Yerli koronavirüs aşısının adı nedir? Ne zaman kullanılacak? İşte merak edilenler

Yerli koronavirüs aşısının adı nedir? Ne zaman kullanılacak? İşte merak edilenler

Yerli kovid-19 aşısının ismi TurkoVac oldu. Son aşamaya gelinen yerli koronavirüs aşısı çalışmalarının tamamlandıktan sonra eyklül ayında vatandaşlara uygulanması planlanıyor. Bu sırada Biontech ve Sinovac aşılanmaları devam ederken Sputnik V aşısının da yakın zamanda sağlık kuruluşlarına gönderilmesi bekleniyor. İşte, yerli koronavirüs aşısında son durum...

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) desteğiyle 17 yerli koronavirüs aşı çalışması yürütülüyor. Yerli kovid-19 aşısının Faz-3 çalışması kapsamında gönüllülerle yürütülen aşılama programı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın online katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı.

YERLİ KORONAVİRÜS AŞISININ ADI BELLİ OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerli kovid-19 aşısının Faz-3 çalışmaları kapsamında yürütülen Ankara Şehir Hastanesi'ndeki programa çevrim içi olarak katıldı. Erdoğan, "Birkaç hafta içerisinde ülkemizdeki 18 yaş üzeri nüfusun tamamını aşılama kapsamına almış olacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli aşının adının 'TurkoVac' olduğunu söyledi.

2021-06-22-160450.jpg

YERLİ KORONAVİRÜS AŞISI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yerli aşının en erken üretime geçebileceği tarihin Eylül 2021 olacağını ifade etti.

Seri üretime geçmeye en yakın yerli aşı adayının bile önünde yaklaşık 4 ay sürmesi beklenen Faz-3 aşaması yer alıyor. Bu aşamada aşıların, Faz-1 ve Faz-2'ye göre çok daha fazla sayıda insan üzerinde denenmesi amaçlanıyor. Aşılar Faz-1 aşamasında genelde yaklaşık 40-50 kişi üzerinde denenirken, Faz-3 aşamasına gelindiğinde binlerle ifade edilen sayılara ulaşılıyor.

YERLİ KOVİD-19 AŞISI GÜVENLİ Mİ?

BBC Türkçe'ye konuşan Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalışkan, "Aşılanan gönüllülerden birer hafta arayla alınan kan testlerine bakarak, aşının virüse karşı antikor oluşumu ve diğer parametrelerde ne kadar etkili olduğuna bakılıyor. Araştırmacılarımız şu an, aşının etkinliğiyle ilgili kısmen fikir sahibi. Ve sadece şunu söyleyebilirim, ilk veriler çok iyi ve ümitliyiz" dedi.

İkinci doz aşılamadan sonra antikor ve diğer parametrelerdeki etkinliğin daha iyi ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Çalışkan, 2-3 hafta sonra tüm kan örneklerinin değerlendirmesinin biteceğini ve kesin sonuçların da nisan sonuna doğru raporlanacağını söylüyor.

118055392-turkiyenin-ilk-yerli-asisi-faz-3-asamasinda-acil-kullanim-onayi-alabilir-1083-dhaphoto4.jpg

YERLİ KORONAVİRÜS AŞISINDA SON DURUM

Türkiye'de TÜSEB destekli olarak Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi olmak üzere 6 ayrı aşı projesi yürütülüyor.

TÜSEB Başkanı Prof. Erhan Akdoğan, destek verdikleri kovid-19 aşı projelerinin araştırma ekiplerinin birbirleriyle bilgi paylaşımı içerisinde olduğunu söyledi:

"Bu süreçte elde edilen kazanımların ve tecrübelerin paylaşılması, bilim insanlarının birbiriyle etkileşime girmesi, problemlerin ele alınması, cihaz ve sarf malzemelerinin paylaşılması gibi iş birlikleri olması amacıyla araştırmacılarımızı bir araya getirdik.

Çalışmalar belirli aşamalarla gidiyor ve bu aşamalar da belirli aralıklarda araştırmacılarımız tarafından raporlanıyor, ardından da Aşı Bilim Kurulu tarafından değerlendirilerek yönlendirme ve destekleme sürecinin devam etmesi için çalışma yapılıyor."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN