100 TL arasında satılmaktadır.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN