4 yeni kitap okurlara sunuldu

4 yeni kitap okurlara sunuldu

Alfa Yayınları, İslâm yazınının en saygın ve köklü eseri Mesnevi’yi Prof. Dr. Mehmet Çelik’in çevirisi ile üç ciltlik set hâlinde tek kutuda yayımladı. Yapı Kredi Yayınları, Turgut Uyar’ın şiir kitabı ‘Kayayı Delen İncir’i yeniden bağımsız biçimde okurlara sundu. Jess Baker ile Rod Vincent’in Süper Yardımcı Sendromu çalışması Timaş Yayınları tarafından okura sunuldu. Yazar ve aktivist Turgut Tunç’un hikayeler üzerine kurduğu ikinci kitabı ‘Aynadaki Ben Heybemde Hikayeler’ çıktı.

SALİHA SULTAN

YENİ NESLİN ANLAYABİLECEĞİ DİLDEN MESNEVİ

Alfa Yayınları, İslâm yazınının en saygın ve köklü eseri Mesnevi’yi Prof. Dr. Mehmet Çelik’in çevirisi ile üç ciltlik set hâlinde tek kutuda yayımladı. Abdülbaki Gölpınarlı’nın ‘tasavvufi bahislerde Kur’an-ı Kerim ve hadislerden sonra ilk kaynak’ diye nitelediği eser kütüphanelerde baş köşede yer almaya aday. Aynı zamanda şair olan Prof. Dr. Çelik’in 26 ayda çevirdiği eser, tercümesinin şiirselliği ve Türkçesi ile dikkati çekiyor. Prof. Dr. Çelik, “Hz. Mevlana’nın şiir kalıbıyla söyledikleri nesre çevrildiğinde çoğu zaman doğru olsa bile ritmi kaybediyor, özünü kaybediyor diye düşündüğüm için manzum ya da şiirsel olarak tercüme etmeye gayret ettim” diyor. Prof. Dr. Çelik, eseri özellikle yeni neslin anlaması için de Arapça ve Farsça kelimeleri kullanmamaya çalıştığını, Türkçenin imkanlarına öncelik verdiğini vurguluyor.

21kr02sol1.jpg

UYAR’IN ŞİİRLERİ KENDİ YAPTIĞI KAPAKLA OKURUN KARŞISINDA

Yapı Kredi Yayınları, toplu şiirler ve öyküler ciltlerinde öne çıkan kitapların ayrı basımlarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Turgut Uyar’ın şiir kitabı ‘Kayayı Delen İncir’ yeniden bağımsız biçimde okuruna sunuldu. Kitap, 1982 yılında çıkmış şiir kitapları arasından seçilerek Necatigil Şiir Ödülü’ne değer görülmüştü. Kitap, 12 Eylül öncesi ve sonrası öne çıkan sorunlar ve duyarlıklar gereği, şairin önceki hiçbir kitabında rastlanmayacak ölçüde ‘yüklü’ bir toplumsal içeriğe sahip. Ancak dönemin şairlerinden farklı olarak Uyar bunu şiir dilinden, estetik yaklaşımından ödün vermeden, yani şiirini slogan söyleyişe alet etmeden gerçekleştiriyor. Şair, birey olarak yine yalnızdır, çıkışsızdır ama bireysel kurtuluşu toplumsal kurtuluşta gören bir bilince her zaman sahiptir. Uyar’ın bütün şiirlerini kapsayan ‘Büyük Saat’ kitabı içinde yer alan ‘Kayayı Delen İncir herhangi bir değişiklik olmadan yayıma hazırlandı. Ayrıca, şairin kitap dosyasını hazırlarken yaptığı karton kapak da bu baskının kapak görseli oldu.

21kr02sol2.jpg

ŞEFKATİ SÖMÜRÜLENLERE HAYATTA KALMA YOLLARI

Jess Baker ile Rod Vincent’in Süper Yardımcı Sendromu çalışması Timaş Yayınları tarafından okura sunuldu. İkili, ‘Süper Yardımcı Sendromu’ olarak adlandırdıkları aşırı vericilik ve dozu kaçmış empati halini A’dan Z’ye ele aldıkları bu kitapta yardım etme psikolojisine dair yepyeni bir bakış açısı ortaya koyuyor. Yardım etme mekanizmasının yanlış işlemesine neden olan mantıktan uzak inançları masaya yatırırken zihin ve beden sağlığını olumsuz yönde etkileyen bu aşırılık halinin nasıl düzeltilebileceği ve sağlıklı sınırlar inşa edilebileceği hakkında okura ipuçları ve yönlendirmeler sunuyor. Çevirisini E. Gülsen Yüksel’in yaptığı kitap, okurun kendi ‘yardım eden’ profilini belirlemesi ve analiz etmesi için her bölümde çeşitli etkinlikler ve alıştırmalar sunuyor.

21kr02sol3.jpg

BU KİTAP AFRİKA’YA CAN SUYU OLACAK

Yazar ve aktivist Turgut Tunç’un hikayeler üzerine kurduğu ikinci kitabı ‘Aynadaki Ben Heybemde Hikayeler’ çıktı. Tunç kitapta Afrika’ya son yıllarda gerçekleştirdiği ziyaretleri ve gözlemlerini kaleme aldı. Kitabın geliri ise yine Afrika’ya bağışlanacak. Her 600 kitap satıldığında 1 su kuyusu açılacak ve 300 haneli bir köy suya kavuşmuş olacak. İmpala Yayınları’ndan çıkan kitapta; Çad, Malavi, Nijer, Filipinler başta olmak üzere Afrika ülkelerinde yapılan organizasyonlar ile Türkiye’deki insani yardım çalışmalarında dikkat çeken önemli anekdotlar aktarılıyor.

21kr02sol.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN