Maaşlar ilk üç ayda eridi gitti: Emekli ve asgari ücretli enflasyona yenildi

Maaşlar ilk üç ayda eridi gitti: Emekli ve asgari ücretli enflasyona yenildi

Yüksek enflasyon ve hayat pahalılığıyla geçinmek her geçen gün daha da zorlaşırken, emekliler ile çalışanların maaşların erimeye devam ediyor. 2023 yılı enflasyonunun yüzde 64,77 olmasına rağmen en düşük emekli maaşına yüzde 33 zam yapıldığını hatırlatan CHP'li İlgezdi, “Emekli aylığı ocak ayından bugüne enflasyon karşısında bin 500 lira değer kaybetti, alım gücü 8 bin 500 liraya düştü." dedi. İlgezdi, asgari ücretlinin alım gücünün ise ilk 3 ayda 2 bin 500 lira azaldığını belirtti.

Ekonomik kriz derinleşirken, hayat pahalılığı emeklileri çalışmaya zorluyor. Beklentinin altında belirlenen maaş zammıyla beraber emekli vatandaşların geçim sıkıntısı her geçen gün artıyor.

CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, emeklilerin geçimlerinin her geçen gün daha da zorlaştığını, hayat pahalılığı yüzünden emeklilerin tekrar çalışmaya başladıklarını vurguladı.

İlgezdi, “TÜİK’in enflasyon verilerine göre emekli aylığı ocak ayında bugüne enflasyon karşısında bin 500 lira değer kaybetti. 10 bin liralık emekli aylığı 3 aylık enflasyona yenilerek, alım gücü 8 bin 500 liraya düştü. Ama iktidar emeklilerimizin feryadını duymuyor” dedi.

'EMEKLİ MAAŞI 2024 YILININ İLK DÖRT AYINDA DA ERİDİ'

2023 yılında TÜİK’in yıllık enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladığını ancak gerçek enflasyonun ENAG tarafından açıklanan yüzde 127,21 olduğuna dikkat çeken İlgezdi, şunları söyledi:

“Bir hayal aleminde rakamlar açıklıyorlar. TÜİK enflasyonu düşük açıklamak için her türlü hesaplamayı iktidarın lehine yaparken, iktidar TÜİK’in açıkladığı oranda bile bir emekli zammı yapmadı. 7 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı TÜİK’in açıkladığı enflasyonun yarısı kadar artırıldı. Zaten enflasyona ezdirilen emekli maaşı 2024 yılının ilk dört ayında da eridi. Alım günü ilk 3 ayda bin 500 lira eriyen emekli nefes alamaz durumda. İktidar ise lüks ve şatafat dolu yaşantıları içerisinde emekliyi, asgari ücretliyi unutmuş durumda”

'ASGARİ ÜCRET İLK ÜÇ AYDA 2 BİN 550 LİRA ERİDİ'

İlgezdi, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının ara zam yapılmayacak dediği asgari ücretlinin ise 2024’ün ilk üç ayında cebinden 2 bin 550 lira enflasyon için yok oldu. Üstelik bu rakamlar TÜİK verilerine göre, yani gerçek enflasyona göre durum daha da vahim. 17 bin 2 lira olan asgari ücret ilk 3 ayda alım gücü olarak 14 bin 450 liraya indi” ifadesine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN