Ölüm döşeğindeki hastalarla ilgili acı itiraf: Oksijen vermediğimizi biliyorlar

Ölüm döşeğindeki hastalarla ilgili acı itiraf: Oksijen vermediğimizi biliyorlar

Hindistan Sağlık Bakanlığı, son 24 saatte 386 bin 452 vaka tespit edildiğini ve virüs nedeniyle 3 bin 498 kişi hayatını kaybettiğini açıkladı. Toplam vaka sayısı 18 milyon 762 bin 976'ya yükseldiği ülkede doktorlardan acı itiraf geldi. Delhi'deki bir doktor, "Ölüm döşeğindeki hastalar, onlara taktığımız maskelerden oksijen verilmediğini anlıyordu" dedi.

Hindistan'da vakaların ve ölüm sayılarının katlanarak artması yetkilileri çaresiz bırakıyor. Ülkede hem aşı hem de oksijen tüpü sıkıntısı nedeniyle ölümlerin önüne geçilmezken, bir doktor acı bir itirafta bulundu.

Delhi’de görevini sürdüren ve Kovid-19’la ön cephede mücadele eden Dr. Chahat Verma, çaresiz kaldıklarını anlattı. İngiliz The Guardian’da yer alan haberde Dr. Verma, “Bir gün içinde baktığım 5 hasta gözümün önünde yaşamını yitirdi. Oksijen tüpü eksikliği sebebiyle oksijen veremiyoruz. Ölüm döşeğindeki hastalar oksijen vermediğimizi biliyor” dedi.

oksiyjen-hindistan.jpg

“NEFES ALMAYA ÇALIŞMALARINI İZLİYOR, HASTALAR DA ONLARA OKSİJEN VERMEDİĞİMİZİ BİLİYORLAR”

26 yaşındaki doktor, “Doktorlar hastaların gözlerinin içine baka baka yalan söylemek zorunda kalıyor. Hastaların nefes almaya çalışmalarını izliyor, hastalar da onlara oksijen veremediğimizi biliyorlar. Gözlerinde saf dehşeti görebiliyorlar” diyerek doktorlar hastaların ölümlerini adeta izlemeye zorlandığını söyledi.

Dr. Verma, “Virüs geçen senden çok daha farklı. Genç hastalar tamamen istikrarlı ve sağlığı iyi fakat bir anda oksijen seviyeleri düşüyor” dedi.

hindistan-kovid.jpg

VAKA SAYISI SON BİR HAFTADA 300 BİN KİŞİ

İlk Kovid-19 vakasının 30 Ocak 2020'de kaydedildiği Hindistan'da günlük vaka sayısı yıl içinde artarak 16 Eylül 2020'de 97 bin 859'a kadar çıkmıştı.

Salgının dönemsel zirve noktası olan bu tarihten itibaren günlük vaka sayıları aşağı yönlü seyre geçmiş, sonraki 4,5 ay boyunca istikrarlı şekilde azalarak 1 Şubat'ta 8 bin 587'ye kadar düşmüştü.

İlk dalganın ardından vaka eğrisi şubattan itibaren yukarı doğru sert bir yay çizerek yeni ve ilkinden çok daha büyük bir dalga meydana getirdi.

hindistan.jpg

100 BİNER OLARAK ARTIYOR

Hindistan, "2 Nisan'dan bu yana günlük bazda dünyada en fazla vaka kaydedilen ülke" konumunda bulunuyor. Vaka sayısı 4 Nisan'da 100 binin, 15 Nisan'da 200 binin ve 21 Nisan'da 300 binin üzerine çıktı.

Günlük vaka sayısı, bir haftadır 300 binin üzerinde seyrediyor.

Vaka artışıyla orantılı olarak virüse bağlı ölümler de arttı. 20 Nisan'da 2 binin üzerine çıkan virüse bağlı günlük can kaybı sayısı, 27 Nisan itibarıyla 3 bini aştı.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, "Hindistan dünyada vaka sayısında 2'nci, ölü sayısında 4'üncü sırada" bulunuyor.

Solunum cihazına bağlı hastalar için oksijen temin edilmesinde sıkıntılar yaşanırken cesetler, krematoryumlarda yer kalmaması nedeniyle kentlerdeki geçici mekanlarda yakılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN